Румънската рецепта vs. корупцията – полезна или агресивна?

Експерти коментираха пред Bulgaria ON AIR конференцията с Лаура Кьовеши
17 мар 2017 09:52, Елка Василева
9

Прокурори бойкотираха срещата с главния прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (DNA) Лаура Кьовеши за опита на северната ни съседка. В предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR адвокат Николай Хаджигенов сподели, че не е изненадан от липсата на присъствие от страна на нашите прокурори и политици на тази конференция.

"Кьовеши дойде, за да каже как да се борим с проблемите и нашите политици, естествено, предпочетоха да не са там", каза Хаджигенов.

Директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова е на мнение, че разликата между Румъния и България е, че няма еднакво прилагане на закона.

Гяурова сподели, че е присъствала на срещата в Съдебната палата, където Кьовеши е съобщила, че над 85% от сигналите, които DNA получава, идват от граждани и в по-голямата си част са с автентична информация.

"И нищо чудно, че само за миналата година от над 1200 обвинителни акта в Румъния имат към 870 ефективни осъдителни присъди", подчерта Гяурова в студиото на Лора Инджова. "Това показва, че хората там са разбрали, че законът може да се прилага еднакво за всички. При нас това още не се е получило", допълни директорът на Института за правни инициативи.

Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията обаче смята, че в България гледаме само позитивната част.

"Един от острите спорове в Румъния са големите крайности, в които изпада агенцията, ръководена от Кьовеши. За да има присъда, трябва да получите доказателства. Проблемът там е начинът, по който се събират тези доказателства за политици и бизнесмени", коментира Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Николай Хаджигенов обаче изрази несъгласие с казаното, като подчерта, че ако съдът в Румъния види, че има незаконно събрани доказателства, той ще ги отхвърли.

Гяурова обаче се съгласи, че това, което агенцията търпи като критика, е, че прави прекалено агресивни разследвания.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълната незаинтересованост от прокуратурата и политическите сили ясно показва тяхното отношение по въпроса с корупцията. Докато ние, народа се джафкаме с некви дребни теми от рода кой искал дебат и кой не и кой от двамата е по крадлив, те - политиците ще си правят квото си искат и ще са недосегаеми за закона. Да чухте от Нинова или Борисов нещо по темата? Няма и да чуете. Радев се опита за каже нещо, но от БСП веднага му свиха сърмите. Няма как хора които са за затвора да се борят с корупцията.
7
0
 
7
 
! Отговори
Мечти преди 3 години
Ехх кога ще ги стигнем ние Румънците ...
Отговора: никога, те поне правят нещо по въпроса докато ние пак затъваме всяка година все по надълбоко. Само забележете как всички политици са се ушишкали, това е направо очевадно. Много се краде но и много се яде!
А сега се обърнете и забележете една пенсионерка пред припадане от глад, щото с пенсия 130лв не става.
И всички си живеят щастливо- кой крал крал, кой ял ял.
Добре дошли в България!
6
0
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Подкрепям напълно Наблюдател /коментар 6/. На братя Галеви не могат да им вземат имуществото, защото няма как да им се връчи призовка, но ако аз не си плащам кредита ще ми запорират и продадат всичко, че и без мое знание. При нас политиците пазят своите кръгове, бизнеси и влияние.
5
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Проблема при събиране на доказателствата не е там, а тук! Изобщо проблем и то много голям е българската правосъдна с-ма! Тя до такава степен е проблем че направа е вредна, защото реално е застанала на страната на престъпността!!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де, ще си разваляте рахатя. Не я слушайте кви ги дрънка тая, че ако почнете като нея, ше требе един-друг да се съдите
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех тез английски специялисти беееее, знаят не знаят значението на дадена дума и масово я използват да се правят на хентелегентни.... балканска *** (vs aka versus може и да означава "срещу", но не и в смисъла горе)
2
2
 
16
 
! Отговори
Темида преди 3 години
"Прокурорите" бойкотира ли срещата......Защо ли не съм изненадан.....

ДАНО изчезнем като нация до 20-30 години......просто сме си *** които си траят..няма нужда от нас!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите са над тея работи, какво да правят на тая среща :D