Гнилата вътрешност на една прекрасна идея

Каква е истината за приемната грижа в България
Обновена: 3 окт 2022 13:40 | 21 ное 2011 12:57, Екип на Dnes.bg
70
Гнилата вътрешност на една прекрасна идея
Снимка: Архив, Булфото

По време на предродилните мъки на новия Закон за детето, сред многото гръмки обещания, са и тези за развитието на приемната грижа у нас. Общата представа за приемната грижа, наложила се сред обществото, е тази, че тя е по-лесният начин да осиновиш дете. Идеята обаче е друга, а именно – връщане на детето в биологичното му семейство, а приемното е само за известен период.

Кои са причините за изкривената представа за приемната грижа и прилага ли се ефективно тя у нас, особено в частта си за новородените, които според новия закон не бива да бъдат настанени в домове. 

Представяме ви позицията на  доц. д-р Моника Богданова, преподавател в катедра "Социална работа" в СУ "Климент Охридски" и автор на книгата "Изоставянето на деца – превенция и алтернативи", както и на Венета Дилова, която е приемна майка вече 10 години.

Приемна грижа за бебета в България няма

Още по темата

"В момента е факт, че в домовете има много деца, а са малко приемните семейства, защото и сега както и по-рано приемната грижа се бърка с осиновяването", коментира пред Dnes.bg доц. д-р Моника Богданова, която смята, че държавните стратегии се прилагат механично.

"Най-трудното нещо е работата с биологичните родители, защото приемната грижа е успешна, не когато се работи с детето, а когато се работи с биологичните му родители", допълва още тя.

"Докато не е ясно как тези хора ще се върнат обратно на работа, дали ще имат общинско жилище, как ще бъдат поети някакви ангажименти", смята Богданова.

Според нея е много трудно да накараш един родител да вземе обратно детето си, след като вече веднъж се е отказал от него. Освен това няма нито финансов, нито човешки ресурс, защото в отделите по закрила на детето, които реализират мярката по закрила на детето и настаняват в приемни семейства, има отдели, в които в ужасно мизерни условия работят по двама души.

Относно предвижданата в новия закон промяна, според която бебетата няма да бъдат настанявани в дом, Моника Богданова отсече: "Приемна грижа за бебета - няма такова нещо! За България това е нереалистично".

"В България с кучето не искаш да се разделиш, какво остава с бебето. Не може да сменяш памперса на едно бебе, да го храниш и в един момент, след 3-4 месеца, да трябва да го върнеш. Няма как да стане, т.е. има, но кой ще подкрепи този процес?", попита тя.

Според нея трябва да се разбере, че приемната грижа в България е за ромчета, а не е за руси със сини очи. А и като цяло това са деца с проблеми: хиперактивни, анорексични, с марихуана зад гърба си. Хората искат да спасят едно дете, защото много обичат децата, но не може, защото се иска професионализъм, иска се обучение. Тези деца са натоварени с много очаквания и попълват нечии липси.

Много приемни родители имат предварителна представа и очаквания за детето, за което искат да се грижат, а и много често запълват своя лична загуба, което пък опорочава приемната грижа.

"Затова не е случайно, че тези деца не издържат в приемна грижа", пояснява доц. Богданова.

Надеждата умира последна

И все пак има хора, които изпълняват мисията да си приемен родител и Венета Дилова е една от тях. От близо 10 години тя е приемна майка, а в момента и председател на Управителния съвет на Националната асоциация по приемна грижа.

Решава да стане приемен родител, след като прекарва няколко дни в болница заради дъщеричката си, а там за първи път вижда деца от дом.

"Тогава реших, че ако мога някога, ще направя нещо за тези деца, за които никой няма да ти каже: Ти защо правиш така с това дете?". Откакто е приемен родител, се е грижила за шест деца.

Венета споделя, че за десет години много неща са се променили, но и още много трябва да се променят както в законите, така и в нагласата на хората.

Още с кандидатстването за приемен родител процедурата е направена така, сякаш цели да те откаже.

Подаването на документи и медицинските изследвания към тях излизат около 250 лв. на едно семейство, но пък кандидатите не знаят дали ще бъдат одобрени и кога ще настанят дете при тях.

