Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО

Очевидно има хибридна война, подчерта бившият председател на СЕМ
Обновена: 6 май 2023 18:26 | 6 май 2023 18:15, Йоана Цонева
297
Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО
Снимка: БГНЕС

"Една моя изненада - слушах речта на президента по повод Гергьовден. Той говори за националната сигурност, за това, че България има нужда да защити своята национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО, все едно не сме НАТО-вска държава. Бях много изненадан, защото в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние, нещо като Беларус. Не е лошо в този ден, освен за нашата армия, да поговорим и за нашите партньори, на които твърде много разчитаме". Това каза пред БНР доц. Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и бивш председател на СЕМ.

Очевидно има хибридна война, подчерта доц. Лозанов.

"Тя е пропаганда + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или друг начин да промени прозападната ориентация на българското общество и не само на българското, като създаде фалшиви конспиративни теории, така че Западът, западният свят, либералната демокрация да се окаже лошият избор, а бившата ни просъветска ориентация да се окаже истинската национална перспектива пред България. За съжаление, доста големи жертви на ниво съзнание взима тази пропаганда".

Той се надява традиционната журналистика да не е изгубила битката срещу социалните мрежи:

"Битката продължава и се надявам, че ще има обрат. В момента действително през социалните мрежи върви основната атака срещу общественото съзнание. Журналистиката повече или по-малко е в фонова позиция, вместо да е обратното. Създаде се нагласа, че едва ли не социалните мрежи са медии, а това не е така, защото за да са медии, трябва да има редакционна отговорност, а там няма такава".

Според доц. Лозанов живеем в ситуация на постистина:

"Постистината е такава манипулация върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за свой избор, което е срещу твоя интерес. И после си разочарован от това, което сам си избрал".

Още по темата
По думите му е много трудно всичко това да бъде регулирано и овладяно. Шансът е с възвръщането на авторитета на качествената журналистика, категоричен е той.

Доц. Георги Лозанов гледа с радост изкачването ни в класацията на "Репортери без граници":

"Една от причините да стоим ниско в класацията е обвързаността и влиянието на властта върху медиите. В последните 2-3 години тъй като властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция".

Основният въпрос за медиите е дали изпълняват критическата си функция по отношение на властта - дали поставят представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на критика, коментира още той и добави:

"Когато някой политик се съпротивлява срещу това, започва да чете присъди на медиите и да им размахва пръст, очевидно, че му липсват достатъчно демократични качества"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
8
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Гого, кажи нещо и за "атентата".
164
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само един път в новините съобщиха за арестуван полковник, който се опитал да подкупи американски войник пазещ някаква техника по време на партньорско обучение,,МНОГО ИСКАЛ ДА РАЗГЛЕДА''ЕЕЕ КАКВА АРМИЯ?АРМИЯ ОТ РУСКИ АГЕНТИ
163
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Тъпозанов,България я е имала преди Нато да съществува .С дебелата черта зачерквате родоотстъпнико паметта на дедите ни,които са воювали за България ,вие да се разхождате и скерните тази земя.Продажник за пари с папионка.
162
5
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
България ще е много по-спокойно и сигурна, когато излезе от НАТО. ... А натолюбците може да си се самокастрират, както предложи натовец номер 1 у нас
161
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква журналистика, всичко е купено и си личи че работи в услуга на ГЕРБ. Преди десетина година имаше някакви наченки на разследваща журналистика - едно предаване по БТВ- Хрътките, което се занимаваше с криминални схеми и корупционни практики в здравеопазването, съда и т.н , но бързо го закриха, защото попаднаха на доста горещи следи и повече тези водещи не ги видях в телевизията.
160
6
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Като е обиден Лозанов, че не споменаваме днес НАТО, къде е поне един натовски генерал днес да ни честити празника на армията? ------////------- Когато армията се прочисти от пропутински по мия ри като Радев или Димитър Стоянов, тогава може и да ти честитят празника.
159
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се възхитим на американските СТЕЛТ-ове. Наистина не се виждаха, но и нещо повече. Това поколение СТЕЛТ-ове не само, че не могат да се видят, но не могат и да се докоснат. Те са не просто невидими, а нематериални. Различават се от нищото, понеже имаме НАТО-вско уверение, че ще получим самолетите (следователно сме ги получили) защото НАТО-вците не лъжат.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..."властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция". Кое ? Властта да е несигурна ?
157
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Лозанов е по-зомбиран от самите комунисти! Навсякъде му се привижда дългата ръка на Путин.
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***!Ако стане нещо трябва да падаме на колене пред НАТО ли?Ако мозъка му е изфирясъл след ваксината или хипнозата да си спомни поговорката:"На вълка врата му е дебел,защото си върши работата сам".Първо трябва да си имаме ние собствена защита,а после да се унизяваме да падаме на колене.А и като гледам на Турция не й пречи да се заяжда на Гърция въпреки че и двете държави са натовски.
155
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е обиден Лозанов, че не споменаваме днес НАТО, къде е поне един натовски генерал днес да ни честити празника на армията?
154
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев знае истината. Питайте нашите военни, горят от любов към НАТО. Всичко е театър.
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО да си гледа северния Атлантически океан. Нямаме работа там! Нито те тук!
152
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За НАТО или добро или нищо. Но точно НАТО ни задължи да съкратим армията, да нарежем флота, да махнем Миг-23, да затворим Безмер и Су-25. Ние вляхохме в НАТО за да ни пази от Турция и Гърция. Но НАТО ни прие като база срещу Русия, да защитаваме някакви чужди държави. Когато имаме армия, не ни трябва НАТО. Е затова сме сега в НАТО!
151
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко комично изглежда, докато президентът набляга днес на българската армия, журналистът с клубните очила да натяква за НАТО, за което говорим вече 30г, без да се грижим за армията ни.
150
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Можеха да ,спазят всички танкове, а не да ги режат, ракети Нева,влохов можеха да ги запазят. -----///----- Никой не е рязал Нева бе, не виждаш ли, че още ги разкарват по парадите. Волхов е най-древната течногоривна ракета, нападт Божия. Върви с хидразин. Имаш ли представа какво е хидразин?
149
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ден на българската армия,не на натовската.Затова.Все търсите под вола теле и под слона прасе.
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти *** ,от къде ги вади тия плa'змодии
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ За Урсулка може да го оженим Путин! Който е "за", да цъка! Аз съм "за"!
146
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Бонго, къде ги преброи 33 държави? В най-добрия случай са 32. България няма въоръжение по натовски стандарти, затова при една война действаме за себе си. Ние само на хартия сме натовска страна, ползвана за плацдарм!