Политолози с оценка: Всекидневните скандали държат сглобката

Ветото на президента няма да мине, сигурни са Стойчо Стойчев и Георги Киряков
Обновена: 4 дек 2023 20:30 | 4 дек 2023 20:28, Красимир Ангелов
11
Политолози с оценка: Всекидневните скандали държат сглобката

"Тук виждаме всекидневно скандали, затова ситуацията всеки ден се определя като критична. Нещата, които сега разпределят на коляно, е трябвало да се направи по време и след изборната кампания, преди да се формира правителство". Това коментира политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като "политическа глупост" правенето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на политически врагове и призова да се върви в рамките на политическата логика, а не на PR-а.

Политологът доц. Стойчо Стойчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е важно да има скандали, за да демонстрират пред избирателите, че не са се прегърнали. Той коментира ролята на ДПС в управлението.

"При формулирането на промените в Конституцията, като гаранция това нещо да се случи, означаваше това мнозинство да намери  достатъчен брой гласове - ДПС да влезе под някаква форма. Влезе по-организирано и мащабно, отколкото на някои им се искаше", каза доц. Стойчев.

Политологът изтъкна, че за ДПС е важно да демонстрират пред избирателите си, че са част от управлението на държавата.

"Затова лесно влязоха в ролята да осигуряват кворум на ГЕРБ след 2014 г., показват че управлението не може без тях, както и сега. Целта не е да се налагат като балансьор, а като някакъв помирителен център, като гласът на разума в една абсурдна ситуация, в която собствените избиратели на ГЕРБ и ПП-ДБ са се поставили", каза гостът.

По думите му е здравословно за ГЕРБ-СДС да не се ангажира с ключови министри, които биха обирали негативите на управлението.

"Ако ГЕРБ имат половината министерски постове, чисто електорално партията ще загуби много, това ще доведе до измиване на ръцете в управлението. Борисов обясняваше, че всичко е в името на България, иска да се върне на бял кон в управлението. ГЕРБ изпълнява това, което беше поето като ангажимент в началото, казва министрите са ваши, кабинетът е ваш, никой не е казал, че договорката се е променила", добави доц. Стойчев.

Политолозите разкритикуваха ветото на Радев и посочиха, че той е трябвало да се намеси, когато е било обсъждано новото въоръжаване на армията ни, а не как да се избавим от ненужна военна техника.

"Не подозираме колко танкове, БТР-и и самолети стоят във военни складове. Те са трупани в някакви дълбоки резерви в годините на социализма, разполагаме с достатъчно оръжие, проблемът е, че няма кой да работи с него", каза доц. Стойчев.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 4 месеца
Според мен, ако ги нямаше тия скандали ПП и ДБ щяха да са изчезнали. Няма как да обвиняваш Борисов и Пеевски за всичко и после да се гушнеш с тях под юргана. Ето за това постоянно правят скандали, за да показват на хората, че видиш ли не го правят от желание, а се жертват за държавата.
8
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Тая сглобка е обречена, защото ПП и ДБ не са отборни играчи
7
0
 
0
 
! Отговори
Георги З преди 4 месеца
И в скандалите скоро няма да намират уединение
6
0
 
0
 
! Отговори
ИВайло преди 4 месеца
Да те хване срам от участниците....маа наши са си
5
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 4 месеца
Специално на ПП-ДБ второто им име е скандал
4
0
 
1
 
! Отговори
aaaa преди 4 месеца
"Не подозираме колко танкове, БТР-и и самолети стоят във военни складове. Те са трупани в някакви дълбоки резерви в годините на социализма, разполагаме с достатъчно оръжие, проблемът е, че няма кой да работи с него", каза доц. Стойчев. Ми колко да са като танковете на Македония ги подарихме ,ракетните установки си ги нарязахме самолети е от нато чат пат ни пращат по няколко че нашти полвината са скраб а новите са на чертежи! Е и БТР сега подаряваме и щели сме да купуваме други щото сме нямали !
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ckaнgaлнoтo cъrлacyвaнe c nocoлcтвoтoвepoятнo имaт в npegвиg?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много мъдри политолози.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо въобще му се дава думата на герберасткия гнусар?