Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция"
463
Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия
Снимка: Президентство

Какво каза президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил на срещата им на 4 март?

Това питат от ГЕРБ и за да получат отговор на въпроса си те настояват да се разсекерти стенограмата от разговора между двамата на "Дондуков" 2.

Искането им е мотивирано със силния обществен интерес към темата заради критиките на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който си тръгна обиден от страната ни след посещението си в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османско иго.

"Разговорът му с премиера Бойко Борисов стана публичен. По време на срещата премиерът благодари на руските воини и на българските опълченци и изброи, че са воювали още войници от Финландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния и Черна гора", посочи Красимир Велчев от ГЕРБ.

Още по темата

Съпратиецът му Тома Биков пък добави, че трябва да се разсекрети стенограмата от срещата с президента, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера и друга при държавния глава.

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция", коментира Тома Биков.

Руската православна църква публикува на официалния си сайт вчера видео от обръщението на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев.

В изказването си Кирил настоява, че България е освободена от Русия, а не от Литва, Полша или други страни.

"Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", казва в обръщението си Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", продължава той.

"Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей. Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България", допълва руският патриарх.

От видеото не става ясно каква е била реакцията на Радев на думите на патриарха, но от пресцентъра на президентството коментираха пред Bulgaria ON AIR, че руските медии са излъчили упреците на патриарха, но побързали да се оттеглят преди отговора на президента. В него Радев твърдо заявил: "Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия".

Радев казал, че бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в речта на патриарха. Няма данни да е реагирал на тона му. Тогава Кирил спрял с упреците и казал: "Добре, нека прелистим тази страница".

Вицето на Бойко Борисов Валери Симеонов пък си навлече гнева на коалиционните си партньори от ОП - ВМРО и "Атака", защото си позволи да отправи остри критики към руския патриах.

"Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", каза вчера Валери Симеонов.

От ГЕРБ отказаха днес коментар на думите му.

"Това са възрастни хора и могат да носят отговорност за совите постъпки, иначе следващата сряда Бойко Борисов ще трябва да направи родителска среща", отсече лаконично Красимир Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че бяха руснаците за да разберем какво е станало. Радев се държи като изпечен диктатор, който крие от народа какво говори при срещите си.
33
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ген радев не е като в симеонов така че се успокоите де-били
32
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов президент
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската империя я няма, няма ги руските царе
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Спечели ме от раз, Симеонов. А си признавам не те харесвах.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо руснаците не споменават нашите солдати участвали в Руско-Турските войни водени през XVII и XVIII?Почитат ли капитан Мамарчев?или и той е руснак
28
8
 
21
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Такавава си е руската външна политика - слон в стъкларски магазин.По време на социализма съсипаха хубавата ни държава и прекрасния трудолюбив народ.Днес селата ни са унищожени,а хората мързеливи и хленчещи и "виновник" е Ф.Димитров,който беше на власт 5 месеца.Най-преданите им БГ политици,изучени и вербувани в Москва-Жан Виденов и Станишев бяха редовно правени за резил като премиери и отдавна не са русофили.А Румен хвърчилото,който не е от това ниво като политик,ще бере тепърва ядове.
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да знаем какво е мънкал Радев пред шефа си? То е ясно, че в тази държава няма никаква свобода и нито един качествен политик. Трябва да се освободим от всички тези чужди марионетки.
26
6
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
България е превзета от руските войски. Задунайска губерния. Ако не бяха Австрия и Англия сега щяхте да говорите на руски и да пиете боярищник!А попа с пагоните може ДГД!
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия ни народ разбра, че историята ни се пише в кремъл. Малко да кривнем и идва някой да ни хока
24
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще ни покажат стенограмата от разговора на Борисов с Гинка? Това мисля че е доста по-важно то това какво са си говорили Президента и Патриарх Кирил!
23
3
 
22
 
! Отговори
срамота преди 6 години
"От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви.
22
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквите искат да подслушват разговорите на един руски патриах дошъл на светска визита не се ли нарушават правата на руският патриарх който има международно право на конфиденциалност при положеие, че не е извършил никакво престъпление. Подслушваме дипломатически лица, абе верно ли сте ***. Да не се чудите що германците не подслушват никой и за тях има газ.
21
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз искам стенограма на срещите на тиквата със всички Гинки,Минки,Калинки,Теменужки,Цацки и т.н.
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1908 плащаме и на Руската и на Османската империя за свободата си.Колко още да плащаме, братишки?
19
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В руско-турската война са се били много повече украинци отколкото руснаци. Ако ги наречем днес руснаци трябва да наречем и Левски и Ботев турци, защото тогава са били турски граждани.
18
9
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Да вземе бойко да каже, защо ДПС изведнъж започнаха да подкрепят ГЕРБ тайно и даже да са съгласни с патриотите да се целуват. Майче сделката с ЧЕЗ и в частност участието на Пеевски в нея, не става без знанието и дяловото участие на кръг бизнесмени от ГЕРБ и на Бойко и Цветанов.Да нес е занимава Биков с глупости а да каже КОЙ???????? седи зад ИНЕРКОМ и Гинка, както ида каже колко са процентите за шефовете му. Как се опитват да замажат тиохомълком всичко и да изместват темата остриетата на ГЕРБ
17
12
 
22
 
! Отговори
Виктор преди 6 години
Цялата визита на този т. нар. "патриарх" беше просто един сцанарии, организиран от БСП и финансиран от роднините им в Москва. Целта им беше да опорочат националния празник.
16
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главата на руската православна църква се изложи като кифладжия
15
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава, че сме били "освободени"? Българите сме били съюзници на Русия в тази война, в която тя си е взела Молдова срещу нашата Северна Добруджа, 32 тона злато, плащали сме всичко за окупационните й войски и издигането на паметници през 100 метра.