Каква е оценката на КНСБ за Бюджет 2024?

Пламен Димитров поясни цифрите във финансовия план на държавата
Обновена: 20 ное 2023 20:34 | 20 ное 2023 20:24, Красимир Ангелов
8

"Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд. лв. повече са заложени като общи приходи, като голяма част от тях са допълнителни данъчни и осигурителни вноски. Има съществено увеличение и в европейските пари, които се предвижда да похарчим догодина. Там най-много ме притесняват нещата. От 3,5 млрд. тази година, за догодина са заложени 7 млрд. Тук сме доста напрегнати. Данъците са изпълними", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че са заложени 8,5 млрд. повече в разходната част. От тях близо 5 млрд. са за социални плащания - пенсии, социални помощи и обезщетения.

"Над 1 млрд. за здравни плащания, това е добрата новина. Това определяме като щедри социални плащания, но пак няма да стигнат. От 1 юли догодина всички пенсионери ще получат 11% увеличение на индивидуалните пенсии. Минималната пенсия ще стигне много близо до прага за бедност. Средната пенсия догодина ще стане над 800 лв., така че тези 11% ще бъдат 80-90 лв.", каза още Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

1,4 млрд. лв. повече за увеличение на заплатите не е реалната сума, пресметна гостът. Според него реалното увеличение е в размер на 700 млн. лв., но сметките на учителите пак няма да излязат и те няма да останат доволни.

По думите на шефа на КНСБ, в бюджета липсва ръст на заплатите в здравеопазването, извън парите за НЗОК - нови пари за увеличение няма. В земеделието 90 млн. лв. липсват, заплатите им пак са под или по 1000 лева, отбеляза още Димитров.

Няма да има увеличение на заплатите и в градския транспорт в София и в страната. Там са необходими около 37 млн. лв. В БДЖ няма предвидени пари за увеличение, а там заплатите вървят с процента на ръст на минималната заплата, стана ясно още от думите му.

От КНСБ искат допълнителни 600-700 млн. лв. и няма да подкрепят проектобюджета, ако исканията им не бъдат изпълнени. Към тях влиза увеличение на обезщетението за безработица.

Очаквайте видеото с целия разговор.


8
Още от Политика
Около 3 млрд. лв. ще са държавните гаранции за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
И аз си направих семейния бюджет като А. Василев. Заложих за догодина сигурна печалба от тотото поне 100.000 лв и всичко си дойде на мястото. Повервайте ми !!!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти всички пари за увеличение на заплатите отиват при учителите, но пак са недостатъчни. Договорката беше средната заплата на учителите да е 125% от средната заплата в България, а реално ще е около средната.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борбата е още милиард за държавните служители - ясно.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се бойте, ще сте бедни още няколко години, но след това ще имате евтин ядрен ток от нови ядрени реактори ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.