Друг парадокс е самият трудов договор, който подписват приемните родители. В него е записано, че те са на 8-часов работен ден, като родителят сам разпределя тези часове!

Слаба е подкрепата и от страна на социалните работници за семействата, които срещат трудности с приемните деца, "а това са трудни деца -  трудни съдби, трудни характери". Проблемите им се възприемат като "претенции" и често се чуват съвети от социалните: "Като ти е трудно с това дете – откажи се, върни го, никой не те е карал насила да го взимаш!"

Друг основен проблем, е че няма механизъм в приемната грижа. Ако един приемен родител е свободен, без настанено при него дете, Отдел закрила на детето от друг район в същия град не знае това. Г-жа Дилова разказва: "Питали са ме по вътрешни канали: Можеш ли да вземеш две бебета от друг район, и аз казвам – да, мога. Но никой не се свърза с мен. След това разбирам, че бебетата са настанени в дом".

Порочна е и практиката да се преодолява безработицата с приемна грижа.

"Да, хубаво е да взимаш някакви пари, но не бива да е стимул. Намаляваме безработицата с еди колко си приемни семейства. Няма как безработицата да е стимул да гледаш деца. Нито един решил да стане приемен родител не знае с какво се захваща. Няма такова обучение, което може да го подготви", смята тя.

Според Венета Дилова конфликтът е сериозен и ще става все по-голям с развитието на приемната дейност.

"А аз не искам конфликт, аз просто искам да си гледам децата, това е смисълът на живота ми!", отсича тя.

Сянката на цифрите

Утвърдените приемни семейства към настоящия момент в България са 935, а децата, получили приемна грижа - 792.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към 30 юни т.г. 5328 деца са настанени в Домове за медико-социални грижи, в Домове за деца, лишени от родителски грижи или в Домове за деца с увреждания.

По проекта "И аз имам семейство", който стартира в края на септември, се предвижда до края на октомври 2013 г. броят на приемните семейства да нарасне с 500. Коментарът е излишен.

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
tishko преди 12 години
е как си представяш в държава от ЕС да се прилагат такива мерки... има и неосигурени български, и тях ли трябва да кастрираме?не съм ромофил, даже напротив, но нека мислим работещи варианти
62
6
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
хуманистите са най-вредните *** които са се пръквали в цялата човешка история, с тяхната безпределна състрадалщина само натрупват отрова в обществения организъм
61
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
65 - колко Българки познаваш ти, които са си изоставили децата? Аз НИТО ЕДНА... в същото време има мръсни ***, които са захвърлили по НЯКОЛКО чаавета... и никой не им търси сметка !!!!Само кастрация на тая зараза - всяка неосигурена *** да бъде кастрирана след снасянето на първото ***... ако откаже (защото няма как да се прави насила) - НИКАКВИ помощи до живот !!!
60
0
 
