Елена Поптодорова: Нуждаем се да вземем позиция за войната

България може да преодолее всички спирачки, смята тя
4 апр 2022 15:11, Йоана Цонева
167
Елена Поптодорова: Нуждаем се да вземем позиция за войната
Снимка: БГНЕС

България днес има уникалната възможност да се отърси от двусмисленото наследство. Страната ни е изправена фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да заяви позиция. Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството.

Това заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон във връзка с дебата дали трябва да предоставим отбранителна помощ на Украйна, която се сражава срещу агресията на Владимир Путин.

Посланик Поптодорова е категорична, че с нежеланието да се помогне на Украйна българските политици, включително президентът Румен Радев, правят лоша услуга на България в бъдеще.

„При нас всичко е изнесено на показ – лашкане, колебание, включително позицията на президента. Бях обнадеждена, когато той каза, че можем да дадем бронежилетки и каски. После се оказа, че ще ги даваме само на българи. Кой ще пита и ще иска личните карти там на място, за да им даде бронежилетката? Това е стряскащо. Ако това е начинът, по който трябва да се промени една позиция, това е слаб начин, това е огъващ се начин“, заяви дипломатът и експерт по международни отношения.

Още по темата
Според нея накрая ще помогнем за спасяване на животи, но „след като сме изблизали солта, изяли сме боя и сме си платили жълтиците. Понякога си мисля, че тези стари български мъдрости не са случайни. Те показват манталитет, който явно не можем да превъзмогнем“.

Посланик Поптодорова подчерта, че вече сме изправени фронтално пред неоспорими факти и неотменима необходимост да се заяви и отстоява позиция във връзка с украинската трагедия.

„Сега е моментът, в който България може да преодолее всички спирачки, започвайки от президента и минавайки през правителството. Това трябва да е позиция спокойна, хладнокръвна и с изправена стойка. Сега имаме и много силен гръб зад нас. Няма нужда да сме Полша, Финландия, Швеция и др. Трябва да застанем и да кажем, че даваме на Украйна бронежилетки и каски. Това е знак, че България е на страната на Украйна не по мисионерски начин, а че сме политически с Украйна“, заяви тя.

Според нея, за съжаление, в България има твърде много зависимости, много натрупвания, които не са сравними с нито една друга държава и от региона, и от бившия соцлагер.

„За нас е уникална възможност да се отърсим от това двусмислено наследство, което ни преследва в много висока степен“, отбеляза посланик Поптодорова и добави:

„Затова е страшно важен куражът на тези хора, които са във властта, да могат да се опълчат и да застанат срещу тази инерционна зависимост. Тя е многогодишна. Тя е семейна, тя е влязла вътре в ДНК-то и по тази причина е толкова сложно у нас“, подчерта в интервю за БГНЕС посланик Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
клептомани това са тия и от пп и от атлан клуб
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазете се да не ви тафи нещо Поптодорова.
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да се прави? Наглия си е нагъл.
58
1
 
24
 
! Отговори
Frenky преди 2 години
Комсомолски секретар и после върл натовец, няма нужда да ми обесняваш международната политика. А и с тия циркове в Полша дето посрами цялата държава ... По-добре се скатай и недей се показва.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нося си специално един крем полски да и го плисна в лицето като я видя по улиците
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя бурсук на снимката, си мисли, че като вземе 10 лв. днес за тея лозунги, след това ще се скрие в Германия и ще и се размине... НАТО нали е отбранителна? (Югославия отбраняваше)... Та ако ни нападат, да ни защитава НАТО. Сега къв и е проблема?Двусмисленото наследство е? Козлудуй, Кремиковци, Нефтохим, Хидравлика, Правец и т.н. или 4 бази на САЩ (и то строени от Бай Тодор) и снимки с Херо Мустафа?
55
1
 
22
 
! Отговори
жабчо преди 2 години
крадлата да дава акъл на домашните си любимци!
54
1
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Тази става за филми на ужасите страшилище прилоша ми само от снимката и.
53
1
 
12
 
! Отговори
F преди 2 години
Тази коремче иска ли
52
1
 
17
 
! Отговори
Ко преди 2 години
неутралитет, на кой не му е ясно?
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая кукувица реши, че може да запише малко слава на гърба на войната и да се изтупа от прахта. Смях...
50
1
 
21
 
! Отговори
Не съм пророк, но преди 2 години
Тази бясна и елементарна антируска пропаганда по медиите ще доведе до обратната реакция. А тя е, че на следващите избори най-голям ръст ще направи Възраждане.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беж към Юкрейн беке Путин си помисли, че живитемъртво са дошли и се предаде.
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадлата и тя да напомни за себе си? Не остана ли нищо да красиви по магазините ***?
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
г-жo Поптодорова яхай метлата и в Украйна. Като те видят руските войски ще помислят че са изплували зомбита от Чернобил и ще се разбягат. Ако не стане, вземи Монката Паси с лимбата и снимайте продължение на филма "Призраци в блока" Бесней, бесней човече, произвеждате ток, щото газ и нефт скоро няма да има и ще трябват алтернативни източници на енергия за Европа
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами дайте референдум и да видим на кого да пратим военна помощ, Русия или Украина!!
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кражба, колкото можи.
44
0
 
19
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Ленче, некое кремче или парфюмче от летището няма ли да покажеш?
43
15
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
И аз мисля, че поне веднъж в 1300 годишната си история трябва да покажете, че имате заченки на гръбнак и топки. Или пак искате да се снишите?
42
1
 
19
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Единствено ти се нуждаеш от време на време да вземеш нещо!