Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази ЗападаДобре де България като не е в изолация да не би да не е на прага на гладна смърт.Последни в Европа по стандарт , развитие и пари.Голяма работа,че сме в нато и в ЕС.България си отива,независимо от Корея.И капитализъм и социализъм все едно,важното какъв лидер те управлява.Хората правят страната,а не обратното.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там е работата, че нито при "комунизма", нито при "демокрацията" си свободен да правиш (В достатъчна степен) каквото искаш със живота си, така че и двамата грешат. Истината е "по средата", или в случая доста встрани.
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ти влиза в работата на тебе кой за какво живее? Със ехидничене и високомерие ли мислиш да ги превъзпиташ? Или си галиш егото по тоя начин? Аз пък от моята камбанария ти заявявам, че твоята камбанария трябва да се срути и точка.
114
6
 
6
 
! Отговори
до Антикомунист преди 12 години
И как по-точно са по-добре на запад?,че нещо не виждам-абе не мога да схавана:такива като теб *** ли са или да?!Абе не виждате ли,че измислената именно от запада система а с нея и ценностна система(разбирай:живея,за да пазарувам) тотално умират!!!какво ми дрънкате глупости кобко добре били?!Западната цивилизация тотално отдалечи света от първоначалния му Божи замисъл и сега първа ще си изпати.Не може да се кланяш на парите и да очакваш,че всичко ще е прекрасно.
113
2
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Къде съм казал, че са *** подобни хора. Просто живеят не заради изживяването, а заради очаквания от тях ефект в съзнанието на другите след като разкажат за "изживяването" си:)
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо смяташ, че всички освен тебе са еснафи и не могат да оценят подобаващо архитектурата? Ти да не си от малоумната клика теоретици-бунджуловци, които си мислят, че са живата съвест на човечеството? За тебе сигурно всеки, който се снима пред Айфеловата кула е *** и трябва да *** камъни в някой лагер?
111
1
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
а иначе, ти 114-ти, с изказването си доказваш,че хора като теб никога няма да разберат философията на култивирания камък в архитектурата -за теб и хора като теб, камъкът е средство не за съзидание, а за смазване, повод за вандалско изживяване...
110
1
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
преди да смазваш нечия глава с паве, трябваше да се опиташ да асимилираш това, което написах за културната връзка катедрали-посетители, превърната във формално изживяване за едноизмерни хорица с еснафски манталитет,които си въобразяват,че пътувайки трупат нещо друго освен снимки за фейсбук....аз като естет и почитател на архитектурата нямам проблем с насладата, изпитвана от катедралното изкуство
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ли било проблема - не ти разрешавали да видиш света?! И като го виждаш сега света, разширява ли ти се кръгозора? Става ли мисленето ти по-глобално?------------ Разбира се. Това, че ти си предубеден и гледаш на катедралите само като купчина камъни, натрупани от "западнярите", си е твой проблем. И изобщо, ако продължаваш да твърдиш, че някой трябва да ми заповядва как и къде да живея, просто заслужаваш да ти смажат главата с едно паве.
108
2
 
7
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Аз с огромна радост мога да заявя, че не съм "нормален човек". Не съм нормален, защото знам, че човешката природа може много повече от онова, което нормалните хора смятат, че е пределна граница в нейното развитие - а именно сегашният тип контролирана демокрация, подхранвана от алчност и егоцентризъм, изповядвани от всички по вертикала.
107
2
 
5
 
! Отговори
За Мечо преди 12 години
Мечо,трябва да си много ***,за да очакваш нормален човек да ти обясни защо мрази комунизма!!!А щом си *** и не си разбрал защо нормален човек мрази комунизма-то ак онормалния човек запоцне да ти обяснява-ще си е загуба на време!!!
106
1
 
