Румен Радев прие домакинството на следващата среща "Три морета"

Приоритет ще бъде образование и научна свързаност, заяви президентът
19 окт 2020 19:09, Анисия Иванова
29
Румен Радев прие домакинството на следващата среща "Три морета"
Снимка: Президентството

На символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“, която обединява 12 страни от Централна и Източна Европа.

"България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях“, заяви президентът Радев при приемането на домакинството, цитиран от прессекретариата на Президентството.

След края на срещата на върха в Талин българският държавен глава заяви, че като домакин страната ни ще продължи да насърчава политическия диалог на най-високо равнище между страните участнички. Заедно с останалите държави България ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на „Три морета“.

"Това е от особена важност, за да можем да привлечем към Инвестиционния фонд все още колебаещите се държави, както и международни финансови институции и представители на частния сектор“, отбеляза президентът Радев. Той посочи като най-големи предизвикателства определянето на критерии за печелившите проекти и създаването на ясни механизми за отпускане на финансиране. Президентът призова по-бързо да се премине от политическо говорене към реални действия.

Трябва да покажем, че имаме печеливша концепция и практическа насоченост на инициативата за постигане на успех, заяви още Румен Радев. По думите му страните могат да постигнат равномерно разпределение на ресурсите си, ако създадат устойчиви връзки в целия регион между университетите, научните институти и научно-изследователски звена от млади хора.

Затова един от приоритетите на българското домакинство ще бъде развитие на образователна и научна свързаност. Целта е в сферата на транспорта, енергетиката, науката да се намерят интелигентни решения за бъдещето на базата на съвместните проекти, разработвани от научно-изследователските екипи и младите хора от региона. С обединяване на усилията и потенциала си нашите държави са способни да постигнат силна енергийната, транспортна и дигитална свързаност, заяви българският държавен глава на съвместната пресконференция с колегите си от Естония и Полша - Керсти Калюлайд и Анджей Дуда.

Разширяването на географския обхват на инициативата също има важно значение и ще бъде друг приоритет на България. „Гърция и Кипър са естествени партньори на инициативата и съм сигурен, че рано или късно те ще се присъединят“, заяви Румен Радев. По думите му трябва да се използват вече разработените транспортните, енергийни и дигитални проекти с тези страни. За пример той даде интерконектора между България и Гърция за пренос на газ, по който се работи, Трансадриатическия газопровод, възможността от разработваните находища в Източното Средиземноморие, терминали за втечнен газ.

Българският държавен глава изрази благодарност от името на останалите страни участнички в инициативата за усилията, положени по време на естонското домакинство. „Естония превърна „Три морета“ в развита платформа за регионално развитие“, заяви Румен Радев и допълни, че в периода на пандемията страната е показала силата на дигиталното общество.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд посочи от своя страна, че домакинството на Естония може да бъде определено като година на консолидация. Инициативата придоби по-голяма практическа насоченост и стана по-видима, подчерта тя.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 месец
България ще е домакин но президента няма да е същия.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напомня ми на логото на фалиращия Sears
26
0
 
2
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 месец
Aбе за толкова години досега някой от президентите ни свършил ли е нещо полезно? А този пък е върха. На цирея върха. Да не си помислите нещо друго!

Тая институция е съвсем излишна, а с тоя -върха (на цирея де!), си е направо вредна.
25
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Като един образцов Фигурант , нашият к.а.у.н. може само да се снима с разни дъски, да размаха юмруче, да се изцепи с някоя глупост...! В същото време Борисов разговаря с факторите на срещата "Три морета". Борисов казва как ще стане срещата , как ще се субсидира, как ще се плава в тези морета ! За Фигуранта остават само разходките за наша сметка и празните приказки пред празни глави тук-там !!!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мраза ви. Дано се тръшнете от ковид или свърх доза всички тролове до нова година
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях почитателка на Радев, но тази му силно про-американска позиция ме издразни много. Това е първият път, в който наистина ме дразни. Дано да е последният, но много хора проракуваха, че в крайна сметка е американски човек. Което е доста тъжно. Беше хубаво да има и някой български човек във властта, но явно колониалните власти не позволяват (справка - разкатаха фамилията на Възраждане от проверки, а асансьорите на властта и вилите им, никой не закача).
22
0
 
