К'вото лъска, аз съм там!

Животът ни е попфолк, или какво ни разкрива за нас, българите, Биг брадър 4
23 сеп 2008 20:45,
147
К'вото лъска, аз съм там!
Тя обича всичко, що лъска, и е в "Големия брат". Събирателен образ или... Снимка: Булфото

Когато започна първият Биг Брадър у нас преди 4 години, продуцентите казаха: „Изборът на участниците е отражение на обществото у нас“.

Имахме интелигентен зъболекар, пловдивска попфолк wanna be „пипируда“, сваляч гларус с измислени истории, българин от турски произход, манекенка, бунтар....

Във втория сезон кредото беше „Това е сериал“. Рев, сълзи, драми, триъгълници. Разрезът на обществото беше вече по-детайлен – циганин, попфолк смешник, жена, която е била в затвора, „селски бек“ с прическа. Интелигенцията остана непредставена. Тя и без това трудно се вписва в сериала.

В третия сезон нещата се промениха съвсем към римското „Хляб и зрелища“. Тризначки, момче с объркана сексуална идентичност, дебела и не особено умна, но устата (важно за българската нация качество) готвачка, мутреса (Лиляна, спомняте ли си думите й: „Възхищавам се на мъже като Георги Илиев“), екзотичен спортист ръгбист и като за капак бременна от любовника си, който я напуснал и която и роди в шоуто.

Залогът в сериала беше – драма. Мръсното и тайното в живота на хората. Тайните, които всеки от нас има - на показ.

За четвъртия сезон нещата съвсем се Изгубиха. Новите продуценти заложиха на изгубеното в постпрехода българско общество.

Първо вкараха само жени. То и без това България си е матриархат, макар и негласен, така че дотук едно на нула за създателите.

Какво имаме. Имаме попфолк барби с девиза „К'вото лъска, аз съм там“, имаме лесбийка мъжкарана, отчаяна от мъжете, имаме две циганки (може и ромки да ги наречете), но умни и красиви -  различни от останалите роми (защо пък такова разделение, защо не вкараха някоя баш си циганка с раздърпаните дрехи и напевните си викове, нима тя не е част от нашето общество?), сляпа жена, борила се с рака, още една жена, която се е борила с рака (казахме ви - драма, макар че има и други драми освен рака, но тази е по-кардинална), много вярваща туркиня...

Посланието е ясно. Да има сърцераздирателност до кресчендо. Да има попфолк. Животът ни е попфолк. Да има болни, страдали и страдащи хора. Така е, всички страдаме, в България сме – значи страдаме.

Има и друго. В България верската (не)търпимост напоследък е много крехка. Странно е защо излиза така, че продуцентите я провокират. Не с влизането на туркинята Самие, която е много вярваща. А с начина, по който върху това се акцентира. Тоест Самие се моли, а не Самие обича попфолк да речем, както при русокосата Иванина, която има християнски добродетели, които демонстрира полугола. Въпрос на интерпретация.

Форумите вече са пълни с обиди на верска и расова основа. В нормална демократична държава тези, които пишат обиди от сорта на „Мръсна, гадна туркиня, цървулка и фес“, се издирват и биват глобявани. Дали това ще се случи тук? Съмнявам се.

Дали е нужно точно това разпалване на етнически проблеми? Сега? Или идеята е да се види като цяло колко толерантно общество сме. Ами не сме.

На нас ни дай попфолк. И да лъска. Тъжно, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ради, веднага ти казвам - чалга слушат децата, щото с тая музика най-лесно момичетата могат да си намерят "батко-плащач", а момчетата - евтина ку.рвичка (от ония, дето си търсят батко, ама тая вечер е ясно, че няма да намерят).А що се отнася до признаването... Ако можем да наречем Nightwish и Manowar чалга, значи и аз съм чалгар...
105
0
 
0
 
! Отговори
Razz преди 15 години
D'n'B 4 LIFE !!!
104
0
 
0
 
! Отговори
b преди 15 години
Gospodin vode6tiqt ne prestana da vika i dori kre6ti, da se otnasq nqkak pokrovitelstveno s vsi4ki. TOJ IZGLEJDA E DROGIRAN
103
0
 
