Близнашки с оценка: Имунитетът на президента не е абсолютен!

Всеки иска повече власт, смята бившият служебен премиер
400
Близнашки с оценка: Имунитетът на президента не е абсолютен!

В студиото на предаването "Опорни хора" проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и експерт по Конституционно право, коментира политическата криза у нас.

"Всеки си поставя собствени цели. Иван Костов стои в сянка, но задава тон на крайната десница, иска да вземе своя политически реванш. Корнелия Нинова му съдейства това да стане. Това е единият сценарий", посочи бившият служебен премиер.

Още по темата
Според проф. Близнашки, другият сценарий е използване на всичко това, което се случва, за установяване на авторитарен режим. "Румен Радев се изживява като потенциален властник, който действа по неограничен начин. Когато искаш оставката на правителството и заедно с това и на главния прокурор – зад всичко това стоят намеренията за узурпация на властта, за установяване на една еднолична власт и това създава една изключително опасна, изключително критична ситуация.

Този човек трябва да бъде спрян. Всеки иска повече власт. Това е човешката природа. Това няма нищо общо с разделението на властите и нормалното функциониране на една парламентарна държава", заяви в предаването "Опорни хора“ проф. Близнашки.

"Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал", изрази мнение проф. Близнашки.

Според Георги Близнашки, свикване на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството, коментира експертът по Конституционно право .

По повод решението на Конституционния съд за имунитета и неприкосновеността на президента проф. Близнашки заяви:

"Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем", категоричен е професорът.

"Имунитетът на президента не е абсолютен. Той е относителен. Това е функционален имунитет. Важното е, че се разби тази илюзия, че имунитетът на държавния глава е абсолютен. Всеки трябва да си мери приказките, защото, когато прекрачиш границата на закона, рано или късно ще ти се потърси сметка", коментира проф. Георги Близнашки.

Цялото интервю гледайте в предаването „Опорни хора“, събота, от 19.30 часа, по Bulgaria ON AIR


400
Още от Политика
Служебен кабинет може да забави парите от ЕС за възстановяване, смята Андрей Ковачев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
0
 
1
 
! Отговори
Имунитетът преди 1 седмица
не е абсолютен, обаче Вие другарю сте абсолютен мръсник, и то от Сталинските тирани и мерзавци.
344
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
На този каква задача му е поставил Шиши. Сещам се, че първия дето отиде в Президентството след двете думи на Радев "Мутри вън", беше шефа на ВСС , назначил кучето на Шиши за главен прокурор. Заща ВСС цъфна първи в президентството - щото гузен негонен бяга. Седнал тука някакъв *** да ми бистри Президента - смях. Ей *** на Шиши, нямаш нито авторитета, нито тежеста за да го правиш. Мутра!
343
0
 
2
 
! Отговори
Другите конституцион преди 1 седмица
алисти не коментират Радев, а принципи, решения на КС, не казват да го спрем и т.н. все небивалици. Е не е добра конституцията, президент се избира мажоритарно, а има орязани правомощия; превърнат е в деловодител на МС; няма разделение на властите; един мафиот опозори парламентарната република; местната власт е зависима от изпълнителната; съдебната играе по свирката на изпълнителната. Нова конституция и президентска република.
342
1
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 седмица
Този тип е образован охранен ш*пар, лишен от съвест и готов да свидетлства срещу брат/сестра, за да си пълне бездънното гърло. С две думи - образована мутра, чакаща съд.
341
1
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 1 седмица
Като видя охранени дебели шо....ри като тоя, повече не чета и не споря.Такива само с парен чук между рогите.
340
4
 
8
 
! Отговори
Стоян Добрев преди 1 седмица
Г-н Близнашки е типичен пример на новата професорско-полуинтелигентна прослойка,
която е заобиколила овластените наши необразовани тъпаци. Забележете. че подобни
самозванци като него са все специалисти в правните тълкувания. Да са ни живи и здрави.
339
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политически ренегат. Такива не са уважавани от никого.
338
4
 
8
 
! Отговори
ШМАТКА преди 1 седмица
Долен и крадлив компрадор!
337
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влечуго
336
3
 
7
 
! Отговори
До Стоедин преди 1 седмица
"Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа."

и

"Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал"

показват, че конституцията ни е гола вода и зависи изцяло от това, кой ще бъде назначен (а не избран) на ключови длъжности.

Води и го тоя "експерт" у вас, щом толкова ти харесва.
335
3
 
15
 
! Отговори
Няма нищо преди 1 седмица
Няма нищо по-отвратително от ренегатите,особоно когато са мазно охранени като Близнашки.
334
2
 
8
 
! Отговори
идетрибунал преди 1 седмица
По вярно е лизашки,близашки1Един от сътворилите конституцията за разрушаване на България и затриване на българският народ!Специално в раздела за съдебната власт умишлено създадоха организационни условия за мафиотизиране на съд,прокуратура,следствие,за да може народното богатство разграбено и унищожено в услуга на чужди външни антибългарски сили!Позитанци го илъгаха и не го издигнаха за президент!Е тиквата го сложи служебен да му виси мутрата в МС!Лижи Жожи,лижи
333
15
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Близнашки е един от най-родготвените професори в областта на конституционното право.
332
16
 
5
 
! Отговори
жалък е преди 1 седмица
Румен Радев отдавна сгази лука. Няколко пъти е нарушил конституцията и един ден ще отговаря за това. Само искам да му кажа, че който сее ветрове жъне бури. Ще си отиде безславно, защото по-*** държавен глава досега България не е имала.
331
1
 
9
 
! Отговори
@ к.336 преди 1 седмица
БлиЗашки не е бил служебен премиер на ген.Радев. Такъв беше проф.Герджиков. PS Обърнете внимание на Падишаха : този човек е психично напрегнат. При изговаряне на нещо, което смята за важно, на лявата му скула се появява тик. Напоследък това се случва много често. И е страхлив, горкият, струва ми се, че причината да не пуска властта не е толкова нарцисизмът, който е характерен за него, а страхът от бъдещето. Той вече не е амбициозният вожд, а заложникът на Пеевски, Ив.Гешев, Цацаров, МВР,Домус.
330
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Жал

Жалкото е колко си про...ст само, точно като набивача ви вожд от банкя
329
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този пишман професор в стремежа си да бъде бегръбначен лизач на ББ и с мазния си, противен глас предизвиква чувство на погнуса. Единствените, които могат да се сравняват с него, са Крачуна и Ива Николова. От съдебната власт - гл.прокурор и "специализираната" прокуратура, от полицията: четиримата големи - Ив.Иванов, Терзийски, Хаджиев и Златанов.
328
13
 
3
 
! Отговори
Стоедин. преди 1 седмица
Точно го каза човека. Кое не е вярно?
327
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно, абсолютно е само твоето бойколизачество, мек..отело дебело някакво, но пък отговаря ка името ти блИзашки
326
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
близнашки не е бил служебен премиер на радев и затова е толкова злобен към него
и защо така наречените медии го канят и му дават трибуна след като никои не го гледа
и чете