Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно

Каракачанов обаче не е съгласен, съседите се подигравали с нас
Обновена: 30 сеп 2019 12:13 | 30 сеп 2019 12:12, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".
Още по темата

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмугти се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
1
 
! Отговори
ГДФД преди 4 години
БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ КОМАНДВАТ ОТ ЕРДОГАН, ПЕЕВСКИ, Р00МСКИЯ БЯЛ КЛАН.КАТО РАЗБРАХА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ СПРИЯТЕЛЯВА С МАКЕДОНИЯ И НАСТРЪХНАХА. СЕГА ЩЕ ИЗКАРАТ МАКЕДОНИЯ ВИНОВНА.ЕС ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА И ДА ПРАТИ СВОИТЕ ШПИОНИ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА НА 10 Ч--ЕР---НИЛКИ ДА СЕ МЕСАТ В НАЙ-ПРИОРИТЕТНИТЕ НЕЩА ЗА ЕС.АКО СЕГА НЕ СЕ ВЗЕМАТ БЪРЗИ МЕРКИ И ШПИОНИТЕ НЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА. СКОРО НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ.МАКЕДОНСКИТЕ ШПИОНИ ДА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ И ДА ПОЧВАТ.ЕДНО Е ТИКВАТА ДА КРАДЕ, НО ТУК
80
5
 
4
 
! Отговори
Пaтриот преди 4 години
Тoвa сaмo дoкaзвa, че сърбите и мaкедoнците сa брaтя, ние нямaме нищo oбщo с нoрмaлните хoрa, винaги нa кoлене пред всички. Стaлин е бил прaв не зaслужaвaме Мaкедoния, нищо не стaвa oт нaс.
79
4
 
0
 
! Отговори
ЕЕ преди 4 години
ЗНАЧИ ЕС ПРЕДЛАГА МНОГО ПАРИ, НО ЗАРАДИ ТЪПИЯ КЕБАП... ЩЕ ЯДЕМ НА БОЙКО ДУДУДДДДКАА!!!мАЙ ЩЕ ТРЯБВА БЪЛГАРСКИТЕ ИЛИ МАКЕДОНСКИТЕ ТАЙНИ ШПИОНИ ДА ДЕЙСТВА БЪРЗО.ВСЕКИ, КОЙТО Е СРЕЩУ МАКЕДОНИЯ ДА БЪДЕ ***** НЕЗАБАВНО.ПРОСТО ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ НА МАКЕДОНИЯ ДА МУ ПРАТЯТ ЕДНО ПИСЪМЦЕ С ДВА ИЗБОРА. пРИЕМА ИЛИ В ГЛАВАТА И ПРАВ МУ ПЪТ НА @@ СВЯТ.кОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ЕС НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОШКА. САМО ОТ УПОР!!!ХАЙДЕ СТИГА СМЕ СИ ИГРАЛИ. ГЕНЕРАЛИТЕ И ШПИОНИТЕ ОТ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ДА СЕ ЗАДЕЙСТВАТ.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНОГО СЛАБИ ПОЛИТИЦИ.МНОГО СЛАБ ИЗБОР.МНОГО СЛАБА ПОЛИТИКА.СРАМ ЗА ЕС. ВРЕМЕ ВИ Е ДА СИ ХОДИТЕ.ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪГЛАСИТЕ НА ВСИЧКО, КОЕТО ИСКА МАКЕДОНИЯ. ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС, ТЕ НЕ СА ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕРДОГАН, ДОГАН, ПЕЕВСКИ И БЕЛИЯ КЛАН РР00ММИИ.МАКЕДОНИЯ Е ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ОТ КОЛКОТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ САМАТА БЪЛГАРИЯ.ЖАЛКО, ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ ОТ БЕЛИЯ КЛАН НЕ РАЗБРА КАКВО Е ЕС. ТОВА Е ПРАВО НА ИЗБОР. ДА ИЗБЕРЕШ ЛОША ПОСТЪПКА ИЛИ ДОБРА. ЗАТОВА ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ПОЛИТИКА!!!
77
3
 
7
 
! Отговори
Южнoмaкедoн преди 4 години
Стево Пендaревски имa тoпки oт титaн, a бългaрските политици имaт билярдни топки в глaвите си
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На слаба държава, слаби политици.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските политици винаги са били слаби. Сега също.
74
1
 
11
 
! Отговори
гниди преди 4 години
големи сме мекотели
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Явно е минал номера брато.Аз все се надявах да прояват малко характер, ама няма.Все сме отстъпчиви, все сме помирители на Балканите и т.н.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номерът с античните македони не мина при гърците. Да видим дали номерът с македонците ще мине при нас. Въобще, много български номера.
71
16
 
0
 
! Отговори
Южнoмaкедoн преди 4 години
Мaкедoния е великa държaвa нa кoлене пред Великa Мaкедoния. Половин ЕС ке ручa древномaкедaнски език ,след 10 год всички ке чествaт мaкедoнските брaтя Кирил и Метoдий.
70
5
 
3
 
! Отговори
Дедо Слави преди 4 години
Докато нищим миналото на България, бъдещето ни избяга!
69
1
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Единствената причина за сегашната криза(ако приемем че е криза) с Македония е манията на Борисов да се представя за велик балкански политик.Той надроби тая каша,подхождайки към въпроса некомпетентно и фриволно.А просто трябваше да прави същото като Ципрас-да изчака македонците да се откажат от измисленото си Средновековие,както се отказаха от измислената античност!Истината е такава-Македония може да претендира за някаква история от1913г насам,а за държавност-от 1991г!Всичко друго е ала-бала!
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко и Румен никой не ги пита. Каквото решат в Брюксел това става.
67
2
 
9
 
! Отговори
;' преди 4 години
"Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно"Всеизвестно е ,че българските решения се вземат извън България,а по-точно във Вашингтон и Брюксел,а след това се свеждат до българските пишман политици за изпълнение.Ние нямаме политици като Гърция,които отстояват интересите на държавите си,а някакви сервилници,които нехаят за интересите на държавата,така,че ще приемем Македония безусловно.Всички политически пируети,които правят българските политици са за електората
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*FYROM
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без съвещанието при президента , пак щяхме да подкрепим Северна Македония във всичко - каквото кажат новите големи.
64
1
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
а така. сега и историята ше "преватизират" порко и десин поетесин. друго май не е останало да се разкелепири. че си пратят швейцарските сметки на албомакетата и они ке си напазируват - кеф ти самуил, 2 милиона на калпак, кеф ти гоце още 500 хиляди на калпак, кеф ти пиринска македония - 10 милиона на калпак. а това последното май ше го земат даром като откраднат историята....
63
5
 
10
 
! Отговори
анклавизация преди 4 години
Безусловно ще предадем и Пиринска Македония.
62
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?