1
 
! Отговори
до 53 Румен преди 12 години
Замислял ли си се някога да оглавиш движение /хайде да не използвам мръсната дума "партия"/? Ако да, моля, оповести го публично. Да знаем кого си заслужава да подкрепяме. И за кого да работим.
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има толко много изоставени български деца. Защо тях не ги дават в програмата за приемни деца, а дават само ***? Циганчетата да си ги вемат у тях Доган, Костов, Станишев, Симеон и Първанов. Даже по няколко да си вземат. На нас дайте българчетата.
58
0
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Съвременните методи за стерилизация са съвсем хуманни, докато да си наплодиш деца и да ги изоставиш, да не им осигуриш дом, облекло и образование съвсем не е хуманно, а скотско.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
правилно, 62 - то по-добре *** да си вземеш.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога не бих си взел *** в къщи, ако ще да са последните деца на Земята. За това и цялата тази простотия с приемните деца ще свърши в кофите.
55
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Стерилизацията може да е нечовешка, но и *** не са хора - всеки който е имал вземане-даване с тях го знае.Философията е проста - всяка неосигурена *** да бъде кастрирана веднага след като снесе първото ***. Иначе тая гнусна *** ще ни задуши и ще съсипе държавата ни.
54
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Да няма помощи след 2-ро дете освен ако 2-то и 3-то не са близнаци и за сметка на завишаване на помощта за първо дете. Стерилизацията е доооста крайно и нечовешко.благодаря за труда на Румен 53. Смятам, че цялостната философия за детските помощи трябва да се промени в посока на даване на социални привилегии непосредствено на ДЕЦАТА,а не на родителите и това да е за 2/3 от общата сума за детски.напр. безплатни купони за закуска и обяд в училищния стол,облекло,учебници, спорт и други целеви
53
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
За да отглеждаш дете, собствено или приемно, трябва всеотдайност.Не разбирам какво означава трудов договор и 8 часов работен ден.Ако днес има нужда да му отделиш повече време, утре ще бориш часовете ли.Кой нормален родител постъпва така.И идва един момент, когато, дори ако не е биологично твое, си достатъчно привързан, да не искаш да го дадеш на който и да било друг - дори и на биологичните му родители.Достатъчно ди вложил от душата си.
52
3
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Много лесно се решава проблема с децата. Един хубав закон за защита на детето, който регламентира при какви условия трябва да живеят децата, ако не се спазват, глоба, ако не обществено полезен труд, ако не затвор с обществено полезен труд, 5 години е един добър срок.Социалната политика, до две деца да се дават детски, при трето и повече детски да няма, а да се приспада процент от данък общ доход на родителите. След второ дете при желание, възможност за безплатна стерилизация.
51
0
 
0
 
! Отговори
do rumen221 преди 12 години
citirash otmeneni 4lenove ot zakoni:Чл. 9. (Отм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ
50
16
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Всеки Българин, който вземе малък *** в къщата си, е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ !!!
49
2
 
4
 
! Отговори
До #54 преди 12 години
Не съм Румен, но веднага ти казвам - със сигурност има начин да ти вземат парите, щото иначе щеше да четеш отвреме - навреме, че еди коя си РОМКА е взела кандидат студентския изпит еди къде си...
48
0
 
1
 
! Отговори
Do rumen221 преди 12 години
Румна,искам да те питам нещо.Българка съм,имам висше образование и планувам дете/второ/.Ако се запиша фиктивно да уча второ висше и към датата на раждане,аз се водя студентка,ще получа ли тази еднократна помощ за майки-студентки,за която споменаваш? И после ако прекъсна,има ли закон според който да ме накарат да я върна?
47
1
 