0
 
! Отговори
Daniel преди 15 години
аз лъскам ела при мене... ти пр.а.сна празната кратуна
102
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Пускам аз телевизора на Нова и какво да видя... точно на празника на екрана се вее турско знаме и звучат зурни и маанета. Понякога се питам къде живея.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да и тук много се изказват, че не слушат чалга и не гледат Биг Брадър. А откъде тогава има този рейтинг? Аз си мисля, че има доза лицемерие в изказването на повечето от вас. P.S. Аз наистина не слушам чалга(за разлика от много от пишештите тук и не признаващи си за това)
100
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 15 години
ПРОСТО хората изказващи личното си мнение в интернет, по телевизията и радиото са с една идея по-интелигентни от масата слушаща чалга. Масата естествено са повече!\m/ \m/
99
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 15 години
Аз едно нещо не мога да разбера. Навсякъде в интернет, по телевизията и радиото всички ревностно заявяват, че мразят чалга, че не я слушат, че това е упадъчна култура и все неща от сорта. Е как тогава става така, че уж целия народ мрази чалга, а пък тя е най-слушаната музика? М???
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си,много съм грозен,а най-грозен ставам като започна да подскачам върху такива умни глави като твоята,бъди жив и здрав приятелю и излез някой път от вас,пък може да се засечем и да поподскачаме:)
97
0
 
0
 
! Отговори
ve6ti4ka преди 15 години
Да пиша бях провокирана не от статията, а от отстаналите коментари. Не съм гледала нито един от "сезоните" на това безумие, няма и да го направя. Според моето скромно мнение в предаването показват хора със същите ценности като на тези, които го гледат и за които е интригуващо кой е по-по-най- ***. Между другото смятам, че няма нищо лошо човек да е от село (всички сме оттам в крайна сметка) и това по никакъв начин не определя манталитета на човека (има разлика между слеянин и ***, а от двата вида има дори и в най-голямото село - София). Що се отнася до статията - според мен е посредствена, защото макар да казва истини, доста преувеличава и то точно със същата цел, с която са преувеличени нещата в "любимите" reality show - да провокира общественото мнение. Жалко е само, че резултатът от тази провокация е плачевен (важи и за шоуто, и за статията). Бих казала още много, но имам по-важни и интересни работи за занимание. Поздрави на номер 24, 29 и 55 \,,/
96
0
 
0
 
! Отговори
адасд преди 15 години
мълчи ве геъй гнусен. Ти сигурно си дон жуан и само яки ебешш всеки ден а? не се прави чикийо- всяка вечер си пред порното и ти си тоя дето лъска. . грозни били.. ми ти хубав ли си бе КОН? ! кой знае колко си противен
95
0
 
0
 
! Отговори
shhhttt преди 15 години
1.Жените в "мястото" изобщо не предизвикват абсолютно никакъв интерес в мен,съответно не са ми интересни като личности.2.Поне да бяха красиви...да ама не...3.Само през прозореца в момента виждам поне 15 по достойни кандидата...4.Продуценти с болни мозъци,с не по различен манталитет от тези на "съквартирантитиии"Аййй живи и здрави и с по-малко нерви,че не е полезно ;]
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво имаме. Имаме попфолк барби с девиза К'вото лъска, аз съм тамАми тогава почвам да го лъскам и я чакам тая кака да го доизлъска...
93
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Podkrepqm te, napalno sam saglasna! Ako e vqrna pogovorkata, che "Denq si lechi ot utroto" predavaneto se ochartava-" JALKO ZA IZDUBENOTO VREME PRED TELEVIZORA"
92
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 15 години
Браво Сашо! Такива журналисти ни трябват в България
91
0
 
0
 
! Отговори
асд преди 15 години
какво те ебеe кой по какво си пада бе бабичко *** клюкарка? Някой на сила натиска ли ти копчето бе дърта врачко? Само злословиш ше та ебаa в дъртата ***!
90
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 15 години
Абе говорете си каквото искате, ама аз това Иванина ли е, какво е, така бих го изтърбушил, ама така бих го изтърбушил, че после ще ме помни цял живот. Изобщо не е лошо девойчето ...
89
0
 
0
 
! Отговори
Miro преди 15 години
Браво бай-Алекс за статията много добра това е България чалга, скъпи , евтини , селянки, *** и турци.Лоша работа, щом се акцентира само на лъскащото, а онази малката *** само по вратари си падала, ако не си няма внимание да получиш АМАН !
88
0
 
0
 
! Отговори
касетофон преди 15 години
бе я стига сте ревали, щевиеба майката. Като толкова разбирате направете едно шоу тъпипрости мрънкачи.момичето се изказваше доста интелигентно в сравнение с това което я представихте и 100% ще излезе така че тя е по интелигентна дори от повечето пишещи тука.вие работа нямате ли си, ами само търсите косури, *** кавали. хуядами ядете!!!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
hristo преди 15 години
гледаш биг брадър - имаш проблеми, не гледаш...аз, а и според мен повечето нормални хора не го гледат и не си занимават мозъците с подобни простотиикато не Ви харесва не го гледайте, а пък вътре ако щат да вкарат и 2х по злета от тризначките. просто подобни прости предавания се бойкотират и това е