Жените наравно с мъжете в армията - защитават честта на пагона

Извоювали са мястото си благодарение на своя професионализъм
45
Жените наравно с мъжете в армията - защитават честта на пагона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост. С действията си са доказали, че защитават наравно с мъжете честта на пагона“. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в дискусия, посветена на ролята на жените в сферата на сигурността, цитирна от БГНЕС.

Форумът е озаглавен „20 години – жените, мирът и сигурността“, а в него участват представителки от Министерството на вътрешните работи, на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища.
 
Дискусията цели да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната, както и да обори онези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.

„За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима. Това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира“, заяви председателят на парламента пред участниците.

Караянчева припомни, че през 2016 г. българският законодателен орган прие Закон за равнопоставеността между жените и мъжете, а през 2020 г. България разработи национален план за прилагане на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН.

„Искрено съм убедена, че във ваше лице стремежът за по-широко участие и стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерение. За мен вие сте не само позитивен пример за следващите поколения, но и гарант, че усилията, които полага държавата в тази посока, не са епизодични, а става дума за един структуриран процес за дългосрочни политики и обществен консенсус за запазване на мира и сигурността в страната“, обърна се Караянчева към жените в униформа.

Председателят на Народното събрание съжали, че все още има хора, които да мислят, че увеличаването на броя на жените в армията води до негативен ефект и до повече социални разходи.

Караянчева подчерта още, че всички жени там са извоювали мястото си благодарение на своята воля и професионализъм.

Във финала на изказването си председателят на парламента припомни думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Според мен преди 3 години
Според мен пък всички жени в армията ги карат да спят с Разни генерали. На жените не им е мястото в армията,защото имат няколко дни в които са неразположени и са по-слаби физически. За други мъжки професии ок,но не и войници.
24
0
 
6
 
! Отговори
Плейметка преди 3 години
Аз пък викам,че мястото на жената е по софийските молове. Как ще се пребори як двуметров мъж? Освен да го съблече и вържи с белезници сигурно
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има жени които са два пъти повече мъже.Никога не слагайте всички под общ знаменател, но са единици.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карата знае ли, че само шепа жени са наравно с мъжете, а другите с връзки и роднини само взимат заплати. ВСИЧКО е измама в България.
21
0
 
1
 
! Отговори
Поет-композитор преди 3 години
за 23Напомняш ми песента : "Градил Илия килия, на пътя на кръстопътя, отдолу иде Цветана, тя на Илия думаше ..." и т.н.Тази вечер ще си я пеем, в затворено общество, но може даже и с маски ...
20
0
 
3
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
Караянчева , Сачева, понякога и Захариева-това е тежката артилерия на Боко! И "Борбата е безмилостна, жестока! Борбата както казват е епична!". Кокалът е голям и не искат да го изпуснат. Но Караянчева е най-войнствена и аз мислено я виждам в униформа. Стига нейният Илия да е съгласен.
19
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а тая записа ли се доброволка?..или опасността от отстрел за ДРУГИТЕ жени,за нея-уюта и комфорта на креслото?..мен не ме учудва невероятната наглост на тия..Конската муха проявява ли "наглост",когато напиня под опашката на магарето?..-НЕ,това просто е в природата й...натъжава ме единствено факта,че ..по необясними за мен причини сте се оставили на тия.."конскимухи" от Харема на боко .....може би е прав поета:-"Не народ,а..."...В личен план това ме обижда,но като че ли обяснява дереджето
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тази говори за "чест"?!Оле, мале!
17
0
 
7
 
! Отговори
в червената армия преди 3 години
Ставаха за телефонистки, ругулировчици, готвачки и санитарки...
16
4
 
5
 
! Отговори
фронтовак преди 3 години
През отечествената заминаха за фронта нагиздени с цветя по пушките и кепетата.Още първите дни прекарани в калните окопи и под шума на снарядите си отидоха обратно с първия срещнат ешалон за България *** и напикани и повече не си помислиха!
15
0
 
11
 
! Отговори
Стан преди 3 години
Вярно бе, като върнат наборната служба и жените ще са войнички новобранки в общо спално с мъжете. Сериозно жените в армията само ако покриват същите критерии като мъжете, кутшума не пита жена или мъж.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагикомедия!Щом жените шъ нъ вардят, спукан ни е гьона!
13
0
 
5
 
! Отговори
Ееее веднага преди 3 години
До Да не си помислите Еееее...... веднага си помислиха лошото. Лоши хора бре.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази багеристка срами и армията.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов стъпка достойнството на простата пекинска патица, но тя няма срама и продължава да е председател на НС, реално по конституция тя е началник на Борсов, а не обратното.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази пък какво знае за честта?
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армията от жени безпощадно ще трепе жените на врага и ще изнасилва мъжете.Ще се затрие светът от тези женски армии.
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трите грации от запаса - Джамбашки, Каракачанов и Пътка Караянчева.
7
1
 
29
 
! Отговори
NoMercy преди 3 години
Сега като предлагат референдум за наборна военна служба предполагам , че тя ще вкллючва и жените все пак. Нали за равнопоставени :)
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом остана жените да защитават честа на пагона , ясна е работата...