703 978 жилищни сгради се нуждаят от саниране

645 756 от тях са къщи, а 54 533 блокове
13 фев 2020 10:20, Павел Гълъбов
33
703 978 жилищни сгради се нуждаят от саниране
Снимка: БГНЕС

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ. Същата компания е извършила и анализ на националния жилищен фонд. Целта е да бъдат предложени икономически ефективни политики и мерки за неговото обновяване, съобщават от министерството.

Още по темата

За подготовката на двата документа са използвани данни на кадастъра, Националния статистически институт, Националната информационна система за състоянието на енергийната ефективност и др.Според тях общият брой на обитаваните жилищни сгради е 1 365 898, но за около 25% от тях провеждането на подобни мерки не е целесъобразно, защото са от кирпич, камък, дърво и др. и са амортизирани.

Според доклада нужда от саниране имат 645 756 еднофамилни къщи, 54 533 блока, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежития. Общата разгърната площ е 184 290 428 кв. м.

Картел със санирането: Над 30 фирми участвали в схемата

Препоръката е в периода до 2030 г. политиката за подобряване на енергийната ефективност да бъде приложена към всички групи жилища. Сградите с лоши енергийни характеристики (класове Е, F и G) са 91% от необновените, като тези, при които разходът на енергия е най-висок, са 18%. От тях би трябвало да дойдат най-големите икономии на енергия, но практиката от досегашните програми показва, че съществуват редица пречки за реализация на процеса дори при 100% безвъзмездно финансиране. Голям е потенциалът при еднофамилните къщи - 42% от обновената площ до 2030 г. трябва да дойде именно от тях, се посочва още в доклада.

Към момента 7%  от жилищната площ в страната е в съответствие с актуалните нормативни изисквания за енергийна ефективност. Това включва строителството след 2010 г., което отговаря на съвременните европейски изисквания, както и обновените сгради по различни програми в периода 2007-2020 г.

За останалите сгради следва да се разработят мерки за подобряване на  енергийната ефективност. Новото е, че се препоръчва създаване на „ветрило“ от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди. Например, отделни програми за саниране на блокове и на къщи, програма за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност, програми за въвеждане на единични мерки за енергийна ефективност, там където е невъзможно или нецесъобразно дълбоко обновяване и други. Според авторите на изследването това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

Анализите показват, че съществуват редица пречки за обновяване на жилищния фонд в България. На първо място 97,6% от жилищата са частна собственост, а 60% от населението живее в многофамилни сгради, в които решенията за обновяването им зависят от съгласието на всички собственици. Сериозна бариера е и различното финансово състояние на живущите. Хора в т. нар. „енергийна уязвимост“ има навсякъде, което би затруднило процеса при необходимост от съфинансиране. Понятието „беден собственик“ е добре познато във всички страни от бившия социалистически лагер, но у нас е най-остро изразено.
Това създава необходимост от разработване на устойчив модел за финансиране на санирането. Препоръката на авторите на доклада е моделът да включва 3 компонента:

-          безвъзмездна финансова помощ с различен размер в зависимост от целите на програмата и нивото на постигната енергийна ефективност;
-          улеснен достъп до кредитен ресурс от търговските банки, осигурен чрез създаване на финансови инструменти за споделяне на риска. Това ще стимулира навлизането на банковия сектор на този пазар чрез отпускане на дългосрочни и безлихвени кредити за собствениците;
-          предоставяне на допълнителна целева помощ чрез отделен механизъм като  мярка за осигуряване участието на собствениците с ниски доходи.

Предлага се да се разгледа възможността за диференциране на безвъзмездната финансова помощ и на регионален принцип  - за регион с ниски, средни и високи доходи на населението. Друга идея е създаването на общински фондове в подкрепа на жилищната политика и обновяването.

За преодоляване на съществуващите бариери е необходима интеграция и координация на политиките, мерките и механизмите. Това означава разработването на   програмите и механизмите за подкрепа да се извършва с  участието на всички отговорни институции – министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на финансите, на икономиката, структури, управляващи европейски средства и местни власти.

