Спим спокойно! Властта е застрахована за 6 млн. лева

Депутати, чиновници, автомобили, имущество...
20 сеп 2017 09:37, Петя Славова
11
Спим спокойно! Властта е застрахована за 6 млн. лева
Снимка: архив, Reuters

Около 6 млн. лв. на година се вадят от държавната хазна за застраховане на представители на властта, на пазители на реда и сигурността, както и на ключово институционално имущество. Това показва регистъра на Агенцията по обществени поръчки за сключените договори и текущите процедури с такъв предмет.

Така например всички 240 депутати имат застраховка "Живот" за 2017 година, осигурена им от НС. Сумата, платена за целта, все пак не е голяма – 22 000 лв. Срещу тях застрахователите са поели ангажимент да изплатят 30 000 лв. при евентуална смърт на депутат по време на изпълнение на служебните му ангажименти и 15 000 лв., ако народен избраник издъхне след заболяване или битов инцидент, пише "Монитор".

Още 50 000 лв. от парламентарния бюджет са отишли за "Гражданска отговорност" и "Каско" за 99 автомобила в гаража на НС, застраховка "Злополука" на хората, които се возят в тях, както и срещу пожар и природни бедствия на 248 имота, притежавани и управлявани от НС.

45 000 лв. пък са платени за застраховка на имуществото на МС. Полиците покриват "Каско" и "Гражданска отговорност" на автомобилите, както и злополука на лицата, които се возят в тях, повреда на притежаваните от МС сгради, сред които тази на "Дондуков" 1, в която заседава правителството и се намира кабинетът на премиера Бойко Борисов, както и резиденциите "Бояна", "Шабла" и "Евксиноград".

Застраховани са и лозовите масиви бадемовата градина и винарската изба "Евксиноград", от чиято продукция имаше възможност да се почерпи и френският президент Еманюел Макрон при визитата си наскоро у нас.

Правителственият Авиоотряд 28 също е застрахован. Срещу 355 000 лв. има полици за "Ербъс 319", "Фалкон" и 2 хеликоптера Ми-8, които включват дори загуба на въздухоплавателните средства и военни рискове.

По около 1,3 млн. лв. на година пък заделя ВСС за застраховане на представителите на съдебната власт, става ясно от течащата в момента процедура с 3-годишна рамка. С нея ще се осигури застраховката на живота, здравето, телесната цялост и работоспособността на общо 14 457 действащи и предстоящи за назначаване съдии, прокурори и следователи, членове на ВСС, инспектори в Инспектората към ВСС, съдебни служители. Отделно още 4320 души персонал в затворите имат застраховка "Живот" срещу 169 555 лв.

Силовите министерства също вадят сериозни суми за полици за служителите си. 183 000 лв. на година плаща МВР за застраховка "Живот" за полицаите и още над 1,4 млн. лв. са заделени за застраховка на моторни превозни средства, инженерна и плавателна техника, както и допълнително оборудване към тях. Далеч "по-евтин" от депутатския излиза, че е животът на полицаите, чиито близки трябва да получат при смърт 11 000 лв.

75 000 лв. на година пък плаща МО, за да се покриват евентуални злополуки на общо 26 266 военнослужещи. С избраната компания "Надежда" АД наскоро имаше казус заради предложението на КЗК за отнемане на лиценза й, но от МО увериха, че това не застрашава изплащането на евентуални обезщетения. Отделно още над 8000 лв. министерството плаща и за застраховката на 11 188 цивилни служители във ведомството и подчинените му структури.

Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" пък плаща по около 413 000 лв. за застраховка срещу причинени на трети лица вреди заради действия или бездействия на неговите служители. За самите тях пък се подготвя застраховка "Живот" за 667 000 лв. на година.

Данъчните също са с полици срещу злополука като за общо 8232-ма свои служители НАП плаща по 300 000 лв. на година.

Агенция "Митници" пък заделя сериозни суми за застраховка на имуществото си. За 615 000 лв. са осигурени полици за автомобилите и хората, които се возят в тях, електронни автомобилни везни, плавателни съдове и недвижими имоти. Още 130 800 лв. са заделени и за застраховането на рентгенови системи и специалните автомобили, с които се превозват. Застраховка "Живот" за 30 000 лв. има и за служителите на БНБ.

Вече месеци наред обаче МЗ не успява да осигури рамково споразумение за застраховането на имуществото на ведомството и на екипите от Центъра за спешна медицинска помощ. Процедурата е била обявена още през март, но е спряна след жалба в КЗК.

През юли е била възобновена, но с решение на ръководството на министерството отново е спряна в края на миналата седмица, тъй като и четиримата кандидати не отговаряли на условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МОзастраховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Служителите на затворите не са застраховани независимо, че закона вменява такова задължение.Отправете питане по ЗДОИ и ще се уверите, че има неспазване на закона, от което са потърпевши десетки служители със заболявания за 2017 година.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само застраховките да бяха. Ако извадят всички разходи ще излезе, че всеки депутатин струва по 100 000 лева на месец на електората.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм съгласен да ги избият всичките за 6 милиона. Ако може да попълнят списъците със задна дата...
1
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
Толкова много пари на вятъра. А е кефче - левче. Направо ме е яд като се замисля.