6
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Ти наистина ли смяташ, че имаш достъп до информация?! Прочети пак статията - самите журналисти твърдят, че не се допускат чужденци на всички места в Корея, но пък правят мащабни описания на живота там. Това,което ни снасят за Корея, информация ли е или дезинформация? Прав си, че живеем в епоха на много информация,която ни бомбардира от всичси посоки, но МНОГО информация, не означава РАЗНООБРАЗНА информация.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, пази България и света от комунизъм и особено от комунисти!
104
5
 
8
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Сега вече имаме достъп до информация, за разлика от кумонизма когато каквото кажеха кумонистическата върхишка се пишеше,а ако изразиш мнение си в затвора.А щом толкова защитаваш кумонистите,ми обясни нали те представляват работническата класа и прокламират всички да са равни,но защо хората не са равни,защо върхушката се ползваше с привилегии който бяха мечта за бедният народ,а я ми обясни това,защо Чен Ир пие скъп алкохол за нз си колко хиляди а народа гладува,нали всички трябва да са равни
103
1
 
9
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Антикомунисте, Западът не е пред нас само в последните 50-60 години. Западът е трупал преднина пред нас в последните 6-7 века - Ренесанс, Реформации, Революции....именно революции! Докато не изживеем собствените си революции, ще си тънем в мизерия, мислейки си, че всеобщото гласуване и разделението на властите дават просперитет
102
6
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Това ли било проблема - не ти разрешавали да видиш света?! И като го виждаш сега света, разширява ли ти се кръгозора? Става ли мисленето ти по-глобално? Или ходенето в чужбина е просто един тур - да се снимате пред някоя катедрала, за която нищо съществено не знаете, нито пък ви интересува да знаете,чиито дух никога няма да усетите, но пък дава добра възможност да покажете, че сте били на някое място в някой момент...момент, който сте изживяли по същия начин,както хилядите моменти тук
101
5
 
8
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Защо всички страни в който имаше демокрация през времето когато ние бяхме Народна Република България,сега са на светлини години преди нас.Защо една Гърция,една Турция и целия запад са по добре,защото там имаше демокрация,хората имаха шанс за развитие,а ние и всички бивши кумонистически страни тънем в бедност и мизерия,много малко хора бяха допускани в университетите,затова страната ни няма квалифицирани кадри,затова народа на България е беден,защото бяхме под скапаният кумонизъмм
100
0
 
11
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до Мечо - сега ще ти кажа защо мразим скапания кумонизъм,защото там имаше хора които бяха богоизбрани - ЦК на БКП и цялата червена върхушка.Тяхните деца имаха право да излизат извън България да видят света,докато обикновените хора бяха залавяни и пращани в затвори и лагери ако се осмеляваха да погледнат към границите.Никаква информация не достигаше до хората,дори когато избухна чернобил хората бяха изкарвани на манифестации заради скапаня другар Живков и елита,който докараха България до бедност
99
1
 
9
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Не ми хвалете колко добре е било в Северна Корея,защото има доста клипове който разкриват мизерята,как там хората живеят като в нашите *** гета - Факултету и Столипиново,докато мазните скапани генерали,вождове и кумонистическата върхушка яде до насита,гледа западна телевизия и има информация,децата им учат по Швейцарии и нз си каде с парите на народа,докато той гладува и мизерства.Това беше и по наше време,добре ще срутиха мавзолея на онова прогнило куче георги Димитров,добре че умря Тато
98
7
 
3
 
! Отговори
Мечо преди 12 години
Четейки многото коментари,установявам,че в огромната си част,те са написани от хора, които неистово мразят комунизма, без обаче да обяснят ЗАЩО?Същевременно от привържениците на т.н.демокрация,не става ясно,какво е по доброто в момента у нас.Тук там, се срещат прилични и компетентни коментари,като например 70.Въпросът ми:Те не знаят нищо за света,но живеят щастливо според тях!Ние знаем всичко за навън и го възхваляваме,но всеки път демократично си избираме по-малкото ЗЛО!Как се нарича това?