Убийци на пътя! Всеки пети шофьор у нас с купена книжка

Инструктори се дивят как полуграмотни стават водачи
7 юни 2018 17:00,
111
Убийци на пътя! Всеки пети шофьор у нас с купена книжка
Снимка: МВнР

Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в прекалена власт негови агенции бяха посочени като един от сериозните проблеми на пътната безопасност по време на публична дискусия в Благоевград.

Градът бе четвъртата спирка на общественото обсъждане на трите нови законопроекта за пътна безопасност. За четвърти път те получиха жълт картон от експертите и представители на неправителствени организации.

Над 300 страници с критики към законите са внесени до този момент, призна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група по проектозаконите.

Не слабостите в нормативните актове, които вероятно ще се доработват поне още година, бяха основната причина за тревожната камбана, която започна да бие обществото, а корупцията. Инструктори, провеждащи шофьорски курсове, казаха: "Какъвто и закон да направим за движение по пътищата и за подготовка на водачите, докато не се справим с корупцията, няма да има никакъв ефект. Годишно се продават около 40 хил. книжки. Всеки пети шофьор е с купена книжка".

Темата за нестихващата корупционна епидемия в транспортното министерство и в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" повдигнаха от Института по пътна безопасност.

"Не може да има взети изпити от водачи, които са полуграмотни, да не кажа неграмотни. Не може да има арестувани служители, които провеждат такива изпити, и да продължават да работят в институцията, която провежда изпити. Ако това не се коригира и не започнем кардинално да работим в тази сфера, ще ни бъде много трудно и ще отчитаме само тежки произшествия със загинали", посочиха те.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отговори: "Преписките са 11 и сме помолили 11 пъти прокуратурата да ни даде право да ги освободим. Отговорът е следният :"Води се дело. Докато не бъдат осъдени тези хора и съдът да потвърди тяхната вина, нямаме право да ги уволним".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
киро газето преди 5 години
всички дчагали от христо ботев са без никакво образование ама без никакво а всички са шофьори на таксита е как става тая работа да ви е... ба
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудим се рушвет днес рушвет утре с помощници далаверата таксита има някои други се рушветче никои нее идеален но си признаваме грешките а тия всеки ден е така се става голям и крупен ядеш пиеш и получаваш
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как лие допуснато господа
78
0
 
3
 
! Отговори
и те така преди 5 години
Какъвто министъра на транспорта такова и министерството.От както Московски е министър само които ром не е поискал, той не си е купул книжка.А българите си казват щом може за ромите защо не и за нас.Не напразно рибата започва да мирише от главата.
77
0
 
1
 
! Отговори
k преди 5 години
До минаващКато гледам как пишеш, си представям как шофираш
76
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 5 години
А кой е шеф на ДАИ София.....може ли някой да сподели???? Да провери...дали пък не е ...ром...
75
1
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
Аз съм от а станалите 4.
74
2
 
10
 
! Отговори
Ко ..? Аааа Не ! преди 5 години
Когато чета такива новини,се изправям прав от гордост че съм българин,и започвам даже и химна да си припявам.
73
1
 
7
 
! Отговори
Холоп преди 5 години
Значи полицаи застава и проверява за един час работа и отнема на всеки 5ти книшката та то за 1 седмица няма да има една кола във страната.Какви са тези заглавия незнам
72
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 5 години
ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ЗА РУШВЕТИ ПО СХЕМАТА, ПЪРВО СИ КУПУВАТ КНИЖКИ КОИТО УМИШЛЕНО ГИ ПРОДАВАТ ДА ИМАТ ЗА ПОНАТАТЪК КЛИЕНТИ, ПОСЛЕ КАРАТ НО ПОСТОЯННО СА В НАРУШЕНИЕ ЗАЩОТО НЕЗНАЯТ ЗАКОНА, И ПОЛИЦАЙТЕ ПИТАТ И СЯ КОПРАЙМ И ТАКА БИЗНЕС МАЙКА, МВР НЯМА СМЕТКА ВСИЧКИ ДА СА ИЗРЯДНИ А БЮДЖЕТИТЕ ОТ ГЛОБИ КЪДЕ ОТИВАТ Е СЪВСЕМ ОТДЕЛНА ТЕМА, ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ЗА КРАДЕНЕ НА ПАРИ ОТ НАРОДА И ОБЛАГОДЕТАЛСТВАНЕ НА ВЛАСТА
71
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 5 години
ДАБЕ ДА ВСЕКИ ПЕТИ?, ВСЕКИ СИ КУПУВА КНИЖКАТА ТЕЗ ИЗЕДНИЦИ ИСКАТ ОТ ВСИЧКИ ПАРИ НЕ СЪМ ЧУЛ НА НЯКОЙ ДА СА МУ ДАЛИ КНИЖКА БЕЗ ПАРИ АКО Я ИСКАШ ЕКПРЕСНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПЛАЩАШ
70
1
 
11
 
! Отговори
USA преди 5 години
Не знам за вас но аз като си подновявам книжката всеки 7г ми отнема тояно 10 мин. и $53.У нас както винаги се правят на работни, ама много работни и после искали по високи заплати. БГ номера, затова и никога няма да се оправим.
69
0
 
5
 
! Отговори
Емо преди 5 години
От 5 гишета за приемане на документи поне две са почти постоянно в почивка. Ако си с открадната или изгубена книжка даже и да си носиш медецинско, не ти я издават за нови 10 години, а само до края на срока на старата. Ако решиш да си честен и признаеш, че си си изгубил книжката, пишат акт с глоба после. на регистрацията и издаването на талони също е зле. Чака се по 2 часа. Като се случва много често да ти дадат само малкия талон, а големия-утре, заради проблем със системата.
68
0
 
4
 
! Отговори
Емо преди 5 години
А междувременно, ако искаш да си подадеш документите за законно изкарана книжка, в КАТ София е почти невъзможна работа. Дезорганизацията за 15 години е станала 20 пъти по-голяма. Машината спира да издава номера за подаване на документи още по обяд. Тъй като и без това ако изтеглиш номер към 13.00 ч, до 17.00 ч няма да минеш. Дават ти същото заявление, което си подписал и за издаването на лична карта, но 5-6 пъти си пишеш на различни документи едно и също - на лична карта, имена и адрес...
67
1
 
22
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
66
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90%OTKNIGKITE IZDADENI SLED 1990 G. SA KUPENI
65
0
 
24
 
! Отговори
и купона си тече преди 5 години
Не разбрах това новина ли е?И кой точно не е знаел досега, политиците?журналистите?народа?
64
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А всеки шести кара пил.Всеки четвърти е дрогиран.Всеки трети кара с неизправна трошка.Всеки втори се прави на състезател и тарикат.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министър председателя каза че имало много чужди инвестиции и това показавало че няма корупция. 20 млрд евро за миналата година или по 3000 евро на калпак от населението, обаче колко са ги видели тези 3000 евро, не знам...
62
0
 
3
 
! Отговори
ДАНС преди 5 години
Кой продава ?Поименно. Все пак, възмущаващите се, се вземат за честни и почтени специалисти.И веднага, Моля!Щото, като гледам на къде са тръгнали нещата, скоро ще се самосезираме. А тогава няма да има "ама ние сме от другите".Така че, почвайте да пишете, отсега, "До началника ..."