Как се опорочава добра инициатива?

Издигат 12-метров български флаг на брега на Резовска река
Обновена: 21 май 2011 08:40 | 21 май 2011 08:00,
148
Как се опорочава добра инициатива?
2 януари 2007 г. в Резово издигат българското и европейското знаме. Снимка: Булфото

„На 23 май в 13,00 ч. ще бъде издигнат 12-метров български флаг на брега на село Резово. Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-югоизточната точка на България“.

Дотук нищо лошо, даже напротив. Който е ходил на брега на Резово, знае каква е гледката.

От българска страна – порутена вишка, няколко рибарски лодки, които се нуждаят от ремонт, малък плаж, камъни, мръсно море, миризма... и два флага – българският и европейският, но какви? Пожълтели, скъсани... Спомням си, издигнаха ги на 2 януари 2007 г., защото ден преди това станахме официално член на Европейския съюз. И оттогава... оставени на времето.

Отсреща – турският бряг – чист, огромен. Пясъкът – златен и ситен, ивицата – дълга и безкрайна, зад нея – прекрасна зелена поляна. Имаш чувството, че тревата се поддържа и коси. Всичко – подредено. Флагът – издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни.

Всеки път, като съм там, картината предизвиква у мен едни и същи въпроси: общината толкова ли няма пари, та не сменя знамената; не може ли да се почисти поне малкият плаж, как ли изглежда България от брега на Турция? И отговорите, които си давам, ме карат да се чувствам като човек втора ръка.

Не че темата е важна, но смятам, че в началото на всичко са детайлите. Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда.

Най-сетне ще си имаме хубав 12-метров флаг – НОВ. Ще се вижда отдалече, ще е внушителен – надявам се. Ще те кара да се чувстваш малко по-горд от това, че си българин.

Обаче (винаги има по едно обаче) сега тръгна дебатът – КОЙ ще издига флага?

В едно съобщение се казва, че е инициатива на ПП на ГЕРБ. Това обаче предизвика полемика и последва обяснение от кмета на община Царево – Петко Арнаудов, че не било политическа инициатива, а гражданска.

„По инициатива на граждани с имоти в Резово при кмета на община Царево Петко Арнаудов преди време постъпи предложение за поставяне на голям национален флаг на брега на Резовска река, която определя границата ни с Турция. Кметът прие идеята и оказа съдействие за определяне на подходящо място, където то да бъде поставено. Общинската администрация е готова да поддържа и облагородява околното пространство. Становището на кмета в случая е, че инициативата е много добра, само че националното знаме е едно и е за всички. Националният трибагреник е светиня за всички българи и не трябва да се политизира. В случая инициативата за издигането на българския флаг не е на ПП "ГЕРБ" – Царево, а на граждани, които притежават имоти в Резово“, гласи съобщението.

Важно ли е кой го прави?

За мен – не. Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: „Дали не съм се родила от грешната страна?“

По-важният въпрос е трябва ли всяка добра инициатива да се опорочава? И кой има интерес от това?

Със сигурност от подобни игрички не печелят гражданите на България. Поправете ме, ако греша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
tato преди 13 години
Е дараги ми фесчо напълно те разбирам но незная ти дали си разбрал *** лоен миризлив фес че ти е рано да мислиш за това заешнли.И още нещо драгими запомниго канибал долен.НЕ МОЯ НАРОД Е ПОДВЛАСТЕН НА КАНИБАЛИЗМА НА ЗВЕРСТВАТА НА КЛАНЕТАТА С ИМЕННО ВИЕ УВАЖАЕМИ *** ФЕСОВЕ ИМЕННО ВИ ГЕНУЦИДА НА ТАЯ ПЛАНЕТА ДРУГИ НЯМА А ТИ ДРАГИМИ СЛЕД КАТО СЕ ПИШЕШ ТУРЧИН КАКВО *** СИ МАИЧИНА ТЪРСИШ ТУК *** ДОЛЕН
39
3
 
5
 
! Отговори
15531 преди 13 години
ква граница има там сега!??ни граничари ни нищо!!с една единственна цел повече турски наркотрафиканти и бегълци да влизат тука!!питайте СЕДЕФЧО трепера ПОДЛОГАТА НА ДОГАН СОПОЛЯ СЪЩИЯТ КАТО И ББ ПОДЛОГАТА
38
1
 
13
 
! Отговори
електорат преди 13 години
За границата само ще кажа- мръсотия до шия ,и отгоре даже!!!!Българският флаг е нарисуван на една ръждясала ламарина.Жалко за красивата ни природа!!!
37
28
 