Анализът и докладът могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ в секция „Енергийна ефективност“, раздел „Стратегически документи и полезна информация“.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До Анонимен 23 Подигравка , ама безплатна.Как ми се иска да се подиграят и с блока в който живея , но е по малък от 32 апартамента.
26
0
 
2
 
! Отговори
Даскала преди 7 месеца
До дИМИТРОВА

Ех Димитровааа, докато пишеш НАЩЕ изисквания, все ще си доволна!
25
1
 
1
 
! Отговори
Заварчик... преди 7 месеца
От 9 кладенци вода вадите, другари. Германците, руснаците, парижаните, стириопорът, влагата....краденето. В цял свят, където има строителство се бърка в меда.НО....съдебната с-ма в някои страни пипа яко. От години ви се говори , че съд. с-ма трябва да се промени, но ние си кютаме, като Петка и Чапай.,,Спестил" някой си парици в строителството...Съдят го ....и го пускат по живо по здраво с условна присъда,защото е наш човек..
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще има бум на аспирацийте влагоабсорбаторите и препарати против мухъл и плесен след години възможни алергий .
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма спор, че жилищните сгради се нуждаят от саниране, но това което се прави в България е повърхностна козметика и е подигравка със собствениците.
22
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Ама това частна собственост. Защо ще санират апартаментите? Улиците са с дупки, селата нямат канализация, но оправят частни имоти...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Германия първо пукнатините се попълват със специален препарат/санират/след което се изолира с каменна вата.В никакъв случай стириопор защото се поти и не диша.
20
0
 
6
 
! Отговори
До Димитрова преди 7 месеца
Изчакайте още няколко години. Като почне да задържа вода изолацията и мухляса всичко, пак ще говорим.
19
5
 
7
 
! Отговори
дИМИТРОВА преди 7 месеца
Нашият блок е саниран. 2019г. приключи дейността по санирането. Ефекта е невероятен - топло чисто. Благодарим за направеното от строителите, работиха безупречно, съобразяваха се и с наще изисквания!
18
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 месеца
превод на думата "саниране": да боядисаш нещо, което е изгнило отвътре...
17
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Лепенето на евтин стириопор не е саниране!
2. Тези сгради с имат собсвеници, които по закон за длъжни да си поддържат имотите. Държавата ако иска може да им помогне със безлихвени кредити и сертифицирани фирми, обаче аз да плащам 100% сметката някой да си ремонтира частния имот не съм съгласен.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има немски документален филм на разследващи журналисти за санирането.
100% измама! Абсолютно неефективно е, вложените средства нямат избиване никога! За сметка на това сградата мухлясва и има опасност от пожари, дори и с уж "негоримите" материали. Но и в Германия е приет закон, че не можеш да въведеш в есплоатация сграда без тия "изолации". Далаверата е за милиарди.
15
2
 
3
 
! Отговори
емиграция преди 7 месеца
Защо бе ...,като се започне нещо хубаво в БГ се разваля и се казва....,,При нас няма да стане"? ....В същото време въздишаме по обновените сгради на З. Европа и ост. свят. Все трябва с клизма да върим добрите неща, но за лошите сме първи в ЕС.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санирането на жилищнште сгради в България е най-голямата заплаха за "вечната дружба" на русофилите-продажници към руския Гулаг !
13
1
 
4
 
! Отговори
House M. D. преди 7 месеца
Савле, Савле, защо не уведоми читателите, че след определен период на експлоатация вече не се дължи данък "Сгради", а санитарните сгради се приравняват на нови?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В малките градове с предимство се санират блоковете на кметовете, някой местен депутат и къщата на някой общински съветник! Кметовете казват на комисиите кои сгради да бъдат санирани и от кои фирми!
11
0
 
11
 
! Отговори
МЕНИНЕ преди 7 месеца
Санирането е един от най-големите узаконени грабежи в държавата-високи цени,ниско качество,малка гаранция и пр.То трябва назабавно да спре и да почнат проверки там,а не за неща отпреди 20 години.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко се нуждаят ясно. Вие кажете вече санираните как ще оправите, че масово хората се оплакват от некачествена изолация, течове, мухъл, гризачи в кухините и каквото друго се сетите
9
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 7 месеца
То не било истинско саниране,
а с изолация, пакетиране !
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си ги санират мен какво ме интересува