Бисер Киров с голямата награда "Золотая муза"

Раздават награди за принос към руско-българските отношения
12 юни 2015 13:36, Александър Попов
2

Популярният естраден изпълнител Бисер Киров получава голямата награда "Золотая муза".

Наградата "Света София", реплика на скулптурата на проф. Георги Чапкънов, е за Гедиминас Таранда - основател и главен художествен ръководител на Имперския руски балет.

Годишните награди за принос към руско-българските културни отношения ще бъдат връчени за 21-ви път тази вечер в зала 1 на НДК от 19:00 часа, преди спектакъла на трупата. След това зрителите ще се насладят на любимия спектакъл на Мая Плисецкая "Кармен-сюита", съобщиха от "Жокер медиа".

Награди "Золотая муза" за принос към популяризирането на руския език и литература получават доц. Татяна Алексиева - ръководител на катедрата "Руски език" в СУ "Св. Климент Охридски", и учителките Румяна Тодорова и Розалина Димитрова от Варна и Мавлюха Станчева от Русе.

Наградата за журналистика е за Елена Йончева.

Церемонията се организира с подкрепата на Столичната община, посолството на Руската федерация в България, "Жокер медиа", Руския културно-информационен център в София. През годините носители на наградата "Св. София" са били Юри Башмет, Никита Михалков, Юри Григорович, Йосиф Кобзон, Армен Джигарханян, Владимир Спиваков.

Сред членовете на журито на "Золотая муза" са композиторът Виктор Чучков, режисьорите Пламен Карталов и Бина Харалампиева, треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева, художникът Светлин Русев, Петко Генов - автор на статуетката и плакетите "Золотая муза", Кирил Ринза - съветник по култура в руското посолство, заместник-столичният кмет Тодор Чобанов, Ованес Мелик-Пашаев - президент на "Жокер медиа" и председател на "Форум на руските съотечественици".

Председател на журито е композиторът и пианист Явор Димитров, а почетен председател - актрисата Нелли Волкова-Куртева, художествен ръководител на Първи руски частен театър, по чиято инициатива се създава "Золотая муза".

(БТА)


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е по-гнусен и от Кобзон
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен във "Великия Съветски Съюз" да знаете дали е взел някаква награда в бяла страна?