1
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 13 години
БЪЛГАРИ, НЕ СЕ ПРЕСТАРАВАЙТЕ ТОЛКОВА. СКОРО НЯМА ДА ИМАТЕ НУЖДА ОТ ВАШИЯ ФЛАГ. НАШИТЕ СА ПО-КАЧЕСТВЕНИ И ПО-КРАСИВИ! А И ВРЕМЕТО РАБОТИ ЗА НАШИЯ ФЛАГ! АКО СЕ СЕЩАТЕ КАКВО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА.
36
1
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
още по-зле тогава, защото нито едно правителство до сега /вкл.настоящето/ не е направило нещо по този въпрос
35
1
 
15
 
! Отговори
на сапун преди 13 години
На всякъде по света адвокатите и журналистите са най презряните професии заради липсата на морал и услугите които извършват подобни на най старата професия буквално и преносно !
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другарко К. Стайкова аман от национал нихилисти. Българското землище се простира чак до гр. Мидия. Днешната граница е създадена изкуствено и няма общо с историята. Това е признато и от самите турци като са се съгласили да ни платят заграбеното. Така, че плажа отсреща си е законно наш. А малкия плаж при нас е защото турците заграбиха пясъчната коса и изместиха коритото на реката на север като така откъснаха близо 2 километра плаж от нас а и изместиха нацяло границата на север през 80те г.
33
7
 
35
 
! Отговори
Vikonta преди 13 години
В този сайт за пореден път прави впечатление, че се пишат антибългарски статии и такива които миловидно възхваляват Турция! ОТВРАТ!
32
20
 
7
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Тъжно и неудобно ми е да призная, но от доста време си мисля, че съм се родил от грешната страна на браздата. Доколкото имам наблюдения, не съм единствения с такива съмнения. Уви, няма кой да чуе и разбере(имам предвид хората които държат управлението на страната)...
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам колко и е чист на Кремена плажа но през тая година сума ти заразени животни дадоха фира от шап и др . Да дигат стената и да приключваме с *** турция !
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам колко и е чист на Кремена плажа но през тая година сума ти заразени животни дадоха фира от шап и др . Да дигат стената и да приключваме с *** турция !
29
9
 
6
 
! Отговори
до КОМИТАТА преди 13 години
ти турчин ли си бе ?
28
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
отлична статия,някой трябваше да каже истината!даже прекалено оптимистично е обяснено,защото можеше да се спомене,че до границата се ходи по черен път,защото просто пътя е разбит и 40 години никой не е правил ремонтсрам за България,срам за управлението!
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
авторът пак е преувеличил. На Резово гледката си е мега яка и винаги си е била такава. Колкото е чисто морето от едната страна на границата - толкова и от другата. Просто в турската част плажът е голям, но пък щеше да е наш, ако простия цар Фердинанд не беше отворил междусъюзническата война. Тогава хем щяхме да стигаме до Енос, хем нямаше да влизаме в първата световна война и щяхме да имаме широк излаз на Бяло море.
26
8
 
21
 
! Отговори
Име преди 13 години
Има право жената - 2008 ходих да гледам Ф1 в Турция и трябва да призная че разликата с Бг е огромна. Магистралите, огромните червени знамена НАВСЯКЪДЕ, цветята. Жилищните сгради, табелите :) Не нужно да се тръшкаме като Волен пред джамия - по-добре да направим нещо като тях. А нима няма да е хубаво пътувайки по магистралата вместо глупави билборди да има 20-метрови Бг знамена?!
25
3
 
12
 
! Отговори
до Кремена Стайкова преди 13 години
Ето това са автентични снимки от центъра на Анкара.Не са разкрасени с фотошоп.Обърни внимание на 12 снимка.От идеалния център както твърди този който е снимал. Кво ще кажеш за мизерията и олющените сгради?Хайде сега си намери една снимка на центъра на София.Е дори може да се каже че изглежда по-добре.Излишния нихилизъм винаги е бил във вреда.Имат готини и красиви курорти другото са некви безумно застроени гета
24
6
 
0
 
! Отговори
Андрей Едрев преди 13 години
Ето ви имената на единствените патриоти в БългарияОстаналите са, както им казвам аз "ляляджии".
23
8
 
2
 
! Отговори
е ок де преди 13 години
най-южната ТОЧКА е вейката,а най-ужното СЕЛИЩЕ е резово .......със здравееее :)
22
8
 
3
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Най южната точка в България е връх Вейката 41`14 северна ширина
21
0
 
6
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Може би всички заедно? :) Обединението прави силата ако мога да перефразирам леко..