Само за 10 дни източили над 53 млн. лв. от фирмите заради скъп ток?

Родният бизнес страдал, за са изнася евтин ток за съседните страни
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бизнеса само за десет дни от фирмите са източени в повече 53 млн. лева. Заради драстичен скок на цената на тока на борсата. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ, която е и председател на временната комисия по ревизия в парламента.

То време на заседание на комисията тя предупреди, че заради скъпата електроенергия една част от по-големите фирми обявиха, че спират работа.

Временната комисия по ревизия изслуша представителите на държавната енергетика, ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради състоянието на свободния електроенергиен пазар и причините за скока в цената на тока за бизнеса.

Депутатите поставиха два основни въпроса. Първият: дали умишлено е създаден дефицит на свободната енергийна борса, след като държавните производители не са предоставили достатъчно количество електроенергия, поради което цените на тока за бизнеса достигнаха 400 лв. за мегават., съобщи БНТ.

Вторият въпрос бе дали присъединяването на българския енергиен пазар към по-скъпия гръцки, вместо към по-евтиния румънски също се е отразило върху скока на цените.

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обясни, че никога досега не е имало оспорване нито на клиринговите цени, нито на клиринговите обеми, които винаги са били съобразно офертите на самите борсови участници

"Няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена, по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константинов.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев уточни, че пазарните обединения с всички наши държави съседки е трябвало да станат още преди три-четири години.

"Централата в момента е на 100% от капацитета си, макар че за някои хора това не е така. Преди една година централата е съгласувала график за осемте си блока със съответните институции, както е по правила и наредби", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов обясни, че холдингът не е оперативен, а финансов и по този начин не може да се меси в оперативната дейност на дружествата и в търговските им взаимоотношения.

"Има вече затворени централи, през 2023 г. Гърция ще затвори своите въглищни централи, Румъния - 2025 г., нещата отиват на зле в региона, ако не се изградят нови мощности", каза Николов.

Депутатите не останаха доволни от отговорите, като заявиха, че българската икономика страда от липса на евтина електроенергия, за да може да се изнася евтин ток за нашите съседи. От КЕВР съобщиха, че продължават регулаторна проверка на борсата, за да установят дали там има допуснати проблеми.


119
Още по темата: токМая Маноловафирми
Още от Политика
Няма пречка главният прокурор да бъде изслушван в правната комисия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Продължение: Аз няма да се учудя, ако тока от първите фотоволтаични мощности въведени експлоатация по закона до 2009 г се изкупува именно на тези цени от 700-800 лв за MWh, то закон не може да се променя със задна дата! Я познайте сега защо плащате скъп ток, и на кого го дължите- М.Ман.!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Между другото М. Манолова е един от вносителите на закона за възобновяеми енергийни източници 2007 г. , в който закон е фиксирана изкупна цена за фотоволтаиците 700-800 лв на MWh и то на всеки който поиска!! Това означава, че не може да се промени току така цената. И за нула време са били гарантирани няколко GW мощности на безумни цени. Чак през 2011 закона е променен, оставени са само към 500 MW мощности и цените са свалени на около 200 лв. И това ако не е наглост на М Манолова!
110
0
 
1
 
! Отговори
Арести за бандитите преди 4 седмици
Арести з а наглите престъпници ограбващи Българския народ и бизнеса с скъп ток и скъпи горива.Аман от бандити на власт АМАН./Над 90 % от тока е произведен от изградени с ограбени от Българския народ живи левове.
109
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 4 седмици
Допълнение: при базовия товар централите рабтоят непрекъснато на константен товар (най добре макс.), затова излиза по евтин. При средния и върховия централите трябва да могат да се пускат и спират бързо или да си променят товара бързо (не всички го могат, АЕЦа не може) освен това през нощта при нисък товар или са спрени или работят на ниски обороти, това също оскъпява тока им, по цял свят е така. ВЕЦ може бързо, но се източва язовира, няма вода за пиене после ... и остават МИ 1+3...
108
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 4 седмици
От четири месеца има ново правителсто, защо не са осигурили работата на Марица Изток 2, а се наложило да пускат скъпи централи?На борсата има пакети за базов, среден и върхов товар. Базовия най евтин, върховия най-скъп. За базов се ползва АЕЦ и някои ТЕЦ, за другите трябват централи които или могат да си променят товара бързо (Марица Изток 1+3) или се пускат за минути (ВЕЦ, ПАВЕЦ), по тази причина тока им е по скъп. И при нас се е наложило да пуснат такъв ток....
107
0
 
3
 
! Отговори
ДО зелен чорап-чалг преди 4 седмици
Към твоя въпрос само да допълня. КАК по д я в о л и т е, се вади разрешително за търговец на ток? Аз опитах, оказаха се мега дебели връзки и контакти, по честен път, абсурддддд!
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На приплода на Янев все пак трябва да се плати.
105
1
 
9
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 4 седмици
питайте фигурантският пудел кутев-жена му е собственик на фирма за износ на ток!!!!и с колко напълниха пликовете на радев и сие?и с колко се облажи кирочо-язовирчо
104
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
До Анонимене...и това доживях...про.и.***.а...с у.и,ама гробарите сте...из.од.,продавате децата си,животите на родителите си...достойнството си...домовете си,земята си...та бизнеса...плащащ сметките...и служите на...доган и султано...позор!!!
103
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
и тоя....Николов...защо не е в затвора...Гешев?...а ...да вие играете против Народа ни!
102
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
заложени капани бре...така убиха...Справедливостта в България през 90-те,съсипаха армията ни,икономиката ни,образованието ни...най-важните стълбове в една държава...костов и доган ни го причиниха!!!създават уж...хаос...да ама Народа ни го преживя...стари вицове са,русия и сърбоманите искат слаба България...всички я искат... и ни поднасяте и предавате...политици...късмет!Бог да пази България!!!
101
3
 
9
 
! Отговори
Вижда се че преди 4 седмици
Кашата на фигуранта се ралива по всички посоки.
100
2
 
6
 
! Отговори
Констатирам че преди 4 седмици
При Бойко това го нямаше.
99
0
 
7
 
! Отговори
Снимки 10 и 11 преди 4 седмици
Мая Манолова разцепи с визия. Поздрави г-жо Манолова. От таен обожател ;)
98
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 седмици
Има хора, които са гласували да това недоразумение Мая ...
97
2
 
7
 
! Отговори
ДОГАН ВЪН ОТ преди 4 седмици
ЕНЕРГЕТИКАТА
96
0
 
6
 
! Отговори
260 НЕЗАКОННИ ВЕЦ преди 4 седмици
ДА СЕ РАЗРУШАТ НЕМЕДЛЕННО > ТЕ ДАВАТ САМО 1-2 % ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО
95
0
 
9
 
! Отговори
ТОКЪТ на АЕЦ преди 4 седмици
САМО ЗА ВЪТРЕШНА КОНСУМАЦИЯ > НИКАКЪВ ИЗНОС
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** тази е като Аристотел -- от всичко разбира.
93
0
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 седмици
РАЗПИСВА ИЗКЛ. ВИСОКИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ НА ТОКА ЗА ЧАСТНИТЕ ВЕИ > ВКЛ. ДО 50 СТ/КВТЧ