34
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЯМАЛО ДИКРИМИНАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ? ЛЪЖЕШ ТОТЬО, ЛЪЖЕШ КАТО ДЪРТ ВРАЧАНСКИ ***!!!ЕТО ВИ ГЛАВНОТО ОСНОВАНИЕ ЗА РИМЛЯНСКАТА НАГЛОСТДетските са поне 19 вида но, повечето са само за ***!!!I - ЗСПД = Закон за Семейни Помощи за Деца.1. Детска помощ при бременност = 150 лв. еднократно - Според член 5а, от ЗСПД, тази помощ се полага само на бременни жени, които НЕ СА ПЛАЩАЛИ осигуровки по Кодекса за Социално Осигуряване (КСО) - тоест ПРЕДИМНО ***.- На майки, които са се осигурявали върху месечен трудов доход, от над 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА...!2. Детска помощ при раждане на дете (еднократна) - 250 лв. за първо дете, 600лв. за второ, и по 200 лв. за трето и последващите деца НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството 3. Детска помощ при раждане на дете с увреждания - 100 лв. еднократно, НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството.4. Детска помощ за близнаци - 1 200 лв. на близнак еднократно, до навършване на 1 година, при 2-*** близнаци - 2 400 лв., при 3-*** - 3 600 лв. и т.н. НЕЗАВИСИМО от месечния брутен доход на семейството. - ДЯНКОВ СЕ ОПИТА ДА НАМАЛИ НАПОЛОВИНА, тази помощ!5. Детска помощ за майка студентка - 2 880 лв. еднократно - Според член 8в, от ЗСПД, тази помощ е за майки-студентки. - ДЯНКОВ СЕ ОПИТА ДА СПРЕ НАПЪЛНО тази помощ!6. Месечна помощ за дете, до завършване на средно образование - 35 лв. месечно. - Според член 4 и член 7 от ЗСПД, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА на родители, които СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, на член от семейството.- ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ. Тази помощ не се дава и за деца, които не посещават редовно училище, но това НЕ СЕ СПАЗВА!!!7. Месечна помощ за деца-близнаци, до завършване на средно образование - 52,50 лв. месечно.- Тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА на родители, които СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, на член от семейството. - С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!!8. Месечна помощ за дете с трайни увреждания, до завършване на средно образование - 70 лв. месечно.Тази помощ се дава НЕЗАВИСИМО, от месечния брутен доход на семейството.9. Добавка към месечната помощ за деца с увреждания - 189 лв. месечно - Според Член 8д от ЗСПД.Общо такова дете получава 259 лв. детски на месец10. Месечна помощ за дете, до навършване на 1 година - 100 лв. месечно - Според член 8, от ЗСПД, тази помощ е само за родители, които НЕ СА ПЛАЩАЛИ осигуровки по КСО.- На родители, които са се осигурявали върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА. - С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!!11. Целева помощ за първолаци = 150 лв. еднократно - Според член 10а, от ЗСПД, на учениците записани в 1-ви клас, се дава еднократна помощ от 150 лв.- На родителите, които са плащали данъци, върху месечен трудов доход, по-голям от 350 лв. бруто, тази помощ НЕ СЕ ПОЛАГА .- С други думи, - ТОЧНО ДАНЪКОПЛАНЦИТЕ не получават тази помощ!!!12. Помощ за детска градина - 100 лв. месечно - Според член 10б, от ЗСПД, родителите чието дете (деца), не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на 100 лв., за всяко дете - което е на възраст между 3 и 6 години.Но има специална наредба на МФ, по тази помощ... И ПОЗНАЙТЕ КОЙ ГИ ПОЛУЧАВА НА ПРАКТИКА13. Безплатно пътуване за многодетни майки - Според Член 8г на ЗСПД, многодетните майки имат право на безплатно пътуване веднъж в годината (отиване и връщане) с влак или автобусКои са многодетните майки ПРИ ГОРНИТЕ УСЛОВИЯ - вие много добре знаете !II - ПП на ЗСП = Правилник за Прилагане,на Закона за Социално ПодпомаганеПомощите по ПП на ЗСП, се наричат ДМД (Диференциран Минимален Доход) - ГМД в момента е 65 лв. месечно, а процентите са различни, за 11-те вида, целеви подпомагани групи. Или ... 65 лв. х N% = ДМД14. ДМД за дете, до завършване на средно образование = 59,15 лв. месечно - Според точка 8, от ал.3, на член 9, от ПП на ЗСП. - Тази помощ, по силата на следващия член 10 от ПП на ЗСП, се дава САМО НА ЦИГАНЧЕТАТА!15. ДМД за родител, отглеждащ сам дете/деца, до 3-годишна възраст = 78 лв. месечно - Според точка 10а, от ал.3, на член 9, от ПП на ЗСП на самотните майки - И тази помощ, по силата на следващия член 10 от ПП на ЗСП, се дава САМО НА ***!III - ПП на ЗЗД = Правилник за Прилагане,на Закона за Закрила на Детето16. Детска помощ, за превенция на изоставянето - до 325 лв. еднократно - Според член 48, от ПП на ЗЗД, ако майката ЗАПЛАШИ, че ще изостави детето си (ПОЗНАЙТЕ КОИ МАЙКИ ГО ПРАВЯТ). Тази помощ е за превенция, за да се откаже от намерението си. - На практика тези пари, отиват САМО ЗА ***!17. Детска помощ, за реинтеграция в семейството пак до 325 лв. еднократно - Пак според член 48, от ПП на ЗЗД, ако майката реши да си върне отгледаното дете, което като малко е изоставила в дом, то тя получава помощ за реинтеграция. - И тези пари на практика, отиват САМО ЗА ***.18) Детски за изоставени деца, настанени в приемни семейства - средно 227,50 лв. месечно- И тези пари, на практика в 99% от случаите, отиват за изоставени ***.19. Заплати за приемните родители, отглеждащи изоставени деца (в 99% ромчета)Според член 57в, от ПП на ЗЗД, тези заплати са ...- 351 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 130 % ), при отглеждане на 1;- 378 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 140 % ), при гледане на 2;- 405 лв. месечно ( МРЗ от 270 лв. х 150 % ), при отглеждане на 3 и повече, изоставени ромчета.( Заб. - На практика приемното семейство, получава едновремено парите по тази и предишната точки. - Споко..., това не е всичко. Според другия Закон за семейни помощи, ако същото ромче е с някакви увреждания, то получава още 259 лв. месечно.Така, че общо на такова дете родено от *** безотговорност, държавата плаща 805 лв. на месец !!! А за българчето 35 лв. или ... или даже и те са спрени...?!?!20. Съществуват още многобройни и лукаво прикрити социални помощи, размера на които е, според броя на циганчетата в семейството. Погледнато през тази призма, социалните помощи също са детски ...- Всички пари, за гореизброените 20 вида детски, Управниците ги взимат от данъците, осигуровките, таксите и високите цени, смъкнати от гърба на белите данъкоплатци ВЗЕМАЩИ ПЕНСИИ ПО 136 ЛЕВА!!!- Над 85% от общия размер на тези детски, се изплащат на вече стотиците хиляди ***, УЖ самотни майки, чрез който хранят не само себе си, но и безбройните дърти ***, в многобройните *** фамилии, в които никой не иска да работи.Значи, к'во съ получава накрая ? - Едни ядат и пият цял живот в държавния ресторант, а други цял живот работят, за да им плащат сметките ! Узаконено робство ! Именно това представлява социалната политика, закодирана в горните три закона. Цяло чудо е, че ние данъкоплатците все още сме живи. Но не за дълго ...
46
0
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОРУПЦИЯТА ДОБРЕ, ЩЕ Я ИЗТЪРПИМ, НО ЗАЩО НЯМА ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ? НЯМА И НЯМА ДА ИМА, защото БСП и ГЕРБ имат една и съща идеология СВРЪХ-СВРЪХЛИБЕРАЛИЗЪМ(идеологията на свръх-богатите). Всички те мразят народа си, работят само за себе си и срещу българският ни НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ!- ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! Това означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в социалните системи!!! - За още по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, и за инвестираната печалба, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...Което означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в бюджета!!!- Премахване на таваните за всички видове осигурявания, ще донесе в НОИ още около 2 милиарда годишно- При такова ДЕМОКРАТИЧНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, което е единственото справедливо облагане, ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ЩЕ НАРАСТАТ С 2/3, без сътресения за никогоДнес:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 298лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 692лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 270лв. С по-малко се извършва Национален геноцид...!!!- ПО КОНСТИТУЦИЯ И МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО - ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО, КАТО ГЕНОЦИД ДАВНОСТ НЯМА !!!
45
5
 
