С топлото време износът на ток пак тръгна, имало излишък

Възстановени са и резервите, които бяха на червено в студа
Обновена: 1 мар 2017 15:04 | 1 мар 2017 15:00, Веселина Йорданова
13
С топлото време износът на ток пак тръгна, имало излишък
Снимка: Булфото, архив

Излишък на електроенергия и възстановен износ на ток отчете енергийният министър Николай Павлов на брифинг в МС. С по-топлото време са възстановени и резервите на електроенергийната ни система, която бе поставена на изпитание от силния студ и повишеното потребление.

Още по темата

По думите на министъра след предприети мерки са събрани около 60 млн. лева, включително просрочени задължения от ТЕЦ-ове.

Специално внимание е било обърнато и на събираемостта на дължимото от концесионери.

С всяко едно дружество разглеждаме финансовите отчети, оптимизираме паричните потоци и предполагам, че резултатът за първото полугодие ще бъде доста добър, коментира Павлов.

Като важна задача той посочи изграждането на интерконектора България – Гърция, по който трябва да потече газ през втората половина на 2020 година. Министърът каза, че е обърнал внимание на БЕХ и не иска да има забавяне нито ден в процедурите по отчуждаване и тръжните процедури, като целта е от 1 януари 2018 г. да започне строежът на връзката.

Инерконекторът със Сърбия също е от ключово значентие, така ще има завършеност на целия този коридор, посочи Павлов и допълни, че смята да предприеме стъпки за по-интензивна работа по неговата реализация.

Доставките на природен газ се осъществяват нормално към клиентите, а "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са финансово стабилни, увери той.

По думите му привидно с обществените поръчки в министерството всичко изглежда наред, но където се открият нередности, ще бъдат предадени на компетентните органи.

"Всяко едно дружество в момента се преглежда детайлно, за да се види дали има дефицит на управление. От всички колеги съм изискал да дадат препоръки и анализ какво трябва да се промени в правилата за търговия и за балансиране, и да бъдат дискутирани с КЕВР, за да има баланс в системата", обобщи енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия излишаци.Затова ли сме най бедни в Европа.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Би могло, ама...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не може ли да пускат по евтин ток,вместо да изнасяме на ......
7
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
А дано, ама надали! Доларите ще са за едни определени другари и господа, а сметките ще продължим да ги плащаме всички ние. Както вече сме платили за изграждането на цялата производствена и провеждаща инфраструктура.Не случайно държавната НЕК беше изключена от износа през 2011-та и дейността по продажбите навън изцяло минаха в определени частни ръце. Щото държавата била лош стопанин, както обича да ни плакне едно нашенско икономическо гуру. Къде по-изгодно е да го повтаряш, отколкото да мислиш.
6
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Щото сега се използват полупроводници,догодина Корнелия като въведе целите проводници ще видите тогава.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Ми недей да ползваш непосилни неща - избери по-ефтиното!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т'ва е, пекна малко слънце и като се включиха фото волтаците , чак почнахме да изнасяме евтината от Козлодуй!
3
3
 
2
 
! Отговори
Неук преди 7 години
Електроенергията не се съхранява. Как така резервите били на червено?
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като завали довечера снега цък за една минута ало а какви щети причинявате се не знае на парното на компа на тв на фризера какво е това в ловеч е редовно спирането
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Януарските сметки на тока за мнозина бяха непосилни.