България изпусна шанса си в Северна Македония, смята журналист

Гърция печели в икономически план, смята Николай Кръстев
Обновена: 3 апр 2019 22:45 | 3 апр 2019 22:40, Красимир Ангелов
138

Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше на историческо посещение в Северна Македония - първото след подписването на споразумението за името на страната. Там той се срещна с колегата си Зоран Заев. Кое е основното, което се реши при тази визита - коментира журналистът от Bloomberg TV Николай Кръстев.

"Сега се отвориха много канали на сътрудничество, като най-важният е икономическият канал. Гърция вложи над 1 милиард в икономиката на съседна Република Северна Македония, което е 15% от нейния брутен вътрешен продукт. За гръцкия бизнес Македония се очертава като един своебразен данъчен рай", заяви той.

Според него Гърция се завръща по нов начин в икономически план в нашия регион и има много нови възможности пред гръцкия бизнес. Той допълни, че зад подаръците към Македония стои и политически интерес.

По думите му най-голямата новина от срещата на двамата премиери е решението, че самолети на гръцките военновъздушни сили ще пазят въздушното пространство на Македония. В същото време България се е забавила, тъй като все още не са ни обновени военновъздушните сили, смята той.

Междувременно в Македония текат избори, които гостът на "Денят ON AIR" определи като много интересни, тъй като се очертават трима основни претенденти за президентския пост. "Обществото им е разделено. Това, което трябва да се възприема като риск е, че може да не бъде постигнат избирателният праг", поясни той.

На въпрос какви шансове изпусна България в тази ситуация, Кръстев изрази мнение, че е трябвало да бъдем активна страна, особено икономически.

"Ако кандидатът на ВМРО стане президент, тя обяви в Брюксел пред български депутати, че няма да признае договора за приятелство с България, което е много лош сигнал", допълни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега е моментът България да реагира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТохахахаВие комунистите през 1946-та давахме Югозападна България на македония бе *** пррост.Лицемери лъжливи.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При договора със Сърбия, Станатанаиле, Фердинанд сам подписва че дели Македония, а сърбите са били съгласни да е цяла и отделна област. Освен спорна и безспорна зона, се казва, че ако Сърбия помогне на вайските ни в Тракия, те ще имат право на по-голям дял и от безспорната област.- Сърбите ни дават 47000 войници при Одрин и сто оръдия, тежки и далекобойни френски, каквито нямаме, въоръжени сме с два пъти по-малкете немски оръдия Круп. Одрин пада и с тези оръдия сръбските. И после Ферди невиненшп
26
6
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Анонимен 28 - а бе П.И.К.Л.Ь.О вчерашно болшивишко *** . наследник на партизански приплоди . ти ли ще ми говориш за ЧОВЕШКИ "мисли" ... *** си за да ме разбереш - бягай при дядо ти в землянката ! МАРШ !
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Много добре го казваш в началото - МЕЧТАТА. Разбери, че тази мечта няма никакъв шанс да се осъществи, и да се говори и спекулира на тази тема вече е наистина излишно.Македония от старо време вече отдавна я няма. Трябва да се мисли за това какво ще се случва отсега нататък. И България да търси начин да има добри взаимоотношения със Северна Македония. Не казвам че не трябва да защитаваме интересите си, но я вижте гърците. Обърнаха палачинката и сякаш това има ефект.Не е ли така?
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДИВАКНе претопляй стари манджи.- днешния соросоиден интернационал признава македонски народ, македонски език, украински народ, украински език, да продължавам ли. ЕТО ГИ ДНЕШНИТЕ МЪЧИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОИ СА - ТИ ТЕХЕН *** И ТЕ, ЗАПАДНАТА ОЛИГАРХИЯ.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите са превърнали България в съветско гробище, а седнали да плачат за Македония !Ще им се и тя да е под руски ботуш !?
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не не сме задунайска губерния а сме отвъдморска територия на САЩ, както Марианските острови, с брутен вътрешен продукт 3100 долара на човек колкото и американския анклав Косово. Конгречулейшънс критиниъс?
21
6
 
6
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До ПроСоТотой може да е "промито мозаче " НО АЗ ЗНАМ < ЧЕ ИНТРНАЦИОНАЛА ОТКЪСНА БЪЛГАРСКАТА провинция мЪкедония от МАЙКА БЪЛГАРИЯ ! БКП СА ПРЕДАТЕЛИ !!!георги димитров , васил коларов , вълко червенков , антон югов и тодор живков са ПРЕДАТЕЛИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте плакали за Македония бе,..я се погледнете, че и до сега сте си Задунайска губерния на руския Гулаг бе !
19
7
 
8
 
! Отговори
ей, манипулатордолен преди 5 години
До Сата Н.Ти си напълно неграмотен по история. Ако България не си бе взела насадени немски царе, а се бе държала с Русия, при първата балканска война щеше да има линията Мидия-Енос почти до Истанбул. Вместо по немска заповед да се окаже в Междусъюзническата във война с всичките си съседи и Черна гора, щеше с арбитража на руския цар да получи почти цяла Македония без Охрид където заради създадена от запада Албания Гърция и Сърбия искаха да имат обща граница. При световната щяха да ни дадатиОхр
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С управлението на Шайката загубихме всички шансове да бъдем каквото и да било.Шайкаджиите продадоха страната ни за апартаменти ,Чесни и круизи по света.Страната ни е превърната в краварска колония.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДИВАК Върви си в дивото, приятел, дори едно изречение не можеш да спретнеш като хората.
16
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анониментака наречената "Македония" е била от край време част ОТ БЪЛГАРИЯ,гробарю!!!!ОТ БЪЛГАРИЯ Я ОТКЪСНА женерала ти и я набута на гърците!..Схващаш ли,промито мозъче?!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Айде стига де. Нищо подобно не се случва и няма нужда да се спекулира с това. казах, от македонците зависи дали ще просъществуват или не. Това е, друго няма. Надявам се Заев да не е просто едно наивно зайче а истински политик, който няма да се занимава с глупости, като да предявява *** претенции, а ще води страната си като истински лидер. Ще има и приятелски отношения с България. Така трябва. Така постъпват умните хора. Надявам се Заев да е такъв.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Бойчето още взема имотите на цара. Поредното му лъжливо обещание. По македонския въпрос е на кобургско немско-Меркел позиции.
13
6
 
0
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
питам де , къде сочи " КОМПАСА" БРИТАНИЯ или варягия ? :))))който е комунист да ми сложи минус !
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата за Македония е унищожена от немските шпиони династията Кобург. Фердинанд я дава на Сърбия и Гърция, налита да става император на Цариград. Борис получава земите за временно администриране и избива хиляди младежи в градовете, с което местното население, посрещнало с цветя войските ни, настръхва и до ден днешен мрази името българин. Комунистите са се опитали да присъединят обединена Македония към България, но Тито и Сталин са били против, а и в Гърция идва хунтата. Това е историческата ист
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то ОПГ Гроб са си национални предатели, какво ви е чудно?Пък и нямат време от апартаменти и тераси.
10
2
 
7
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
В очите на народа това правителство вече си е отишло. Чувам какво се говори по улиците. Гербери, вие сте царе на пребоядисването тичайте при Корнелия.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП ( с правоприемник БСП ) искаха да подаряват югозападна България на мекедония след 2СВ, а сега се правят на много загрижени.Лицемерни бУклуци.