5
 
! Отговори
Писател преди 1 месец
Фигурантът останал много разочарован , че Гьоте не е дошъл лично да го посрещне. Казал: "Аз исках да покажа на Гьоте как се прави "коремно" , но той не е дошъл! Нищо Гьоте губи ! "
21
1
 
6
 
! Отговори
Делегат преди 1 месец
Като пристигнал в Естония , Фигурантът отворил Power Point и казал , че не може да види кои морета се има пред вид , че трябва да се обединяват. Казал: " Аз мога само да разединявам и разрушавам . Power Point-a ми показва , че "коремното" ми е по-добро от коремното ти !"
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
T.пак
19
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Както е отбелязала естонската президентка , Естония е консолидирала държавите , а сега очаква от Фигуранта да ги разедини и скара - казала, че се опасява от такова разединение , ако допуснат Фигурант да се бърка в морските дела !
18
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До 14. Ами няма да го изберете, защото няма вече кой да го издигне. А и да тръгне без партия пак няма да го изберете, защото сте много малко вече. Не знам дали и за кмет на Славяново ще го изберат.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Румен Радев прие домакинството на следващата среща "Три морета"
................защо не ... може би и Радев има какво да добави, допринесе към дискусията за бъдещето ... Никой няма монопол над истината.

По-малко злоба и повече градивна дискусия ни трябва.
16
2
 
5
 
! Отговори
бай Тошо преди 1 месец
Ей, ама и много грозен този бе.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как са ухилил все едно Путин му го втъкнал.
14
5
 
2
 
! Отговори
До 13 Нали е свикнал преди 1 месец
Бре къв пасквилСороски си испуснал бе! Ей, че иСмърди та си нитрай бе! Народа избра директно Радев за президент и ако се кандидатира пак ще го избереме за да се пукат от злоба гербероСороскитеГендари.
13
3
 
10
 
! Отговори
Нали е свикнал преди 1 месец
да бъде намръщен,нацупен,с вдигнат юмрук(то било според тълкувачите му
поздрав от ВВС,ама оня ден на празника на ВВС нещо не видях юмруци),да се
кара,и ето колко е трудно да бъде усмихнат-крива фалшива измамна усмивчица
на снимката.Нещо злобно и ехидно има в този човек,въплъщение на грешната
ни преценка по време на наказателния президентски вот(или изборите тогава
са били фалшифицирани,нали ГЕРБ ги е правил)?.Е,пени се не пени,ще ядем
сапуна още година купили(избрали)сме си го.Етюд от стар виц.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде да му изтича мандата и да си ходи oФчар че не се трае вече
11
2
 
6
 
! Отговори
Bulgargaz преди 1 месец
Санкции ще има ??? интересува ни М-у-н-ч-о и чичка-тиквата какво са обещали на СССР мутрите !
10
0
 
11
 
! Отговори
EU преди 1 месец
Интересно, "Светият отец" М-у-н-ч-о с фланелка СССР в този момент, може би е забравил за мутренските "капитал"=комунисти, с-о-р-о-с-о-иди, катунари, обречени лузъри ,ялови "протестъри", татуирани надрусани една шепа мутанти ,копейки ,молци ,маджовци, галевци ,чалгари и позитанци?
9
7
 
5
 
! Отговори
NATO преди 1 месец
ДИМНА ЗАВЕСА ? АМА ТИКВАТА НЕМА ДА ЗАВЪРШИ ТРЪБАТА ! А дори ДА успее, по тази тръба в този момент може ДА тече Само американски , катарски, израелски и азерски газ