ЦИК одобри фирмата, от която ще купи машини за вота

"Сиела Норма" ще достави 9 600 устройства за гласуване
38
ЦИК одобри фирмата, от която ще купи машини за вота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЦИК определи доставчика за машините на гласуване за вота догодина. На днешното си заседание от комисията одобри победителя в обществената поръчка за устройствата, а това е "Сиела Норма".

Още по темата

Тя ще достави 9600 машини за гласуване.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Този пък ЦИК ги купува. Устройствата ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, както и на президентските избори след това, но и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

Кандидатите за доставка на машините за гласуване бяха общо осем, двама от тях бяха отстранени, шест пък бяха поканени да дадат ценови оферти. Това обаче направиха само две компании, а именно "Сиела Норма" и Лекс.бг, като и двете бяха посочили тавана - 36 млн. лева без ДДС, което се равнява на малко над 42, 200 млн.лева.

 


38
Още по темата: машинигласуванеЦИК
Още от Политика
България помага на Хърватия със 100 000 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Derstreichholz преди 3 седмици
Аз ви казвам, съвсем случайно ще се бъгне машината и ще работи само бутона "ГЕРБ". Ама да знаете, съвсем случайно се е случило!

=)
34
0
 
1
 
! Отговори
:( преди 3 седмици
Излишни харчове.
И за какво? За да създадат повече възможности за манипулиране на вота.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сиела винаги "печелят" държавните поръчки и за софтуер и за хардуер. Явно връзките там са много големи.
32
0
 
0
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 седмици
До Анонимен 28: "Протоколите ще се пишат пак от хора"? И защо да се пише протокол за данните от машинното гласуване? Данните се получават от машината в криптиран вид и се носят в ЦИК. Това е източникът на данни. Протоколи за машинният вот могат и да се пишат, но ако се разминават с данните от машината е ясно, че протоколът е сбъркан.
Все пак да не бъдем прекалени оптимисти. ГЕРБ си осигуриха със закон възможност за манипулации. Преди за решение на комисията се искаха 2/3 гласове, а сега - 50%.
31
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 3 седмици
До Анонимен 19 Не , цялата машина се носи в ЦИК.Ха,ха.!! И мая Манолова ще ги разпечатва.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За кого ще гласуват 400 хиляди невалидни души?

Техните невалидни души бяха продавани и купувани от комисиите.

Това ще са първите демократични избори без изборни манипулации.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Некадърните и подкупни избирателни комисии трябва само като космонавта да хранят кучето и да не пипат нищо.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо няма да ви спести машинният вот.Протоколите ще се пишат пак от хора.
Хората са фактор.Не го подценявайте!С машините се лъже по-мащабно. На едро където се казва няма нужда да купуваш вот.Ще купиш вота от един доставачик.Тези карти или онези протоколи все от хора се пипат. Без човешка ръка не може да се случат изборите.Смашините вота ви е прозрачен.Може да се види кой в колко часа е влезнал и дал вота си като време.Отделно с хартиена е по-трудно да се излъже и се лъже надребно.Ще видите скоро
27
1
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 седмици
До Сандо: Те данните от хартиените бюлетини и досега се "бухаха" в някаква машина и се нанасяха в някакви протоколи. Но докато стигнат до машината и протоколите на ЦИК, в комисиите зачеркваха, поправяха, разнасяха с чували и т.н. Това поне машинният вот ще го спести. Но, освен това, няма да има невалидни бюлетини. А една хартиена бюлетина е лесно да се обяви (или направи) да е невалидна.Само на последните избори е имало 466 077 (15%) невалидни бюлетини.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като ви издаде машината разписка ще я вземете и сгънете на две като банкнота. Отивате до урната. Но тази урна не е онази урна.. като за хартиените бюлетини.Та като отидете до урната за машинно гласуване - пускате бюлетината и чак тогава се връщате да извадите картата от четеца.Вземате картата и трябва да я върнете на масата пред комисията.Те ви връщат личната карта и кой от къдет дошъл-там отишъл. Или с други думи много тегели ще са нужни и ще се проточи много бавно процеса.Скъпо и ненужно.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 22 ,благодаря за информацията ,така ще е по-добре ,тия старци в комисиите са на преклонна възраст някои са там от 30 г
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който желае да гласува с машините на "Сиела Норма", ще получи смарткарта, която реално представлява електронен подпис. Който иска с хартиена бюлетина-ще получи хартиена от комисията.С една карта машинно може да се гласува само веднъж и всеки гласоподавател получава различна. Имайте предвид, че екранната бюлетина има две страници на машината и, съответно, бутон за смяната им. Тука вече ще се огелпят бабите.След като отбележите избора си, натискате бутона "Преглед".Машината дава разписка накрая.
23
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 3 седмици
а софтуера от коя фирма ще е и колко е надежден и сигурен?
ясно е че ще се бухат данни в някоя база ама колко е сигурно това. С 1 ред код могат да се променият много записи. За бюлетините ББ разнасяше цели палета из страната, тука положениет е много много по-лесно
22
0
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 седмици
До Анонимен 19: Данните се вадят от машината например с флаш памет, но самата машина би трябвало да ги запише в криптиран (т.е шифриран) вид, а ключът, с който да могат да се прочетат да се пази само там, където ще се отчитат резултатите.
Надеждното предаване на данни е отработена технология. Няма как да не е така, след като се използва за парични преводи.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във филма Добрата съпруга показаха как се хакват без дистанционно или интернет.
Да сте гледали и щяхте да знаете!Да сте чели малко поне-щяхте да знаете, че не машините гарантират вота, а протоколите.Дават се излишни пари заради некадърниците.Наши пари за техни мечти. Това с машините го съчиниха некадърните политици.Така ще имат още едно оправдание за поредните загуби.Но този път ще се потресаващи загубите за много от наивниците, които не успяха с метеж и пунч, а се надяват на машинации и лъжи.
20
1
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 седмици
Важно е опозицията да си отваря очите и да следи организацията на машинният вот. Предвиждам, че гербаджиите и сателитите им ще се опитат да компрометират машинното гласуване за да може на следващите избори вече да няма машинен вот. И естествено ще повтарят до втръсване: "Вие ни накарахте да изхарчим толкова народни пари на вятъра".
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не разбирам много от компютри ,но да питам ,като гласуваш данните на края се вадят от машината ли ?
18
2
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 седмици
Това е добра новина. Колкото и да не им се искаше на Бойко и гербаджиите все пак ще има машини на изборите.
Машинното гласуване е реалната възможност да се намалят манипулациите на изборите. И ние няма да сме първите, които ги използват. Изцяло машинно гласуват в Белгия, а частично - във Франция.
Тази технология ще се усъвършенства. И тъй като машините не не са свързани в интернет, няма как да се "хакнат" дистанционно.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само с 42, 200 млн.лева няма да се разминете. Тези машини трябва да се съхраняват и да се пазят за следващите избори. Поддръжката не е без пари. Ако не ги опорочат за първите-ще ги ъпгрейднат за президентските избори. Целта за машите всъщност е целта на президентските избори. Совите не са това, което са.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стягайте коланите! Кремъл е поръчал двойно чипиране на машите. подсигуряват един чорап да вършее още 4 години в България. Хакерите ще избират този път.