Йорданова: Професионалисти в кабинета, не политически лидери

Очаква всички парламентарни групи да се отзоват на поканата на Денков
Обновена: 16 дек 2022 09:48 | 16 дек 2022 09:32, Елка Василева
67
Йорданова: Професионалисти в кабинета, не политически лидери
Снимка: архив, БГНЕС

Всички политически сили в 48-ото Народно събрание трябва да положат усилия за формирането на редовно правителство, заяви пред БНТ Надежда Йорданова от "Демократична България". Тя допълни, че очаква представители на всички парламентарни групи да се явят на днешната среща с акад. Николай Денков, който е номинацията за премиер на "Продължаваме промяната" при получаването на втория мандат за съставяне на правителство.

Още по темата
"ПП водят разговори с всички парламентарни групи и ние участваме в тези разговори с цялото съзнание колко трудна е ситуацията и че всички носим отговорност за това да я решим. В тази сложна ситуация нека да оставим сръдните и поведението на обидени деца и в навечерието на Коледа, с цялото смирение и отговорност, да започнем да говорим. Дори да не сме съгласни, със спокоен тон да обясним къде не сме съгласни и да търсим точките на пресичане. Номинацията на Денков е ход в правилната посока, отговорно и правилно решение. Фигурата на премиера трябва да е на човек с безупречна репутация, политически опит и кауза, без да е влизал в остри политически конфронтации", каза тя.

"Демократична България" последователно последните месеци е отстоявала позицията, че не може да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС, защото от ГЕРБ не дават знак, че подкрепя върховенството на правото, което е сред основните евроатлантически ценности, изтъкна Йорданова.

"Върховенство на правото в България без промяна в правосъдната система, в начина, по който се формира и функционира ВСС, института на главния прокурор, личността на Гешев, не може да върви напред. Това, което очакваме от ГЕРБ, е ясно да изразят готовност и да предоставят гаранции, че ще подкрепят конституционна реформа, която ще обхване и ролята на главния прокурор и състава на ВСС. Няколко пъти поставяхме този въпрос пред тях и не получавахме отговор. Антикорупционното законодателство не е достатъчна мярка в тази посока, защото дори по време на дебата ГЕРБ заявиха от трибуната, че за да има борба с корупцията, трябва добре работеща прокуратура", посочи тя.

Според Надежда Йорданова новото редовно правителство трябва да е съставено от хора с политически опит, професионалисти, които не са политически лидери, за да се избегне максимално конфронтационният тон. Управленската му програма трябва да стъпва на конкретни приоритети.

От "Демократична България" ще настояват в задачите му да бъдат включени съдебната реформа, модернизацията на страната, свързана с намаляване на административната тежест и осигуряване на по-добра бизнес среда, присъединяването ни към Шенген и еврозоната и независимост за България от гледна точка на енергетика и отбраната, което включва и спешна модернизация на Българската армия.

Йорданова уточни, че не може да гадае дали "Продължаваме промяната" ще предложи кабинет на малцинството, ако президентското вето върху промените в Изборния кодекс бъде преодоляно от Народното събрание. По време на дебата за изборните правила от ПП се заканиха, че няма да предлагат кабинет, ако промените в кодекса бъдат приети.

"Мисля, че е добре да помислим може ли да поставяме като непреодолима пречка приемането на едни лоши правила и поради това да се явим на избори именно по тези лоши правила и добре ли е за обществото? Надявам се, че ще се помисли с малко повече разум, хладнокръвие и прагматизъм", заяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари