Може ли АЕЦ "Козлодуй" да работи гладко с руско и американско гориво?

Проф. Касчиев: Целта на руснаците е да откраднат АЕЦ "Запорожие" и да я свържат да захранва Крим
2 сеп 2022 16:45, Йоана Цонева
162
Може ли АЕЦ "Козлодуй" да работи гладко с руско и американско гориво?
Снимка: БГНЕС

При първото презареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до такова през 2024-2025 г., то 3/4 от горивото ще бъде по руски дизайн, а 1/4 по американски лиценз. Toва заяви ядреният експерт и физик проф. Георги Касчиев пред БНТ.

Има заявени оферти от други неруски производители на ядрено гориво. Важно е да се каже, че френската компания "Фраматом" произвежда ядрено гориво по руски лиценз, докато американската компания "Уестингхаус" произвежда по своя разработка и свой лиценз, обясни експертът.

Всъщност, на база украинския опит, за който няма много публични данни, не е много ясно какво се случва при работа на АЕЦ едновременно с руско и американско ядрено гориво. Ако работата става само с руско или само с американско гориво, проблеми няма.

Още по темата
По думите на проф. Касчиев се търсят възможности за разнообразяване на доставките на ядреното гориво и на доставките на резервните части.

Напрежението е оправдано и притеснително в АЕЦ "Запорожие". Има опасения от ядрена катастрофа, подобна на тази във Фокушима, предупреди Касчиев и добави, че това, което може да помогне изглежда доста нереалистично - да бъде създадена демилитаризирана зона, на която руската страна да не може да се противопоставя. Но експертът подчерта, че МААЕ иска да остане в ядрената централа минимум една седмица и да остави постоянно представителство там.

Целта на руснаците е да откраднат централата и да я свържат да захранва Кримския полуостров - тази версия Касчиев счита за достоверно. Само по себе си това е много рисково и безпрецедентно начинание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
баце преди 1 година
До ТаняАуу колко сте неосведомена и манипулативна.
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей опичайте си акъла като идете да гласувате. Всички евроантлантически партии ПП, ГЕРБ,, ИТН, ДБ, ДПС и БСП ще се обединят в коалиция против Възраждане и тогава лошо ни се пише. Хем на американско гориво ще минем, хем и Добруджа Американците ще на надупчат. Те за това от сега започнаха да обработват общественото мнение. Само че не са познати. Ще ги плющим на Козяк всички от Херо та чак до чистачката
79
2
 
10
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Нека Унгарците са ***, че ще строят два реактора с Росатом.
78
1
 
6
 
! Отговори
иии преди 1 година
Аз предпочитам да работи с Каспичанско гориво, ама нейсе
77
1
 
8
 
! Отговори
баце преди 1 година
Мисирките и мисирите - евете ли се. Добре, ама не забравяйте да ползвате кондоми и поривозачатъчни да н есе множат вредители като вас.
76
0
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Само да ви светна, че американците купуват от Русия "гориво". Украинците пробваха американското гориво и прътите се огънаха, а сега как става така или руснаците не продават каквото трябва или американците "подобряват" нещата и в двата случая зле за всички ни.
75
15
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Разбира се, че може. И не само, че може, а и ще стане. Всички руски грантаджии да свикват. Няма вече русия в България!
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а може ли без руско въобще?... ако не може, да започват да строят нова аец, щото ония руски *** не могат да въртят търговия, само войни
73
1
 
7
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Бухай вътре каквото ти дойде. Аз имам една панелка и само кредити. Дреме ми с болестите ми. Тия с палатите по планините май са малко заблудени, че ще останат незасегнати. Вече ме е валял радиоактивен дъжд на 30 км над Габрово /в казармата бях/.
72
6
 
6
 
! Отговори
Тогедър преди 1 година
Най-големият Исторически парк в света до Варна напомня, че американците настояват после ядрените отпадъци да се съхраняват в Добруджа!
71
1
 
9
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
най много да гръмне..
70
3
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Руснаците прибират горивото не да го съхраняват а да правят ЯБГ за балистичните си ракети от отработеното гориво
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива измислени учени ще предизвикат ядрена катастрофа с поскедици за цяла българия и околните държави
68
0
 
16
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Руснаците предлагат И съхранение на отработеното гориво. САЩ - не.
67
3
 
0
 
! Отговори
До до 67 САЩ преди 1 година
То си личи, че си много мързелив... Добре, че е тати!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на опел сложиш джанти от тойота и диаметрите и отворите баш не съвпадат, дали е правилно?
65
0
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Руснаците ги отстраняваме лесно викаме Орано бившата Арева и те ни доставят гориво.Фраматом правят реактори ЕРП не гориво тоя не е в час
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още 2014-2015та имаше заигравка с краварския Уестингхаус да сложат техни касети в Козлодуй. За щастие, инженерите ни са на достатъчно високо ниво, че да кажат на Бойко, че това няма как да стане. Сега пак пробват. Тва не е ТЕЦ да ръгаш всичко с лопата вътре.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз файда не виждам от аец тока от него го продаваме и нищо не виждаме като пари от него
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 - САЩ не е нищо особено. И аз имам зелена карта, ама не се рибнах. Напоследък ходя колкото да не я загубя и бачкам по малко при бащата, че е електричар и е лесна работата иначе не бих живял там целогодишно. САЩ като за: "отивам на село при баба в Манхатън" важи. Но ако не си роден там (аз отидох чак на 11 за пръв път) или ако не си със жена/дете(мързи ме да си правя семейство) доскучава. Пък и последните 10 години бездомните се утроиха, а вече и затворите са препълнени.