Скандал в НС: Спира ли кранчето и ще пресъхне ли ГЕРБ от суша?

След 2 часа дебати депутатите освободиха новия шеф на тотото от НС
193
Скандал в НС: Спира ли кранчето и ще пресъхне ли ГЕРБ от суша?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите прекратиха правомощията на народния представител Александър Тодоров от ИТН след два часа дебати и взаимни нападки между управляващи и опзиция.

Тодоров подаде оставка, след като стана ясно, че той е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. 32-годишният Тодоров е роден в Хасково и бе избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен.

На закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

По време на дебата от ГЕРБ обвиниха Тодоров, че е подписал декларация с невярно съдържание, защото когато се е съгласил да оглави тотото, той е бил действащ депутат, въпреки че е подал заявлението си за напускане на НС в същия момент.

Според депутатите от опозицията идентичен е случая с премиера Кирил Петков, който е подал декларация за отказ от канадското си гражданство, след като е станал служебен министър. По случая излезе с решение и Конституционният съд. Магистратите отсъдиха, че Кирил Петков е бил канадски гражданин, когато е бил назначен за министър на икономиката от президента Румен Радев.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно Конституцията и законите на страната не се спазват.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отсече, че министърът на спорта, който е юрист нарушава закона с пълното съзнание за това, както и депутат, който подписва декларация с невярно съдържание с пълното съзнание, че това е така.

„Защо е това бързане и защото е трябвало да се извършва това закононарушение? Едно и също действие, когато започне да се повтаря то става система“, посочи той.

Според него така се руши парламентаризмът.

Ива Митева от ИТН обясни, че съгласно разпоредба от Закона за противодействие на корупцията има срок от 1 месец, когато става дума за несъвместимост

„В декларацията си Тодоров е заявил, че е депутат и  че до момента на встъпването му в длъжност като директор на БСТ той вече няма да е депутат“, разясни тя.  

Красен Кралев от ГЕРБ отсече, че не е било нужно да се бърза, а да се изчака НС да освободи Тодоров и утре да бъде издадена заповедта за новия борд на БСТ.

„В момента дружеството е с рекордна печалба от 53 милиона лева за миналата година, което е исторически рекорд и може би това това е причината за бързането. Действащият борд е избран чрез конкурс, за да се избегнат политическите назначения“, посочи той.

Тошко Йорданов от ИТН обвини опозицията, че се опитва да изкриви дебата.

„Разбирам какво се опитвате да направите. Декларацията има две страници, не е нарушен законът. Проблемът тук е тотото, като част от порочния модел на ГЕРБ, който е пропил цялата държавна администрация. Сега тече изчегъртване на този тумор“, каза той.

Самият Александър Тодоров отсече, че твърденията, че е назначен за изпълнителен директор не отговарят на истината, защото все още не е вписан от Агенцията по вписванията.

Виктория Василева ИТН обяви, че острата реакция на опозицията била, защото спира кранчето.

„Ще пресъхнете от глад и суша. Айнщайн е казал, че Вселената и човешката глупост са безкрайни“, посочи тя.

Хамид Хамид от ДПС й отговори, че „ако Айнщайн е знаел, че в НС  ще има ИТН и какви глупости ще върши, въобще не би се колебал за една малка вселенка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
До 169 преди 2 години
Ами и ние защо сме на власт,да напълним гушката.
138
0
 
1
 
! Отговори
Много примитивни преди 2 години
тези от ИТН. Мислят се за остроумни, а всъщност са много смешни.
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП=Почваме подмяна.
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден Божи трябва да се удрят с лопатата по главите Гербавите крадци,докато накрая бъде закопчан и дебелият им тлъст вожд Крадлив- Буцан!
135
0
 
6
 
! Отговори
АМИИИИИИИИИИИИ преди 2 години
ТОЗ МЛАДОК НЕ ЗНАЕ НА КОИ СВЯТ Е НО ТОВА Е ЦЕЛТА ДА Е ФИГУРАНТ ДА ГО КОМАНДОРАТ КАКТО СИ ИСКАТ
134
0
 
