US посолството: Посланикът на САЩ начело на БГ делегация

БГ министерство: Министър Петкова ръководи делегацията в Щатите
Обновена: 28 яну 2020 11:43 | 28 яну 2020 09:27, Елка Василева
96
US посолството: Посланикът на САЩ начело на БГ делегация
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това се съобщава на сайта на дипломатическата мисия на САЩ  у нас, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Уточнява се, че родната делегация начело с американския посланик ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

В съобщението се изброяват участниците в делегацията. В нея освен енергийния министър Теменужка Петкова са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов,  председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз"; както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ.

Във Вашингтон те ще имат разговори със заместник-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генералния директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретаря в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

По-късно енергийното ни министерство съобщи, че по време на работното посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в Съединените американски щати са били обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

На срещите е било заявено, че по отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ. 

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

Междувременно текстът на съобщението на сайта на американското посолство в София беше променен от - Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ, на "Посланик Мустафа придружава високопоставена българска делегация в Съединените щати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
10
 
! Отговори
грозд преди 4 години
продажници за зелена хартия !!!
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разпродадоха територията и я изпразниха предварително
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъ па ко, ти колко Тесли си купи?И не ми носи вода от девет кладенеца. Има неща които едни държави правят най-добре и други които други държави правят най-добре.САЩ са изнудвачи - факт.Натресоха се в Ирак, Сирия крадат им петрола и без да питат никого си правят бази там. Казаха им да си идат, а те рекетират - ще се махнем, ама друг път.Така си действат от как ги има. Разбойници!
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до кога ще ги търпим тези? Време е за смяна на това продажно правителство!
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То без санкции и карфица няма да могат да продадат. Тесла, Епъл, Боинг - дрънкулки всичко продават с измама, изнудване, натиск, подкупи....
71
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и ние направим като Западна Европа да вкарваме газ от различни източници ще принудим руския скъперник да намали газа за България до нивата в Западна Европа. Но за да не сме го направили това в последните 15 год. единствените виновни са русофилите, които се дигнаха на бунт срещу Шеврон защото хората знаят че в Добруджа има достатъчно газ да захрани целия Балкански полуостров. Спомняте се какви протести бяха какви чудеса че фракинга щял да им унищожи русофилските им лъжи и слугуването на Русия
70
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви рушки енергийни проекти в България.....да ядат ръжда.......русофилЕте тоже.
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
78, тъ па ко, пак ли се обаждаш ни в клин, ни в ръкав, без идея да имаш за нещата????Ако беше по-изгоден американския газ, щяха да се изтрепат да го купуват западняците, щяха да си спрат всички останали тръби.А не през ден САЩ да ги плашат със санкции и да търсят под вола теле, как да ги уплашат та да им набутат своя газ.Пиши си глупостите, които се въдят в главата ти като бръмбари. Толкова е смешно да ти чета вярата в прекрасното, която струи от САЩ
68
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе смотанн *** кого лъжеш.От кога руския газ стана ро евтин от американския ахахаха.Тая корнелия колко пари ви плаща за тези глупости.И траловете са ви същите ..... некадърни.Дори и Радев зададе на Путин този въпрос как може да внасяме газ от САЩ с 20%По ниска стойност.Намерете го някъде из нета го има като новина.
67
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще е най доброто решение да вкарваме газ от САЩ на 20-30%По ниски цени от вмирисаните руски колонизатори.Да ги видим после пак ли ще ни продават скъп газ.Това ще се отрази и на нашия джоб.Поне се надявам да понижат някои цени.
66
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива мега атомни централи като Козлодуй нямат бъдеще. Атомната енергетика вече е минимизирана до толкова че се транспортира на нужното място с камион. Компанията Ролс Ройс предлага мини атомни централи с мощност 440 мегавата колкото бяха спрените блокове на АЕЦ Козлодуй. Експлоатационния период на централата е 60 години след което се загробва цялата. Руснака като ви направи такива мини АЕЦ тогава ходете и му целувайте ***.
65
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На най-евтиното пристанище - в Испания, преди всички разходи за обработка, мита, такси, печалби и т.н., в момента в който източат кубически метър газ американския газ е около 35% по-скъп от крайно-клиентската цена на руския газ.Поляците се добраха до положеиние да бъдат обявени за дистрибутор на американския газ. Е, тяхната цена за останалите държави е около 4 пъти по-висока от руската, защото си слагат и печалба, а и обработки.Прибалтийските се опариха и затова сега купуват газ пак от Русия
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко се върти кат обран евреин ,но новите му господари са го поставили в стойка партер и няма мърдане.
63
2
 
7
 
! Отговори
Четете бе преди 4 години
Целите са 2.Да не се допуска евтин природен газ за химическата промишленост на Европа - Западна, Централна щото Източна вече я закриха.Да не се допуска разхищение на ядрено гориво, което е необходимо за централите и за космическите им програми.
62
1
 
10
 
! Отговори
Никола преди 4 години
Имам въпрос, каква е цената на кубичен газ между руският и американския газ.
61
6
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
Ти много помниш, но май не обичаш да четеш и да се интересуваш какво всъщност е това, което помниш. Аварията във Фукушима няма нищо общо с това какъв е реактора, и руски реактор да бяха ползвали пак щеше да стане същото.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ... Фукушима е в резултат на негодно проектиране и некачествено изграждане на самата система на централата.Също така липсата на достатъчно мощен бункер за реактора, за да не разнася радиация при авария.Цунамито просто показа, колко некачествено е направено всичко и самия факт, че повреди централата е показателен. В Япония от векове си има цунамита.Защо ***, проектирали и строили централата не са имали това в предвид???
59
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагъл американски гъзолизецо, не се представяй за "ние" защото си никой.Помниш ли като си толкова паметлив Фукушима, с реактори Westinggouse?Бе ти акъл нямаш бе!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДГД!
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мойто момче, хем си ***, хем си ***, хем си нагъл.След като си позволяваш да наричаш други хора "***" ти какъв си ***????Влез в Интернета, прочети защо Швеция води преговори с Русия да замени американското ядрено гориво.Също така умнищо, виж статистиките - в Украина след зареждане на ядрено гориво от САЩ имат около 200 инцидента в атомните им централи.Неграмотни прости, нагли човече заради такива като теб тази държава няма бъдеще.