Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната

Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата трябва да действа!
Обновена: 11 яну 2020 10:52 | 11 яну 2020 10:36, Елка Василева
143
 Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната
Томислав Дончев. Снимка: архив, БГНЕС

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици", заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, заяви вицепремиерът.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

Още по темата

„Тези разпри кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите няма имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че  правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. 

Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев, според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коментира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза.

„Имам критики как се управляват ВиК дружествата в страна“, каза Дончев, който смята, че ако са били подменени тръбите преди 5 години, нямало да се стигне до водната криза сега.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Darpak преди 4 години
Мерки трябваше да бъдат взети много отдавна г-н Дончев, а не лятото, защото можеше и да се избегне, но работата пак щеше да е на кантар ! Мерките са да не се допуска отбиване на вода за битови нужди за индустриални цели и управление на ВИК от адекватни оператори ! Ако направите широка полицейска и прокурорска проверка, ще видите че от времето на г-жа Лиляна Павлова има много сигнали в тази насока, но мерки не са взети и сега ситуацията е на ръба на много места в България. Какво правиме ?
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя грозник дано да е следващия.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли какво точно работи Томислав Дончев?
102
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-107,каквото прави,пенсионера-премиер,същото прави и президента -пенсионер,за терорист нищо не знам,ама за член на СИК,кой е бил, ти знаеш ли,кой събирал пари на паркинг,едно знам,че не е президента.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха взели мерки пятото . Така е. , но в Перник останаха, писари, реквтьори, крадци, пенсионери инвалиди. Есичко което може да работи се труди в ЕС.
100
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До гост-не драги ми,на онзи хидролог,язовира му е пълен,*** и виж,язовир "Цанков камък"прелива,а на любимия ти бойко е празен.
99
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.дончев,нали вие сте хората ,а не Орешарски,защо не взехте мерки,а сега ми се правите на велики,с началника си,ведно с министъра,и вие,трябваше да си подадете оставките,или и сега бсп и Орешарски са виновни.
98
2
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
КОЙ изсече ГОРИТЕ в България .КОЙ? няма да има вода .един хидролог държавата го пази за да може да КРАДЕ.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
неграмотници,разхождащи се с мерцедеси и костюми
96
0
 
0
 
! Отговори
Да не спорим преди 4 години
Ами ето - след 3-4 месеца пак ще е ЛЯТО ....... Да видиме мерки ,дето ще бъдат нарееме взети ! Щото ""мярка за неотклонение"" е полезна,но почти винаги е закъсняла......уви!
95
0
 
5
 
! Отговори
Премиерът преди 4 години
по тази логика следва НЕЗАБАВНО да бъде арестуван и да отговаря:- къде е водата- къде са парите дето Лилето взе- какви вреди са понесли гражданите в резултат на престъпното управление на правителството- веднага всички да отиват в ЗатвораТАКА БИ БИЛО СПРАВЕДЛИВО
94
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Е що не взехте мерки ??? ТИ нали си ВИЦЕПРЕМИЕР ! Поработете малко ,стига стр крали !!!
93
0
 
8
 
! Отговори
ДОКОДОКО преди 4 години
АКО ЧОВЕКА МАЛКО РАЗБИРА ОТ АДМИНИСТРАТИВНО ПРАВО - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА МИНИСТЪР , ТРЯБВА ДА ЗНАЕ , ЧЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ЗАКОН СА НЕГОВИ , СЪЩО И ОТГОВОРНОСТТА . АКО ПРЕДОСТАВИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДРУГ ОТГОВОРНОСТТА Е ПАК НЕГОВА Т.Е. НА МИНИСТЪРА.ТОВА ВАЖИ И ЗА МИНИСТЪР -ПРЕДСЕДАТЕЛЯ .СТАВА ЯСНО , ЧЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ТАКА СА ЗАМОТАНИ И ЗАПЛЕТЕНИ И СЕГА НИ МОТАЯТ , ЧЕ БИЛ ВИНОВЕН НОВИЯ КМЕТ ,СТАРИЯ ШЕФ НА В.И К. ,НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ , ЯСНО ХАОС НА ЕНТА СТЕПЕН.
92
0
 
12
 
! Отговори
Водна криза преди 4 години
Вчера даваха огромните загуби на вода на ВИК дружествата - между 74 и 86%. Това означава само едно - нито един лев даден за подновяване на супер остарелите тръби. КРажби, кражби и пак кражби на средства, а уж ВИК оскъпяват цената за да подновяват тръбите. Това е единствения извод. А тия загуби удрят двойно по джоба на хората - нямат вода, плащат и загубите,дори за "отвеждане и пречистване на водата" която не е дошла до чешмата им.
91
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Ааааако бяха взети мерки.... ааако има данни....акото мирише и цапа гащите. Що не взехте мерки бе, нали сте на власт. Сега ще ми ако-свате тука. Нагляри
90
0
 
6
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Ех ако Герберите знаели за проблема - чудеса щяха да направят - от Марс вода да докарат даже - да не страда народа на Перник!Ама - на увлечени в грижи за Западните Балкани, Европредседателство, строеж на пътища (защото 'магистрала' е малко пресилено да се каже за крайния продукт), лепене на стиропор, ремонта на Графа, боренето на 'фалшиви новини', ибрикчийство, земане на заеми, уреждане на избори, купуване на ненужни самолети и т.н. - не разбрали че на хората им трябва и ВОДА!
89
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ако Тиквата са не беше натиснал след първия си РЕЗИЛ,на майтап наречен "Първия кабинет Борисов" и ВИЕ-ПЕПЕРУДКИТЕ го не бехте накацали като на пожар,сега кризите щяха да бъдат много по-малко!..Сега и за в БЪДЕЩЕ!!!!!!..Немал да коментира П. Аврамова,защото "Немало нужда да търсят кой е по-виновен"...!!!??Но за оня-"вемероиста", немал против да бъде окошарен..Само му било малко криво,че един от "четиридесетте райзбойника",в които влиза и той,са го зели за мезе..ТИПИЧЕН ГЕРБОСЛУГА!!!!!!!!
88
0
 
10
 
! Отговори
Мончев преди 4 години
Дончев и пасмина , вървете си и то незабавно Коя държава черпи вода от язовири бе , на ли съсипвате и флора и фауна , подземните води за какво са , отходните също пречистени се ползват за индустрията ама на ли сте умници , давайте разрушете всичко та да се свърши
87
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Защо сега плюете???? Когато отивахте на избори и гласувахте за тях това което е на раменете Ви и вътре в него в делириум ли беше???? За Вас те бяха героите и си ги избрахте. Хак Ви е сега.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БДЖ СофияАми да ги осъдят за безстопанственост,за бездействие,решения във вреда на обществото.И не само за БДЖ,а за всички преприятия и селско стопанство,които съсипаха!