9
 
! Отговори
Примитиви преди 2 години
Ако тотото е хранилка тогава е ясно защо толкова напират да се докопат до нея. Така ли е, или не? Променените защо бързат? Преди всичко да налапат кокала преди да паднат и второ да изпълнят волята зад океана да набутат макетата в ЕС. Никак не бързат обаче да компенсират хората и бизнеса.Това може и да почака. Лошото е обаче, че Герб нямат силен парламентарен лидер и са го ударили на джавкане.Криза на лидерство и у нас и у Европа. Посредствени кариеристи навсякъде. Къде е Раковски, къде е Левски?
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде на 32 години депутат ще ми става, че и шеф на най-богатото държавно предприятие ще го слагат? Че той до вчера още лъскаше баст*уна пред телевизора, сега шеф на тотото го правите.
132
7
 
45
 
! Отговори
Между другото.. преди 2 години
От страни се вижда следното: Новата власт се добира до хранилките, като единствена и основна цел! Тотално са забравени обещанията като"След като спрем кражбите, ще има пари за 3 магистрали,Ще правим 5-6 моста над Дунав и 3 тунела,Няма да вдигаме данъците(това абсолютно няма как да стане=опашата лъжа)"! От страни изглежда, че ВЕЧЕ много се краде! Също така се вижда и то МНОГО ЯСНО, че няма да изпълнят грам от обещанията си! Всичко е една огромна лъжа, за докопване до държавните Ясли на гладните!!
131
24
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кранчето спря,но има много пълни чекмеджета.Скоро суша не се очаква.Ще се плаща на *** и ще гледаме Тиквун всекидневно.
130
8
 
29
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
БКП,БСП от,качалките и всичките им производни,докога ще дрънкате и ще се оправдавате с Борисов и ГЕРБ,след като се вижда,че назначавате партийната си номенклатура уж да променяте нещо,а то е да подменяте хора назначени с конкурс и работещи почтенно и добре за интересът на държавата?!Все Герб ви виновни и то защо?!Щото ви лъсват голите,огладнели от 10 годишна абстиненция за власт за,дници ли?!До днес Хемус щеше да е почти готова,а вие не можете да боядисате готовите участъци?!Ровите като св,ине?!
129
3
 
20
 
! Отговори
ГЛАДНИ СА.. преди 2 години
войниците на шапкаря. ..
128
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** 153 На нас не ни трябва бойко. На вас, ако ви трябва, той нали ви е партиен лидер, така че не ви липсва :)
127
6
 
18
 
! Отговори
КОРУПЦИЯТА-РАДЕВ преди 2 години
ДЕН СЛЕД ДЕН...... ЧАС ПО ЧАС.....
126
17
 
10
 
! Отговори
алов преди 2 години
Отставка и да се връща Бойко поне имаше много калинки
125
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуте 152 Ами, то пак тиквите поддържат нивото ниско :) Преди бяха недосегаеми управляващи, сега са врещяща опозиция. Само за работа никакви ги няма.
124
10
 
21
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Ако хан Аспарух можеше да види, какво става в днешна България и това в най-високият ѝ орган на управление, щеше да се откаже от България. По време на тиквата нивото беше ниско, ама сега тия, със завидно темпо копаят надолу.
123
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 148 Не можете вече нищо да подавате, само да поемате, гербав :) Отминаха онези времена, в затвора ще си ги спомняте с въздишка :)
122
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя ли е от дружинката на Киро Тайното или само на гелосаното министърче?
121
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВР има възможност да разследва и да прескочи прокуратурата, освен това имаме и европейска прокуратура, която може да бъде сезирана, както и ОЛАФ, нали не сте селски иддиоти, за да ви баламосват троловете на Прокопиев.
120
23
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
Изчегъртат ли мутрите и калинките на герб от държавата, край с герб....