Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
3
 
! Отговори
а ве, преди 12 години
щом живеят така, значи са доволни. И ние живяхме така 50г и ако не беше Горбачов, още щяхме да възхваляваме пияницата Владко Живков, щото той щеше до наследи тате точно като корейските ***.Така или иначе, цял свят се моли и обожествява някого, я Христос, я Моамед, я Йехова и тн.Теа немят интернет но пък ние живееме като *** в страна усрана като ***, въпреки че виждаме целия свят
96
0
 
5
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Това ме кара да си задам въпроса - ако убиец бъде оправдан от името на партията, то може ли убиец да бъде оправдан, че действа от името на някакъв бог? А че действа в името на демокрацията и свободата на всички? Или, ако е технократ - че действа в името на науката?Някак си историята е пълна с хора, които са убивали все в името на "нещо". Кое оправдава тези убийства?
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А основен недостатък на комунизма е, че убиец може да бъде оправдан с това че действа от името на партията и за "светлото бъдеще" на комунизма.
94
0
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
това е недостатък на съдебната система
93
2
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
Ами за да не вкарваме нищо отвън трябва да станем като северна корея, а и нали не мислиш че ние може да си измислим всичко сами? Основния недостатък на демокрацията според мен е, че убиец може да бъде оправдан с извинението, че е бил психично болен и не съзнава какво е извършил.
92
0
 
4
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Напротив нищо не е приложено от българи в България или ако има нещо то е в минимални рамки. Абсолютно всичко като култура вкарахме отвън. Ние не сме цвете за мирисане и нихилизма ни е едно от лошите качества, но повярвай ми отношение каквото ще срещнеш тук от непознат няма да срещнеш почти никъде по света. А това не е малко :) това отразява качествена черта на един човек, а че системата е скапана е ясно.
91
0
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
хе-хе, българокрация казваш, ами че то си е точно такова, демокрация приложена от българи = българокрация.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна Корея всъщност е по-материалистична от която и да било западна държава:"Чучхе набляга на човека като основна конструктивна и свързваща единица на материалния свят, а също така и негов господар. Според чучхе Бог и нематериални сили не съществуват"Според тези схващания само тялото и храната са важни, и каквото и да е друго материално, нищо друго няма значение и следователно хората са просто роби, на които щастие не им е необходимо, понеже то е нематериално.
89
1
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Между другото, четейки литература за Северна Корея, не е трудно да разберем защо много корейци са били симпатизанти на комунизма... След толкова десетилетия японско владичество, СССР са били единствените, които са обещавали на корейците компенсации под формата на имоти... За мнозина това е бил логичният избор.
88
1
 
10
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Корейците никога не са били истински свободни хора... Преди 20-ти век те са имали монархия с една от най-дълговременните монархии. В това държавно управление е имало някои свободни, но е имало много роби... След 1910 година следва Японско робство... А като Япония капитулира, Северната половина скача от трън на глог.Ким Ир Сен взима най-нехуманните моменти от Конфуцианството (за живота в социална пирамида), смесва го със Сталинизъм и създава чухче-то, което смазва духа на хората.
87
0
 
3
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Дано само новият режим не е нещо средно между олигархия и технокрация!
86
0
 
4
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Чефо, въпроса не е в това, че те ще отидат в историята, а какво ще ги замести. Нещо на робство към корпорациите замирисва и добре, че хората започнаха да се осъзнават навсякъде по света. Иначе браво на народа във форума, защото за пореден път се убеждавам, че не сме стадо овце и можем да мислим въшредки това, което ни казват :))) Весели празници на всички :))
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
83 демокрацията на практика също е невъзможна и винаги представлява диктатура на корпорациите. "Ред" може да има за дребния човечец, но корпорациите няма кой да ги следи и контролира (На практика).
84
1
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Всеки е прав за себе си. Ти си мислиш, че демокрацията е свобода, а те може да си мислят че е трупане на капитали, изнасяне на ресурси зад граница, чуждо влияние, вмешателство във суверинитета на държавата. Ти като живееш в привидна демокрация и си безстрашен? Не се страхуваш за имуществото си, за живота си, за децата си, сигурен си в бъдещето ли, прави ли те "юнак" демокрацията или само това, чче можеш да ядеш типично бълг. нещо, но внос от другия край на света с вкус на зелена тиква?
83
4
 
4
 
! Отговори
Йордан-13 преди 12 години
Долу демокрацията и комунизмът! Аз викам всички техни почитатели д аемигрират и да напуснат България! България е на Българите, а не на скотовете, каквито произвеждат и двете системи!Време е за Българокрация!
82
2
 
8
 
! Отговори
дд преди 12 години
Ама колегата 79 е прав тия дето Северна Корея им се струва оазис ми бегайте в оазиса бе смешници
81
1
 
6
 
! Отговори
преди 12 години
А какво казват когато техния любим вожд пръдне,сигурно както беше при бай тошо когато се изпуснеше,търчаха партийните функционери да възхваляват"приятната миризма",която уж пускаше техния любим вожд и учител,а бе с една дума комуниста не е човек той е Зомби...
80
8
 
2
 
! Отговори
Йордан-13 преди 12 години
По добре културна изолация, отколкото културна деградация, както е в прехвалените западни страни и днешния Бантускот, наречен България
79
1
 
7
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Доста от коментиращите май си нямат представа от понятия като "комунизъм" и "демокрация", както и тяхното приложение в съвременната икономическа система!Комунизмът като идея, може уклончиво да се приеме за нещо добро, но като приложение е чудовищно и потъпква човешките права.Демокрацията е по-добрата система,насърчаваща правото на избор, но само ако стрикно се спазва някакъв ред, иначе свободата се превръща в свободия.Мисля си, че и двата модела скоро ще отидат в историята.
78
1
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
А ти кога живя там?