18
 
! Отговори
Валя преди 12 години
И каква стана тя! Аз мога да родя и да отгледам дете ,но нямам работа и средства! Станах приемна майка и гледам дете от ***/стига с това понятие "роми"/.Бебчето е много сладко и си го гушкам и гледам като мое заедно с моята дъщеря на 6 год. Вярно е че всички го правим заради парите, а те са 350лв.заплата + 250 за дете +част от рзходите за отопление! Ех, ако ги имах тези пари щях да си имам още поне 1 дете.! ТАКА ЧЕ РАЖДАЙТЕ *** ,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ВИ ГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА ЗА ПАРИ!
44
3
 
46
 
! Отговори
Жена на 34 преди 12 години
Да-на всички ни е трудно и всички се борим,за да отгледаме децата си в нормални условия.Но в случая наистина проблемът не е в приемните семейства,защото това са последствията,а не причината.Причината е безконтролната раждаемост на ***,липсата на адекватни мерки в ограничаване популацията на тази малограмотна ***.И не да вдигат пенсионната възраст, ами ако ще до 80 год.да работим,пак няма да можем да изхраним ***,множащи се в геометрична прогресия.Докато не се вникне в сърцевината на проблема,единствената задача на така наречените роми ще е да ядат,пият и да се е*ат,а ние да стягаме багажа на децата си и да ги изпращаме на Терминал 2.