К'вото лъска, аз съм там!

Животът ни е попфолк, или какво ни разкрива за нас, българите, Биг брадър 4
23 сеп 2008 20:45,
147
К'вото лъска, аз съм там!
Тя обича всичко, що лъска, и е в "Големия брат". Събирателен образ или... Снимка: Булфото

Когато започна първият Биг Брадър у нас преди 4 години, продуцентите казаха: „Изборът на участниците е отражение на обществото у нас“.

Имахме интелигентен зъболекар, пловдивска попфолк wanna be „пипируда“, сваляч гларус с измислени истории, българин от турски произход, манекенка, бунтар....

Във втория сезон кредото беше „Това е сериал“. Рев, сълзи, драми, триъгълници. Разрезът на обществото беше вече по-детайлен – циганин, попфолк смешник, жена, която е била в затвора, „селски бек“ с прическа. Интелигенцията остана непредставена. Тя и без това трудно се вписва в сериала.

В третия сезон нещата се промениха съвсем към римското „Хляб и зрелища“. Тризначки, момче с объркана сексуална идентичност, дебела и не особено умна, но устата (важно за българската нация качество) готвачка, мутреса (Лиляна, спомняте ли си думите й: „Възхищавам се на мъже като Георги Илиев“), екзотичен спортист ръгбист и като за капак бременна от любовника си, който я напуснал и която и роди в шоуто.

Залогът в сериала беше – драма. Мръсното и тайното в живота на хората. Тайните, които всеки от нас има - на показ.

За четвъртия сезон нещата съвсем се Изгубиха. Новите продуценти заложиха на изгубеното в постпрехода българско общество.

Първо вкараха само жени. То и без това България си е матриархат, макар и негласен, така че дотук едно на нула за създателите.

Какво имаме. Имаме попфолк барби с девиза „К'вото лъска, аз съм там“, имаме лесбийка мъжкарана, отчаяна от мъжете, имаме две циганки (може и ромки да ги наречете), но умни и красиви -  различни от останалите роми (защо пък такова разделение, защо не вкараха някоя баш си циганка с раздърпаните дрехи и напевните си викове, нима тя не е част от нашето общество?), сляпа жена, борила се с рака, още една жена, която се е борила с рака (казахме ви - драма, макар че има и други драми освен рака, но тази е по-кардинална), много вярваща туркиня...

Посланието е ясно. Да има сърцераздирателност до кресчендо. Да има попфолк. Животът ни е попфолк. Да има болни, страдали и страдащи хора. Така е, всички страдаме, в България сме – значи страдаме.

Има и друго. В България верската (не)търпимост напоследък е много крехка. Странно е защо излиза така, че продуцентите я провокират. Не с влизането на туркинята Самие, която е много вярваща. А с начина, по който върху това се акцентира. Тоест Самие се моли, а не Самие обича попфолк да речем, както при русокосата Иванина, която има християнски добродетели, които демонстрира полугола. Въпрос на интерпретация.

Форумите вече са пълни с обиди на верска и расова основа. В нормална демократична държава тези, които пишат обиди от сорта на „Мръсна, гадна туркиня, цървулка и фес“, се издирват и биват глобявани. Дали това ще се случи тук? Съмнявам се.

Дали е нужно точно това разпалване на етнически проблеми? Сега? Или идеята е да се види като цяло колко толерантно общество сме. Ами не сме.

На нас ни дай попфолк. И да лъска. Тъжно, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
milen преди 15 години
Имам предложение : така или иначе в държавата всичко е объркано . Ако вземем да го оправяме едно по едно ще загубим много време , а и надали ще стане . Предлагам да кръстим държавата " КЕН ЛИЙ "- имаше адаптация на една песен , която абсолютно точно отразява тази държава и хората , които са останали тук .
125
0
 
0
 
! Отговори
min4o преди 15 години
имам вариант , при който всичко ще си е на мястото : да преименуваме държавата си " Кен лии" Имаше адаптация на една песен , която изразява абсолютно точно каква е държавата и останалите тук хора
124
0
 
0
 
! Отговори
баче кико преди 15 години
Проблема в бг е ,че всички като какачи само говорят интересува ги не ,те си папарисът като моторетки ,а нищо не се прави
123
0
 
0
 
! Отговори
ema преди 15 години
и сега сме в робство но си траем и поробителите ни са българи които ние сме си избрали
122
0
 
