Ден на национален траур на 8 септември заради жертвите на потопа

Комисия проверява инфраструктурата по Южното Черноморие
68
Ден на национален траур на 8 септември заради жертвите на потопа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши кабинетът. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява. „Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет днес.

Още по темата

В Деня на национален траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, ще се включат представители от министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция за национален строителен контрол, както и от областната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини. При необходимост председателят на комисията ще може да привлича за участие в нейната работа и представители от други институции и организации.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ЦаревоДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
хартийка след хартий преди 7 месеца
Само да го мерне ф талифизеро, баба има 300 весникарски снимки с това бионедоразумение, та като го мерне веднага взима една от снимките , изождъ се по голяма и се обрисва така че фекалното декизиране на връз артийката да напомня че товаелайняротNта класа. После простира и след като изсъхне я слага при други артии с тази специфична изява на омраза и погнуса която гнидата предизвиква
58
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Денков е идеален да прави национален траур. Аз по-траурен човек от този не съм виждал. Само като го видя и такава тъга ме наляга, че и Рачков и Краси Радков не могат да ме усмихнат 1месец
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По национални траури сме най-добри. Обявяваме национални траури за щяло и нещяло. Иначе се борим с бедствието с доброволци....и техните проходими коли. Няма армия, няма институции, няма държава. Премиерът се разходи до морето за да констатира, че водата не ставала за пиене, а министърката на туризма отиде да си направи ПР с една костенурка, която после удави...защото не знае, че е сухоземна. Простащината и свинщината са по-нелечими от всяко едно бедствие!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя плъх не е нужно да говори, физиономията говори вместо него!
55
0
 
5
 
! Отговори
Чит преди 8 месеца
На днешния ден са починали поне 10 души.За тях няма ли национален траур?Всеки ден ли ще е национален траур?Ли.це,мери лъ,жли,ви.Аман от глупос-тите ви.
54
0
 
4
 
! Отговори
Навремето преди 8 месеца
Каква разследваща журналистика имаше Наля Ахчиева ли беше не съм сигурен за името как ги ловеше е такива къде изсичат горите или зроупотребяват с пари от бюджета вярно после държавата нищо не им пранеше ама поне некои м р ъ ш и ги уволняваха от важните постове а сега излезе видео с квет който говори за рушвети и да Варненска кметица нещо и нищо покриха работата.Те е само това де.
53
0
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 месеца
Дано парите са отидат в нуждаещи се хора а те да скъпи кори та разни мутро комунисти както преди имаше случеи с някаква дарителска кампания пак за наводнение и един *** си беше купил чисто ново БМВ
52
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
стига с това лицемерие траур спрете сечта и всякакво строителство за вечнивремена обезщетения само за къщите които не се дават под наем и не получаватдоход даренията само под граждански контрол кметовете да не се допускат допарите в карловско липсват 200 климатика
51
1
 
3
 
! Отговори
Ям кебапчета преди 8 месеца
И шопска салата и слушам Сръбско Междодругото този сърбина с мигрантите знаете ри защо се е хванал на тая работа?Защото много негови сънародници са извадили късмет.
50
3
 
6
 
! Отговори
Дядката преди 8 месеца
Деня в който тия променливите, направиха сглобката с Борисовия ГЕРБ ,също трябва да бъде обявен , но за Национален Траурен Ден!
49
1
 
8
 
! Отговори
Да видим преди 8 месеца
Правилно! Но след траура трябва уволнения, глоби, съд и хора в затвора. И спиране износа на дървесина. Да видим само в свирката ли ще пуснете пара!
48
5
 
3
 
! Отговори
Вярно е по добре преди 8 месеца
Да те управлява Академик отколкото някой като другите.
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цинични копейковци използват за политическите си брътвежи трагедията на хората! Дано ви се върне тъпкано копейковци!
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков ще се окаже доста кадърен министър-председател май. Друго си е академик, не е като пожарникар.
45
3
 
6
 
! Отговори
По-правилно е преди 8 месеца
6 юни 2023 година за ден на траур , защото кабинета на сглобката определено е най-голямото бедствие и потоп
44
4
 
1
 
! Отговори
Джанката е Акъртимив преди 8 месеца
Десекция на автрските му приноси в академичната му кариера правен ли е?Щом има тежки и все още недоказани реализирани съмнения за грабеж на пари, договори и %ти, съмнениата запреписване от други учени внеговите публикации и дисертации не само се засилват ами най вероятно превишават и последния %, поради което хората го въпримемат като найлонов химик, абе не се е занимавал с найлоните.По скоро на ШЕГА така в СУ го наричали пластмасовия=масово страница по страница (пласт по пласт). За мен е Честен
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво е това нещо на снимката
42
5
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 8 месеца
До Анонимен 46 Денков действа много адекватно.Харесва ми.И аз имах съмнения , но сега съм доволен от него. Денков светкавицата.
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С Академик Денков Българите случиха на премиер този път.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде вън бе стига ви толкова властване. Доказахте се като пълни некадърници.