Елена Поптодорова: Нуждаем се да вземем позиция за войната

България може да преодолее всички спирачки, смята тя
4 апр 2022 15:11, Йоана Цонева
167
Елена Поптодорова: Нуждаем се да вземем позиция за войната
Снимка: БГНЕС

България днес има уникалната възможност да се отърси от двусмисленото наследство. Страната ни е изправена фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да заяви позиция. Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството.

Това заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон във връзка с дебата дали трябва да предоставим отбранителна помощ на Украйна, която се сражава срещу агресията на Владимир Путин.

Посланик Поптодорова е категорична, че с нежеланието да се помогне на Украйна българските политици, включително президентът Румен Радев, правят лоша услуга на България в бъдеще.

„При нас всичко е изнесено на показ – лашкане, колебание, включително позицията на президента. Бях обнадеждена, когато той каза, че можем да дадем бронежилетки и каски. После се оказа, че ще ги даваме само на българи. Кой ще пита и ще иска личните карти там на място, за да им даде бронежилетката? Това е стряскащо. Ако това е начинът, по който трябва да се промени една позиция, това е слаб начин, това е огъващ се начин“, заяви дипломатът и експерт по международни отношения.

Още по темата
Според нея накрая ще помогнем за спасяване на животи, но „след като сме изблизали солта, изяли сме боя и сме си платили жълтиците. Понякога си мисля, че тези стари български мъдрости не са случайни. Те показват манталитет, който явно не можем да превъзмогнем“.

Посланик Поптодорова подчерта, че вече сме изправени фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да се заяви и отстоява позиция във връзка с украинската трагедия.

„Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството. Това трябва да е позиция спокойна, хладнокръвна и с изправена стойка. Сега имаме и много силен гръб зад нас. Няма нужда да сме Полша, Финландия, Швеция и др. Трябва да застанем и да кажем, че даваме на Украйна бронежилетки и каски. Това е знак, че България е на страната на Украйна не по мисионерски начин, а че сме политически с Украйна“, заяви тя.

Според нея, за съжаление, в България има твърде много зависимости, много натрупвания, които не са сравними с нито една друга държава и от региона, и от бившия соцлагер.

„За нас е уникална възможност да се отърсим от това двусмислено наследство, което ни преследва в много висока степен“, отбеляза посланик Поптодорова и добави:

„Затова е страшно важен куражът на тези хора, които са във властта, да могат да се опълчат и да застанат срещу тази инерционна зависимост. Тя е многогодишна. Тя е семейна, тя е влязла вътре в ДНК-то и по тази причина е толкова сложно у нас“, подчерта в интервю за БГНЕС посланик Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помогнете! Не мога да се определя коя убавица е по-противна? Тази или Урсула?
100
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елена Поптодорова иска да обявим война на Русия, както българските фашисти са обявили война на САЩ и Великобритания през декември 1941 година. За да подкрепим нашите съюзници.
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дами и господа парите имат някакво значение,но Вие си продавате душите.
98
0
 
27
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Како Ленче,като идеш,да си купиш нещо и не те видят,купи и за мен!
97
0
 
33
 
! Отговори
ДНЕС..БГ преди 2 години
Уважаеми читатели, настоятелно Ви препоръчваме след прочитане на статията да проверите съдържанието на чантите и джобовете си за липси. С уважение: Редакционният екип
96
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типична позиция на човек без особено висок морал: Дайте да дадем, стига да се облажа лично. Аз иначе бично нищо няма да давам - само празни приказки и политически агитации.
95
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посмешището баба Клептомена Поптодорова съдейства много за формиране на антинатовска позиция у българите. Колкото повече ни я пробутват от всички телевизии, толкова повече изграждат отвращение от нея и организацията, която представлява.
94
1
 
29
 
! Отговори
Ботев преди 2 години
Позицията е неутралитет!!! Всичко друго е национално предателство за сметка на Америка, която предава Европа! Америка да помага, защото тя предизвика тази война с помощта на местните нацисти, които клаха и българи!!!
93
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя гьонcyрaт колкото пъти се появи да се пени по медиите, хората толкова пъти ще си спомнят коя е и каква е: kрадла, kрадла, kрадла!Човек с капчица морал и чувство за срам би се покрил вдън земя и повече никога не би си отварял устата пред публика, но не и това иcтерично същество.
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимай, ***. Отивай да се биеш, като те гледам може и да уплашиш руснаците.
91
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
KPAДЛA!!!
90
0
 
35
 
! Отговори
DussetO преди 2 години
Крадливата всезнайка дава акъл ., Боже Опази всичко е ненормално вече
89
0
 
34
 
! Отговори
Да преди 2 години
Неприятно излъчване. Гадно е ,че на такива се дава трибуна.
88
1
 
29
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Кариерата и започна като "преводачка" (обслужваше мъжкитепотребности на височайши гости) на Живков, И завърши като джебчийка...
87
0
 
26
 
! Отговори
Бико преди 2 години
Тая крадла ли,ще ни дава акъл.
86
1
 
28
 
! Отговори
Нека да бъдем честни преди 2 години
Добре, нека да направим анализ - вкарваме България във войната както искат НАТО. Какви са нашите ресурси? Демотивирана, слаба армия, над 20% там са жени, които са нещо като секретарки. При една мобилизация, колко процента от офицерите, сержантите и войниците от запаса са готови да воюват с Русия? Най-важното --- вижте разрушенията в Мариоупол, имаме ли ресурси дори като строители да възстановят това? Извод - не си играйте с огъня защото това наистина ще бъде буквалния край на България.
85
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожа кремтодорова няма никакви задръжки. Когато нещо й влези в главата и я обсеби, не се спира пред нищо. Опасна жена. Време е да се лекува.
84
3
 
11
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
слушай.България е за мир и за запазване на политическите и икономическите ни отношения както с Русия гака и с Украйна.Не можем да вземем страна на Русия поради полит.КОРЕКТНОСТ,не можем и за Украйна поради многото жертви дадени за тая КОРЕКТНОСТ и за която 31 години не получаваме нищо.
83
2
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Дали трябва да вземяме под вниманите изявленията на жена, вдигала си краката по поръчка на Бай Тошо, относно толкова сериозни теми?
82
1
 
31
 
! Отговори
Непозната преди 2 години
Не мога да разбера тази к*адла от къде очи да излиза по медиите и да раздава съвети какво да прави България. Не са много българите, които са излагали страната си така, както тя го направи на летището във Варшава.