0
 
! Отговори
na koy mu za imeto преди 15 години
za kakvo pla4e6 be mom4e, demokraciq, kakvo e tova ? ne6to otre4eno predi blizo 2000 godini, vazrodeno predi 40 . hahahaha, vsi4ko e licemerie, rasizam ima i vinagi 6te ima, hodi vij za kakvo ide re4 v Amerika naprimer(kato cqlo na kontinenta) vsi4ki mrazqt nedrite , no nikoy ne si go priznavai sa6to govorqt za demokraciq i kak nqmalo rasova diskriminaciq, ako ne ti stigat $$$ do tam razhodi se iz Evropa, sa6toto ne6to, samo si 4e6e6 eziaka moyto mom4e, a za "hlqb i zreli6ta" - mnogo si prav, no eno may ne si razbral v BG pravqt copy-paste
121
0
 
0
 
! Отговори
alaihroz преди 15 години
nemi haresva tova,vsi4ko e mnogo prosta6ko napraveno,nali s konkurs sa izbrani.ma to samo glupaci be bratko.kak nqma edin svesten!
120
0
 
0
 
! Отговори
ддд преди 15 години
Браво на теб, на нас като не ни изнася да се изнасяме - за голяма беда май сме малцинство...Какво Ви става бе хора - журналистът ви бил виновен за простотията, преди да плюете него погледнете долнопробните изразни средства, които ползвате.
119
0
 
0
 
! Отговори
nqmaime преди 15 години
абе българи турци...тука тука..да не кажа, че в турция има повече ред. Аз съветвам на който не му харесва България да направи като мен-бай бааай! и емигрирах. ето сега гледах малко от хубавото си лондонско жилище биг бро-то то от тъпо по-тъпо станало...така че аз бай брадър и у България си го гледах на улицата...сега няма да си губя времето да гледам същия народ и по ТВ..и си превключих на Дискавъри!Без да се обиждате, ама нали знаете кой гледа Биг Брадър и кой слуша Поп-фолк и кой се облича като и мафиот:) Какъвто народът- такава и държавата!А имаше и едно по-умно: това дето сам си направиш, никой не може да ти го направи!Така че....гледайте си биг брадър и люпете семки и спрете да се оплаквате и да биете в гърди, че сте патриоти като излезе някоя туркиня или се играе мач(в който разбира се губим)....защото е много смешно
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да, тъжно е
117
0
 
0
 
! Отговори
unnamed преди 15 години
Vie spokoino otivaite v turcia i si stoite tam
116
0
 
0
 
! Отговори
po spokoyno преди 15 години
1,2,3 ,stilbi4ka ka4vay se.......:)no vnimavay da ne padne6,po spokoyno muhal takiv
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
evalla.napalno sam siglasna s vas i az:))
114
0
 
0
 
! Отговори
upuTo преди 15 години
За първи път да ми хареса толкова много статия в тоя сайт! Браво! Тоз път мн хубаво сте написали всичко :)
113
0
 
0
 
! Отговори
Петкова преди 15 години
Много добре представена истина, но какво от това! Говорим, говорим, а нищо не се променя. Чудно е как всички се противим на подобни прояви, предавания и пр., а те не се променят и все отразяват българската ни действителност. Ами, значи и ние сме част от нея и не искаме да я променим! Защото в противен случай, нямаше да има толкова успешни Биг Брадъри и все по-затъпяващи българи!
112
0
 
0
 
! Отговори
Mdolla преди 15 години
Това си е жива пОпФоЛкнЯ с немерена сопа.
111
0
 
