Нормално ли е 14-годишен да гледа малкия си брат?

Законът във Великобритания не е особено ясен
Обновена: 8 фев 2011 13:38 | 8 фев 2011 13:25,
53
Нормално ли е 14-годишен да гледа малкия си брат?
Прекаленото обгрижване от страна на родителите е повод за притеснение. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наскоро британска майка получи официално предупреждение от полицията, защото оставила 14-годишния си син да се грижи за своето 3-годишно братче. Въпросът е на каква възраст децата спокойно могат да бъдат оставяни сами вкъщи без родителски надзор, пише Би Би Си.

Настоящият случай може да даде сериозен повод за размисъл на всеки родител, оставил децата си сами, за да отиде на шопинг или предлагащ дребна сума на тийнейджъра съсед, който да пази малките, докато мама и татко са на романтична вечеря или на парти. 

Майката, на около 40 години, оставила отрочетата си без надзор за едва 30 минути, като в този период те не са били в реална опасност. И въпреки това полицията се е намесила. Значи ли това, че органите на реда ще стават все по-бдителни и строги спрямо тези, които разчитат на тийнейджъри да вършат работата на възрастните? 

Някои ще кажат, че разликата в поведението и зрелостта между отделни 14-годишни може да е огромна. Но крайната дума имат властите.

Законът във Великобритания не е особено ясен, като полицията може и да използва правото да действа по собствено усмотрение. 

Няма минимална възраст, на която децата могат да бъдат оставяни сами вкъщи, няма и закон, който да определя допустимата възраст на детегледачките. Но при положение че за дете се грижи лице под 16-годишна възраст, тогава по силата на закона родителите остават отговорни за сигурността на своето дете. 

А според местния Закон за защита на децата и младежта, родителите могат да бъдат съдени за предумишлена небрежност, ако оставят детето си без надзор по „начин, който е твърде вероятно да причини ненужно страдание или вреда на здравето”. Наказанието за подобно деяние варира от глоба до 10 години затвор.

Така без поставени конкретни възрастови граници родителите биват поставяни в сива зона, в която границата между законно и незаконно е тънка колкото преценката на определен полицейски служител. 

Неправителствената организация „Национално общество за превенция на жестокостите срещу деца” (NSPCC) съветва деца под 13-годишна възраст да не бъдат оставяни без родителски надзор за дълги периоди от време. По отношение на детегледачките предлаганата граница е 16 години. Интересен въпрос обаче беше повдигнат по отношение на казуса с малолетните майки. Тоест, ако майката е на 15 години, а границата за грижа за подрастващи е 16 г., то тогава ще има ли майката право да си гледа детето? 

От NSPCC считат, че грижите за по-малко братче или сестриче могат да бъдат доста стресиращи. Крис Клок разказва, че на телефонната линия за помощ получил обаждане от 10-годишно момче, изпаднало в паника, защото не знаело как да успокои непрекъснато плачещия си по-малък брат.

„Родителите имат нелеката задача да намерят баланса между това да направят децата си по-самостоятелни и в същото време да бдят над тях постоянно, дори и в тийнейджърска възраст”, коментира Клок. 

„Това, което е наистина важно, е да се получи продуктивен диалог между родители и деца. Да бъде сигурно, че всички страни ще останат доволни при ситуация, в която подрастващите остават сами. Да бъде категорично ясно какво да правят децата при извънредни ситуации”, допълва Клок. 

Специалистът по семейно право Жаки Джилиат е убедена, че налагането на възрастови граници би било доста трудно, а и подобни граници не биха премахнали ролята на властите като арбитър в различните ситуации. 

От друга страна, Джилиат съветва хората, получили официално предупреждение от полицията, да не го приемат. Защото така признавали вина. В такива случаи родителите трябва да се консултират с адвокат и ако се наложи да отнесат въпроса пред съда. 

Що се отнася до самите майки, те също признават, че трудно може да се определи категорично на каква възраст тийнейджърите стават способни да се грижат адекватно за по-малки деца. „Някои признават, че децата им никога няма да бъдат способни да се грижат за братята и сестрите си”, казва Жустин Робъртс – редовен посетител в популярен британски форум за млади майки.

Други споделят, че именно опитът като детегледачки от най-ранна възраст им е помогнал впоследствие да са по-добри майки. 

От Би Би Си правят сравнение на ситуацията в страни като Германия и Швейцария, където децата ходят сами на училище още от най-ранна възраст. 

В същото време специалистът по детско развитие Сю Палмър е категорична, че законите на Острова и прекаленото обгрижване от страна на родителите са повод за притеснение.

„Децата стават все по-некомпетентни, защото са третирани като внимателно пазени домашни любимци”, смята Палмър. 

