Радев: Поколения плевенчани пазят спомена за героите

Президентът поиска финансиране за военноисторическия музей в Плевен
Обновена: 11 сеп 2021 17:47 | 11 сеп 2021 17:14, Анисия Иванова
34
Радев: Поколения плевенчани пазят спомена за героите
Снимка: Президентството

Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Това заяви президентът Румен Радев в Плевен, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града.

В церемонията участваха кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Марио Тодоров и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. „Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата”,  подчерта Румен Радев и допълни, че жертвите са хиляди, а тази кървава жътва е осезаема навсякъде – в костниците, могилите, паметниците и в местата за почит.

Президентът припомни, че месеците след третия щурм са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода.

"След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и благодарение на който днес имаме българската държава”, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава Плевен се е превърнал в град-мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

„Благодаря ви, че показвате, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации”, обърна се президентът към жителите и гостите на Плевен.

Държавният глава проведе среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен в Панорама "Плевенска епопея 1877". Служителите на музея и кметът на Плевен Георг Спартански споделиха с президента, че културният институт е единственият в страната без пълно държавно финансиране.

"Тъжно и обидно е за нас, че единствени от всички регионални музеи сме на 50% национално финансиране", казаха представителите на музея. Радев ги увери, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
13
 
! Отговори
БГ преди 2 години
А защо го няма и посланика на Украйна??? До кога ще си затваряме очите и ще оставяме Русия да си взема незаслужените дивиденти от България???
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано повече хора си направят труда да прочетат истината за битката заПлевен! За гениалността на руските пъловодци, затова защо са загинали 5000 румънски войни, за болестта коремен тиф, за прусака Тотлебен. Дано следващия президент не е зелен чорап!
17
0
 
0
 
! Отговори
Прелива се преди 2 години
ДА СПОМЕНЕМ НАС ЖИВИТЕ ПОДАВА БИОСФЕРАТА НАД ЕВРОПА !!!
16
3
 
0
 
! Отговори
Пазете България преди 2 години
Много тежки поражения нелечими вече нанесоха на природната охрана огромни суперскъпи съоръжения маскирани като паметници..УВредиха вр.Ботев с кула и съоръжения. Беклемето,Черни връх,Снежанка,Бузлуджа,Плевен/панорамата,Стара загора,Шумен,Варна ..Паметниците вместо споко гледайте крави,овце,кози,коне,индустрия внушат Страшно са богати тия харчат милиарди не им пука
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев червена *** ти нямаш право да говориш за тези хора! Прибирай си пликовете от мафията и се моли да не влезеш в затвора след мандата. Фигурант долен
14
7
 
20
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Фигуранта ходи само там дето има руски сбирки
13
1
 
21
 
! Отговори
Голяма задача имат преди 2 години
съветниците на Радев и служебният кабинет.Те трябва да изкопават всякакви поводи, годишнини,юбилеи и т.н.за да може това лице да се явява пред народа,зер,избори предстоят,да не му забравят хората красивата(според Митрофанова)физиономия.Не знам кой му пише речите,които срича с апокалиптичен тон,но и той трябва хубаво да се потруди,защото аман от клишета и елементарни аксиоми,пляскани където трябва и където не.Деси,ти ли си,че то там от службаши и солдафони няма кой човешка дума да каже?
12
2
 
18
 
! Отговори
Основните загуби преди 2 години
на руснаците са по вина на техните командири,като Скобелев,които,виждайки че тактиката на масирано щурмуване не дава резултат,продължават отново и отново.Добре,че дошъл германецът Тотлебен,та спрял клането на солдати.Скобелев зарязващаба си и отива на предната линия.Бравурна позиция,но остава въпросът кой е командвал войниците,щом като генералът се превръща в обикновен кавалерист?Ролятана командира е да получава данни,взема решения и дава заповеди.Наполеон не се е правил на редник.
11
1
 
4
 
! Отговори
Ай поздрави преди 2 години
От Меди.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герои-окупатори.
9
6
 
24
 
! Отговори
Плевенчанин преди 2 години
И какво общо има третият щурм на Скобелев с освобождението на Плевен? Плевен е освободен чак на 10-ти декември! Или е решил да засвидетелства сервилност пред Митрофанова, преди изборите! Жалък "русофилски" напън, и то на някакъв , който се пъчеше за български "генерал"!
8
9
 
26
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Радев сигурно се е подмокрил от умиление, че е бил там с руския посланик? Жалка картина! Друго си е руският поп да ти набие канчето!
7
4
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Радев, защо не почете героите от Тутракан? За да не ти дърпа ушите Губернатор Митрофанова, нали???
6
11
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев ще остави само лош спомен на озлобен продажник.
5
7
 
24
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Чул, чул-недочул, Фигурантът рецитира каквото са му написали! Третият щурм, с ген.Сконелев, е успешен, само че руското командване недооценили победата, и им заповядали да се оттеглят! След това идва блокадата на Тотлебен! "Следващите месеци"от войната, нямат нищо общо с третия щурм! Загинали са страшно много солдати, защото са воювали под строй, на карета, най-високите най-отпред , с песни на уста/ и пияни/, и така са марширували срещу оръдията на турците! Откачена работа!
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, много се стараеш напоследък ама не ти се плучава.Първо намрази половината народ сега искаш тоя народ да те обича. Няма как да стане. Бягйа си при комунистите и се обичай с тях.
3
6
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Музея иска 100% мангизи иначе нема епопея :)))
2
9
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Пуч срам и резил си.Вечна оставка
1
10
 
25
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Уф, тоя няма ли кой да върне с машина на времето назад да държи речи пред конгресите на БКП.