0
 
! Отговори
pe6o kyle6o преди 15 години
big brother 4 (alga)
110
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 15 години
Много добро изказване, поздравявам те. Напълно си прав, какво толкова , че някои хора са турци. И турците са хора, и българите са хора. 500 години робство - и какво? С това разделение до къде ще стигнете? Каквото било, било в миналото. Хората от тази етническа група да са ви направили нещо лошо - не. Наистина не те ви крадат парите. Например в топлофикация да има някой турчин? Не. Вие си направете сметката.........Както е посочил номер 109. Хайде с по - добри мисли вече, че и без това живатът ни е сив.
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди време гледан едно предаване. Ставаше въпрос за една песен която се пее във всички балкански държави. Една Българсака журналистка тръгна из държавите за да прави разследване от къде е песентта. В Сърбия беше в една кръчма и докато всички я пяха тя им пусна Босненския вариант. Естесвено това много разгневи хората и те я изгониха от кръчмата. В България (която беше последната държава) пусна Турския вариант, там не я изгониха, скочиха да я бият направо, заплашиха я, че ще я обесат на първото дърво само защото... така и не разбрах защо.Мен ме засрами много как мога да живея в таква държава, срам ме е, че има хора които толкова могат да мразят други хора, които нищо не са им направили. Всеки ще каже, че е имало 500 години робство, но хората които мразите сега едва ли дори подозират за това какви са били дедите им. На мен нито един турчин никога нищо лошо не ми е сторил не ме е лъгал не ме е ограбвал, турците не ми надписват сметката за тока и не ми спират парното за което съм дал толкова пари, че отдавна трябва да притежавам топлофикация. Така като се замисля ако трябва да избера дали да останат турците в България или тези които ги бият и плюят само защото са различни бих избрал тези хора, които прилагат насилие срещу хора които нищо не са им направили да ги качат в няколко самолета и да ги спуснат в Авганистан където да се оправят както могат, за мен те са на такова ниво на развитие. В нормалните държави такива дискримационни исказвания се правят само от хора с умствени увреждания и най-големите комплексари, но все пак ние сме в *** и такива като вас са причината това да е така.
108
0
 
0
 
! Отговори
svaritqnina преди 15 години
ne da luska a da pruska!!!!
107
0
 
0
 
! Отговори
И.П.Енчев < info- преди 15 години
Драги сънародници,Личните Групирани Култови, Идеолого-Политически и Peлигиoзни Интереси-увлечения, са нaй-главната причина, която ни Принуждава Групoвo да ce caмoзабрaвямe и Грешим , да нe бъдем особено внимателни още повече, когато става дума за взаимно решаване на задачите от Общо-Социален характер в отношенията.Защо?Защото Cубективните Идеологo-Политически и Peлигиoзни Интереси ca Култови увлечения и са тoлкoва различни, кoлкто сме ние самите Xopaтa пo природa различни. (цитирам );Blaise Pascal (June 19, 1623 August 19, 1662); който каза така: Ако геометрията се противопоставяше на чувствата ни така, както Политиката, то ние хората, не бихме могли да разсъждаваме добре.. < Прoдължaва >Много често в историята на човека се е случвало, когато, за да се открие и Насилствено докаже състоятелността на някаква Фикс-Идея или Псевдo-закон, се прибягва до умишленa манипулация (хипноза ) със съзнанието на народа, насочвайки го в посока към желания резултат. Но истинските природни закони не търпят имитации или гаври от такъв род.Дойде времето, в което да завършим правилно Българският ефект като нов закон на Истинската Свобода и Демокрация, а не да участваме с голи ръце в математическите пресмятания на Финансовите състояния на нациите в EC.Дойде време и да започнем да действаме като Математика в решаването на Лично-Култовите проблеми на Организираните Идейно-Политическите и Религиозни конфликти. Политикът, не може да сформира общ правилен образ даже на част от Външния свят в съзнанието си, което да го ръководи правилно след това в действията му, защото мисълта му е заангажирана повече с целите и тенденциите на Култ-идеологията която проповядва a не нюанситe в живота на Hарода, a и пoказва едно странно идеологическо сляпо постоянство. Защо е така?Защото политикът не е подходяща личност в услуга на народа за решаване на Общо-Държавни проблеми и задачи от Много-Етнически, Общо-Социален характер и Многонационална Дейност. Култ-Идеологa Политик, както и Култ-Религиозният служител са членове на Групирани партии и секти, където Групиранaтa сляпа привързаност и дълбоките култови убеждения и увлечения към фикс-идеологии и фикс-религии, не дават възможност и време за всестранен размисъл по Общо-Държавни теми и проблеми, камо ли на правилни действия за решаването им. Култ-Идеологa Политик, както и Култ-Религиозният служител, са тези членове от Групиранoтo&#12288;Култ-Обществото, които xипнотизират народа с фикc-Идеологии и фикc-Религии, чрез фанатичната привързаност към Партии или Секти, обслужватщи само лични интереси.Те никога не са били, не са, и не ще бъдат способни да решат проблемите от Общо-Социалния живот на Многонационална Държава, каквато е България.Политиката и Религиятa са основани на личните Култови групировки, които държат индивида в строго подчинение-xипнозa, само в услуга на тези (фикc-култови) интереси. Кога, как и защо Личният Култов фактор е станал основно-формиращ и Ръков