Според нея всички неразбории по въпроса превръщат Великобритания в обект на присмех от страна на европейските й съседи, където гледането на 3-годишно дете от 14-годишен тийнейджър е нещо съвсем нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Самсунг преди 9 месеца
Може ли родителите ми да тръгнат за англия и да остана да живея с брат ми който е на 22 аз съм на 15. По закон легално ли е ?
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 38, когато разправям на англичанките, че моят син ходеше сам на детска градина , те ме гледат със широко отворени очи, една с три деца двете момичета на 10 и 12 години , ми вика аз не смея да оставя моите сама , много страшо.такава им е психиката, но съм съгласна , малко повече отговорност добре ще им дойде
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нормално е да се напива, друса, да пуши.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Биг Брадър из уочинг ю
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Британците и американците са най-тъпите!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** британци!!!
45
1
 
0
 
! Отговори
баба Гуца преди 13 години
Много сме умни,самостоятелни,инициативни,а защо сме на този хал?Какво има да коментираме,че децата са сахвърлени по улиците и пред блокове.Само в башия блок колко деца израснаха оставени на по-големите си братя и сестри.Още в количките ги разкарваха с часове неприбрани и непотърсени.И сега нищо не се е променило.Мъде са англичаните,къде сме ние.?
44
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Тук в България в килийните училища още, учениците от горните отделения са учили учениците от долните и става дума за такива възрасти.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре да гледа малкия си брат, отколкото големия :-)
42
2
 
8
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Много вярно е това за непулнолетните *** ,които изкарват оари от това,но не мисля,че е проблем 14 годишно дете да гледа братчето или сестричката си
41
2
 
11
 
! Отговори
devin преди 13 години
до 40 - Защо да им се вземат децата и да се дават за осиновяване?!Ти би ли си взел ***? Те само ще ги раждат и ще ги дават на някого... И после - ново. Тя държавата ще се погрижи... Не правилно. Че и майката в дом - и за нея да се грижим.Щом са се научили да правят деца - да си ги гледат!!!
40
3
 
7
 
! Отговори
Да се озаптят! преди 13 години
Това,че у нас ранното родителство е доходоносна професия за ***,е всъщност резултат от погрешна социална политика. В подобни случаи детето трябва да се отнема и дава за осиновяване.Малолетната майка да се настанява в изправителен дом,където под много строг надзор да получи поне начално образование и да се приучи на трудови навици."Бащата" - със строга присъда за педофилия,а ако и той е непълнолетен - също в изправителен дом.На родителите им - затвор и зверска глоба,защото са допуснали това!
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 31.Много хора твърдят същото. Онова, което пречи на българина е насила създадената бедност у нас,натрапеното ни задължение да плащаме външен дълг,парите от който изобщо не са влезли в България, а са потънали в частни джобове.Преди 20-ина години също така много пречеше друго насила натрапено нещо- политически строй,какъвто никога не сме искали. Мисля,че рано или късно ще се оправим.Относно темата на статията: Непълнолетен не бива да носи отговорност за по-малко дете,дори когато му е родител.
38
0
 
16
 
! Отговори
ХаХа преди 13 години
Явно техните 14 годишни са с дооооооста забавено интелектуално развитие, за да ги смятат, за неспосбни да гледат за 30 мин братчетата си... "Растенето в саксия" не е най-интелигентния начин за отглеждане на поколение.
37
6
 
1
 
! Отговори
махни се преди 13 години
Ами махни се оттам като не ти харесва. След като всички са *** какво правиш там. Моето впечатление от английските деца е че са много по-възпитани и самостоятелни от българските. Не може да се казва на черното бяло.
36
1
 
18
 
! Отговори
Жалки ингилези преди 13 години
От десет до 12 години съм гледал сестра си по цял ден. Вярно помагаше ми баба, но през по-голямата част от времето тя бе с мене. Това си бе нещо обикновенно за Българските деца, да помагат на родителите си, като гледат по-малките братче или сестриче. Недоумявам що за паешки разсъждения имат англичаните. Ако внушаваме любов към децата ни да обичат по-малките, обществото може да спечели, а не да създаваме мързели и нехранимайковци.
35
2
 
9
 
! Отговори
ас преди 13 години
не не е нормално ! на 14 трябва да им дава човек пари да ходят да се друсат ,напиват и разбира се за цигарки пари да имат! после да се зомбират пред някоя компютърна игра .... как така ще ги караш нещо да правят !
34
0
 
25
 
! Отговори
Ana преди 13 години
Британците наистина имат странни закони. Например, родителите нямат право да оставят дете под 12 годишна възраст без надзор дори и за минута - затова имат армии от Au-Pair-и и детегледачки. Миналата година четох как глобили 2 колежки-полицайки, които си деляли един щат и си гледали взаимно децата - т.е. когата едната е на работа, другата гледа двете деца (на около 1 година), и после се сменят. Според закона трябвало да са изкарали курс за детегледачки - нищо че никоя от тях не плащала на другаta
33
1
 
22
 
! Отговори
devin преди 13 години
Абе какви братчета, какви сестри? Тука *** на 14 години си гледат собствените деца.А на 40 - като майката имат првнуци....Колко сме напред от англичаните, а....УЖАС!!!!!!!!!
32
1
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
англетата наистина са много изтрещели горките ,по-зле и от американците са даже в някои аспекти!