Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.


167
Още от Политика
Горанов, Маринов и Караниколов имат готовност незабавно да оттеглят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
боли ни фара преди 3 седмици
Боли ни фара, ние си подписахме 40% спад в цената на газта с Русия. Колко и да набият санкции няма да мръднат стрелката достатъчно за да сме на загуба!
144
1
 
3
 
! Отговори
Калигула преди 3 седмици
Истинският господар не е бойко, а американското посолство. Протестирате пред грешната сграда.
143
1
 
2
 
! Отговори
ку ку преди 3 седмици
Да не би американците и тук да спретнат "БАЛКАНСКА ПРОЛЕТ", интересно какво ще спечелят от това, то тук освен бази да правят, какво друго, да, и да дразнят Русия, но пък ние изобщо не сме им притрябвали на руснаците, защото каква ли полза имат от нас - пенсионери и еди-какви си, млади и напористи навън, опоскано, обрано, обезверено, явно не ни се казва всичко ние си гадаем?
142
2
 
3
 
! Отговори
мучо преди 3 седмици
самодоволен, конституционално неориентиран *** отново мъдро се изходи и по този въпрос......................
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моите уважения към САЩ , но Балкански поток , не е руски , а български проект и какво ще строим или правим на наша територия, си е наша работа. Абсолютно недупостимо е да се месят в вътрешните ни работи , по този начин . Ние не казваме на САЩ, откъде да купуват една или друга стока и какво да правят на собствената си територия , така че, да бъдат така добри , да си гледат техните проблеми и да престанат да се месят в работите на други държави.
140
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
За успокоение на русофобите, всъщност България е била основно винаги срещу Русия - била е в орбитата на световна империя, която яко се е млатила с Руската империя, и е била почти винаги побеждавана всъщност от Русия, после в двете св. войни да не би да не е била против нея? А сега да не би да е с нея? Ами тогава Русия няма никакъв пръст в нашата история, и през години със съветско влияние, уж ние сме ги хранели как ще храним толкова милиони? По-точно те ни влачеха с изгодни търговски договори..
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До А защо краварите не
щото има наведени, като нашите политици, кой от де мине все ги ...им дава по някой лев, поне да искаха повече пък то ..и да се продават не могат, толко са некадърни
138
1
 
6
 
! Отговори
пешо преди 3 седмици
До анонимен

винаги с германия ,никога против русия.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 123
Тази Зелка коментира "Зделка" !?
136
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
А защо им дадохте милиардите на САЩ за самолетите които ще ги чакаме с години? Сега ще ни извиват ръцете и ще ни заплашват със санкции. Съд за тези които сключиха тази зделка.
135
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Къде видяхте вие Русия да подчинява целия свят? Наистина се прекалява с общите приказки! Нима както се каза по-долу, Европа не е най-богатия континент точно като има бизнес с РУСИЯ? и нещо друго - тя ще намери къде да си пласира и горивата, и пшеницата, защото това са търсени стоки открай време, но от това да не си въобразявате, че Европа ще забогатее? Не виждате ли, че просто Русия трябва да е с Европа? Прочетете Дж. Фридман и ще ви се изяснят някои неща.
134
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Напротив, точно са си фоби! Това е медицинско понятие, защото постоянно плещят влияние, та влияние! Нашето вековно развитие съвсем не се е диктувало от Русия както грачат постоянно фобите, а от всички държави в Европа - вие да не би да си въобразявате, че ще си загуби империята, та да застане срещу всички Велики сили? Я си помислете малко. за тези 45 год. нарочвате една велика държава за основен виновник за бедите ни и трагична съдба, но нещата съвсем не са толкова прости.......
133
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Всяко голяма държава има точно имперски интереси, и Русия не прави изключение. Да не би вие да искате да вземе да си раздава ресурси и територия ей така, за благотворителност? ПРЕЦАКВАЛА БИЛА МАЛКИТЕ СИ СЪСЕДИ? ТОЧНО ТОВА ПРАВЯТ И ДРУГИТЕ! Хайде стига с този двоен аршин! На прекраснат ни планета е така - голямата риба изяжда по-малката! Всичко друго е облечено в приказки за демокрация и темподобни! Русия е толкова лоша и ***, колкото и другите!
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Южен поток! Ще го започнем , когато Бай Фъншуй го махнем. И други добри проекти.
131
3
 
6
 
! Отговори
един преди 3 седмици
Русия е наистина олигархия. Има страхотна култура, дори и запада не го отрича. Много пъти съм се чудил, какво им пречи да въртят бизнес с нея, това са си чисто практически взаимоотношения, които може да бъдат изгодни и за двете страни и какво реват денонощно срещу нея, да не би да е тръгнала да завладява Европа?! То 40% от европейската територия всъщност си е тяхна?! Месела се в режими, то САЩ никак не се меси - последен пример сме напр. ние!
130
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Ами протестите в САЩ, които десет пъти са по-вандалски от нашите? Тези приказки за нестабилност просто са смешни, да си гледат тяхното положение, а освен протести всяка седмица се трепят , спиране нямат, но умират да всяват тук неразбории и най-вече да отслабват основния си конкурент - ЕС!
129
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
А САЩ като са толкова демократични и за честен бизнес, защо не спряха в началото и СП, и Турски поток, а чакаха нагло да се вливат милиарди? И наистина, след като ЕС е най-богат, какво му вадят душата с това пусто руско влияние? Какво, да обеднява със скъпи горива и постоянно дърлене с една от най-богатите държави в света? Да, може и олигархия да е Русия, но умният бизнесмен първо си гледа бизнеса......
128
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Тук дежурни русофоби да престанат с това руско влияние! Точно с това руско влияние Европа е най-богатия континент в света, ЕС е най-богатия съюз в света, 80% от американските нобелисти са дошли от Европа, тя е мястото, дето се тъпчат от целия свят и не спират даже в условия на пандемия! Така че тези общи приказки втръснаха! Е, ще дадат ли по-евтин газ САЩ, ще дадат, ама друг път! Нали това е основен пазарен принцип? бизнесът трябва да се гледа, а не разни нищо не значещи приказки!
127
4
 
5
 
! Отговори
Ам Гъл преди 3 седмици
Абе защо почти всичките бойковисти сте толкова дeбeли и охранени? Контролирайте си тyмбaцитe, cвинe нeнaяли се! Има една приказка, че пceтo заприличва на господаря си, та и вие така.
126
3
 
11
 
! Отговори
А защо краварите не преди 3 седмици
санкционират Турция за издънките, а нас ни гласят както си искат? Първо Южен поток ни отрязаха, Белене ни спряха, сега и газ от турски поток не ни дават, защо? Уж сме на кръстопът да печелим от това, а напоследък само губим!? Ще съжаляваме, че заиграхме със западните капиталисти, но ще го разберем по късно, когато и Русия ще ни изхвърли на бунището!