Северна Македония в ЕС? България ще я подкрепи, но все пак не безусловно

Каракачанов обаче не е съгласен, съседите се подигравали с нас
Обновена: 30 сеп 2019 12:13 | 30 сеп 2019 12:12, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".
Още по темата

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмугти се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо българският народ през последните 30 години постоянно избира такива политически мухльовци и откровеннио шушумиги ?!
60
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.Бойко, от какво те е страх? Гърция не ги ли спряха докато не си сменят името? До кога продажни политици, които ще защитават западно европейските имперски интереси пред българските национални?
59
2
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
"...най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС."Значи ли това, че ако Северна Македония продължи да упорства и ние и наложим вето за започване на преговорите, ще трябва да страда и Албания?
58
1
 
17
 
! Отговори
Историк преди 4 години
После се чудя защо хората вървят с поглед в земята, та ние нямаме никакво самочувствие, а би трябвало.Ние сме много стара държава на 1300 години, но ни карат да се срамуваме от това.Бесен съм, политиците ако не се съвземат, ще ги изритаме.
57
7
 
11
 
! Отговори
Васал преди 4 години
За Македония ще направим това което кажат господарите от САЩ.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе знам дали Радев е руски посланик. Но Крим е руски!
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за народ сме.Що за политици имаме.Откраднали ни историята и защо.Защото сме пу тьовц и..Гърция ги накара да си сменят името а ние ги целуваме и лижем.Няма такава държава.
54
1
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
Вето за сърбоманските *** от северна македония!
53
1
 
20
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Голямата резачка в действие.Няма какво да гледат 27 държави,те нямат никакви проблеми със Скопие.Гърция имаше 30 год.и в един момент ги решиха.Време е и нашите големци да им скръцнат със зъби...Прав е Каракачанов...те ни се подиграват а ние се радваме...Стига мазохизъм...
52
5
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
КОгато през 1999 г.,заедно с подаъка от 100 танка Т55 и гаубици,трябваше да влезе и хашата армия,и сега тоя проблем нямаше да го има.Колко още магистрали щеше да строи Борисов :)
51
3
 
4
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До коментарНатискат се брат, няма какво да се лъжеш.Там са парите, но това не е темата за разговор.
50
10
 
2
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Дали пък на някой умник няма да му мине през ума ,че македонците не натискат да влязат ,нито в ЕС , нито в НАТО?
49
2
 
2
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До gf hf mf :>Подкрепям!
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците са супер нагли типове,политиците им редовно се гаврят с нас ,а Боко се прави на неразбрал!Сега пък историята ни не била обща,а споделена ,каквато имали с всички съседи и предлагат заедно да честваме 7 .ноември ,,ден на Гоце"!!В този ден предаваме костите на Скопие!Тотална гавра!
47
1
 
13
 
! Отговори
бай х преди 4 години
храни куче - да те лае
46
1
 
19
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Големи будали сме, Гърция до последно ги караше да си променят името, а сърбите ги насъскаха до последно да променят историята си. Само ние го играем на големи дипломати и европейци, все да угоди на всички на Балканите, та да е мирно, и не защитаваме собствените си интересни. За някакво достойнство, че имаме не може даже да се говори. :)
45
1
 
16
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
<"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла"-Точно това трябва да пише, ако не са съгласни, че историята и произхода им е общ с нашия. Ако това не го направите след време в учебниците ще пише срещу вашите имена, че сте най-големите предатели управлявали България(което по принцип си е истината).
44
1
 
17
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Много съм разорован, май и аз ще емигрирам.Как Гърция ги постави на мястото си а ние като фурнаджийски лопати.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКаракачанката да излезе от правителството и да пусне кокала?!?!? Това няма как да стане, а като дойде време за избори ще крадат като за последно, щото повече власт няма да видят.
42
9
 
1
 
! Отговори
Какво работи Радев? преди 4 години
Ами пенсиониран военен е и си взима пенсийката ! Иначе в свободното си време плюе по Родината и организира екскурзии на бившата си любовница в чужбина да се снимат с комуниста Тръмп. А на молитвените закуски не стъпва. Лицемер с лицемера! Вместо да строи магистрали той се снима с Тръмп!!