Сачева: Нивото на безработица е около 6,5%

Това били нивата от преди кризата, обясни вицепремиерът в оставка
Обновена: 29 апр 2021 11:26 | 29 апр 2021 10:45, Петя Славова
58
Сачева: Нивото на безработица е около 6,5%
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата вече сме се върнали на нивата на безработица отпреди кризата. Безработните са 201 686, колкото бяха и преди извънредното положение. Нивото на безработица е около 6,5%. Това заяви вицепремиерът в оставка Деница Сачева по време на среща с премиера Борисов.

Още по темата

Тя представи данни, че близо 300 000 души са намерили нова работа през пандемията. Още толкова са запазили работните си места по мярката 60/40. Платените средства по нея са 1,148 млрд. лв.

По мярката 80/20 за най-засегнатите сектори "Туризъм", "Транспорт" и "Хотелиерство и ресторантьорство" са преведени 168 млн. лв. за запазване на 30 000 работни места, допълва Сачева.

Компенсациите по "Запази ме" са в размер на 62,5 млн. лв. и са платени на 51653 работници.
С близо 22 млн. лв. подпомогнахме 4387 работодатели да наемат 19577 безработни и да плащат заплатите им по програма "Заетост за теб".

Близо 50 000 семейства са получили помощ за отглеждане на деца до 14 г., които учат дистанционно. Преведените средства са почти 62 млн. лв. Още около 7000 родители са се възползвали от възможността детегледачка да гледа децата им по програмата "Родителите в заетост".

Приетият от Народното събрание мораториум целеше да ни пречи на нас като правителство. Оказа се обаче, че пречи на млади хора да намерят работа. Този мораториум създава трудности за изпълнение на част от програмите ни за субсидирана заетост – например "Старт на кариерата", по която в момента държавните и общинските администрации се въздържат да наемат младежи на стаж или работа, допълва още Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Плач преди 2 години
До сега ридах,тая не бях виждал отдавна.много ми беше мъчно.
35
3
 
1
 
! Отговори
дам преди 2 години
няма безработица, защото троловете тук са на заплата при гологлавия чалгар и мутрите на мая и корнела
34
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Изплатили подаянията за 10 дневния локдаун, изплатили, ама друг път и до момента няма превод?! Срокът беше до края на месеца, дойде Велик ден и май ще духаме супата.Поредната лъжа.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отблъскваща и студена....Другото не коментирам. Добре заучен урок. Всичко ни е наред.
32
2
 
2
 
! Отговори
За 42 преди 2 години
Коя е тая висока квалификация дето не може да си намери работа?Щото ми е любопитно.За техници и за майстори непрекъснато има обяви за работа.Земеделието също непрекъснато търсят хора.На практика трайно безработните с една вече хора без абсолютно никаква студио фикация и такива които просто не желаят да работят.Дори в момента можеш да си намериш работа в рамките на месец два.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много по-голям процент е. И се увеличава безработицата при хората с по-висока квалификация.
30
2
 
5
 
! Отговори
Наденица сачева преди 2 години
Скоро разпускат тиквеното правителство и парламента, Сачева също става безработна.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази и сама не си вярва...
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37Има работодатели и работодатели, тъжното в случая е, че повечето са чобани без основно образование, нещо като Винету :)) Иначе съм далеч от мисълта, че видиш ли сме лош материал, просто такова беше управлението на държавата :))
27
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Стига с тия АйТи.Навсякъде търсят кадри.Мой приятел фермер не може да намери хора, които да бачкат на полето,а дава по 50 лн на ден надница плюс храна.
26
2
 
6
 
! Отговори
Към коментар 32 преди 2 години
В никакъв случай не защитавам това отвратително създание от снимката, но...Има едни 4-5% от безработните, които са такива, не защото не могат да си намерят работа, а защото са в процес на търсене на подходяща такава. Напъскат, търсят по-добра. Напускане след майчинство и търсене, отново, на подобра компания.Току що завършващи млади специалисти, които все още търсят и т.н.Та, безработица в рамките на 5-6% не е никак лошо.Въпросът е, дали тези данни са верни?Защото, аз не вярвам на ГЕРБ.
25
2
 
9
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Хората избягаха от страната ,каква безработица да има
24
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Реално безработицата е над 30 %. Достатъчно е да се впишат безработните, а не само регистрираните. А ако трябва да сме обективни и честни то следва да се съобразяваме, че безработицата важи за всички работоспособни български граждани, вкл. и тези, които не си намират работа в България. Т.е., прибавете и тези, които са емигрирали за да си намерят работа някъде в чужбина и картинката ще бъде пълна. От тези в чужбина над 90 % са емигрирали защото тук нямат препитание.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
До АнонименМного лесно се говори като теб...ей така...само, да се намираш на приказка.Нека ти дам един пример:В IT се търсят постоянно хора и такива трудно се намират. Но се търсят IT специалисти.В същото време има търсещи работа средно-квалифицирани, да кажем - икономисти, заварчици, дърводелци.=, които не могат да си намерят работа.Та...според теб...ако гледаш IT сектора- безработицята е нула.Ако гледаш сектори като тежка индустрия, лека индустрия и др...какво правим тогава???
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално безработицата е нула процента. Имам познати с бизнес,които търсят работници и не могат да намерят. А дават над 1000 лв заплата. И не става въпрос за София,Пловдив или Варна.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
!ВЧЕРА! Борисов: Умните, красивите и знаещите не ходят на работа, обичат да спят !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХАХАХАХАХАХА ТЛКОВА ОТ ВАС И "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" НА ЗАКОПАНАТА ЖИВА НАЦИЯ
20
3
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Браво на госпожа Сачева. Заедно с Тома Биков, Деса Атанасова, *** и Барни ръбъла са гръбнака и мозъчен тръст на партията.
19
2
 
11
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Грух-грух пак лъже. За безработни в България се обявяват само тези, които са регистрирани в бюрата по труда. Само че от тези бора по труда няма никаква полза в намиране на работа и би трябвало да се наричат "Бюра по изплащане на обещетение на безработни", поради което хората се и регистрират в тях. Не знам сега колко месеца се плаща подобно обезщетение, но по принцип зависи как са те уволнили - може и нищо да не ти дадат, но не не повече от няколко месеца.
18
1
 
8
 
! Отговори
Роки преди 2 години
Значи толкова пари крадат, е па може ли така да изглеждаш като булдог?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама,ти кажи що не даде 120 лева на пенсионерите с пенсий под 300 лева.На най-бедните.От тях,ли намерихте да икономисате,***? Вашта....