Автоголът на един десятък

ГЕРБ ще загуби политически от новия налог върху банковите лихви
Обновена: 12 окт 2012 14:44 | 12 окт 2012 11:36, Красимир Ангелов
351
Автоголът на един десятък
Снимка: Булфото

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Още по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
31
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, нали за да бъдат внесени в банките спестяванията на хората са обложени веднъж с данък, тая държава е абсолютно ***, поради липсата на всякакъв друг приход, заради абсолютно мъртвата икономика, ГЕРБ взимат и на босия цървулите! И, естествено... правят го само за да закърпят създалото се положение заради некадърните правителства преди тях... удобно, но тъпо! За всичко на тия са им виновни предишните правителства, мерките които уж взимат са вече абсурдни!
235
2
 
18
 
! Отговори
До 259 преди 11 години
Съгласно закона баба ти Гица или както там се казва трябва да подава данъчна декларация ако има доходи/приходи вкл. и от наличието на банков влог/депозит и това, че досега тя не го е правила си е в неин ущър, тъй като държавата може да си ги изиска със задна дата предвид, че баба ти Гица е укрила доходи, т.е. става автоматически престъпник както се изказа един прокурор при една от йекшън МйеВйеРйе акциите. Разберете всички вие/ние сме престъпници в собствената си страна.
234
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера какво се правят на алтави тия кратуни! Много ясно, че парите в банките дойдоха от гърците, които масово си вкараха парите в България! За кви пари, какви спестявания бе тиквоооо, от къде да ги вземе българина, бе мутрооо?
233
5
 
10
 
! Отговори
почти банкер преди 11 години
В крайна сметка банките ще увеличат лихвите по влоговете/депозитите за да компенсират новият данък на вложителите си, което е хубаво, но ще се вдигнат лихвите по кредитите, а те в момента са не само повечето несъбираеми, но и все повече хора попадат в категория "лоши длъжници" и обменната информационна система между банките ги вади на бял свят и тези хора, не стига, че не могат да си погасяват кредитите, а и ще имат голяма тежест впоследствие поради увеличеният им лихвен процент.
232
0
 
17
 
! Отговори
До 259 преди 11 години
Определено вие не сте наясно, нито с финансите. Данъкът е 10% върху лихвите!!! Данъкът е валиден както за депозити, така и за влогове (разбирай всички спестявания). Единствените, които не попадат под ударите на новият данък са тези, които са изнелси капиталите си в офшорни зони където въпросният данък (депозити и влогове) е 0.25%. Capisci.Под офщорни зони имам предивд, най вече малки островни държави и такива определени, като данъчен рай, а Швейцария вече НЕ попада в тази категория!
231
0
 
1
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Само не х пред скоба!
230
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 259Няма подобен данък в Ирландия, а още повече 30 %, а написаното от теб означава, че въобще не си наясно със закона за облагане доходите на физическите лица и със сигурност ще си една от първите жертви на новия данък :)
229
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващият данък на Крадянков ще бъде "Данък Ресто"- ще се начислява върху рестото, което се връща при заплащане на стока или услуга в брой. По този начин ще се намалят стотинките и дребните банкноти в обращение- за благото на гражданите! Да живей ГЕРБ!
228
0
 
23
 
! Отговори
:( преди 11 години
'' Няма такова нещо като добър данък " ЧърчилДянков и сие опомнете се !
227
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
255,не си разбрал,баба ти Гица няма да плаща нищо,а банките ще изпращат накрая на годината до НАП,че баба ти Гица е платила 6 лева данък на 60 лева лихва,при 1000 лева депозит,ако са биле на депозит,защото ако са преведени от Унук на баба му,те не са депозит и не се олихвяват.В Ирландия данъкът е 30%,в далечна Австралия и там има.
226
3
 
21
 
! Отговори
Мат'рял преди 11 години
Браво,Бойко!!!! Мачкай мат'ряла щом си траят! Стъпи им на врата,бръкни им в ***-те пак ще си траят! За тях не е важно,че ще плащат без да има защо,а е важно,че и комшията ще плаща...Мачкай,Бойко!Кради ,Бойко!Мат'ряла пак за теб ще гласува
225
2
 
29
 
! Отговори
невена преди 11 години
очаквам днес или утре нарцисът асфалт паша да напляска дянков и да отмени данъка,за да си вдигне рейтинга ;))))
224
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам ипотека на апартамента. Лихвата за 10г е в размер на 50 000Е. С новия закон на Дянков съм си на чиста далавера. Ако приходите от лихви увеличават данъчната тежест, то разходите за лихви би трябвало да я намаляват. С други думи от тези 50 000Е лихви по кредита съм напред с 10 000лв.Благодарим министър Дянков! Благодарим!
223
38
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До коментарАми пич, аз не твърдя никъде че ГЕРБ са идеални, няма идеални хора никъде по света. Просто лично за мен те се представиха задоволително добре във времето на криза, отвориха еврофондовете и се опитват да осигурят среда за развитие на бизнеса. Стремят се да привлекат инвеститори, ето до Август тази година има 200% увеличение на чуждите инвестиции, от 350млн. миналата година, до 870мнл. тази година. Това не са толкова големи цифри, но все пак е начало на нещо според мен.
222
27
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Я да попитам аз като толкова цъкате тия минуси, кое от изброеното от мен не е вярно, че ги слагате тия минуси? Айде чакам адекватна защита на тезата ви. Защото аз моята си я защитих, а вие нямате теза, просто си цъкате минуси цял ден по форумите и ревете, че са ви малки заплатите, ама киснете цял ден на комповете.
221
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живееш ли със тиква - животът е чудесен,до тебе крачи тиква в петмезената есен.Ако със тебе тиква добро и зло споделя,животът се протяга и става на неделя.
220
1
 
7
 
! Отговори
коментар преди 11 години
аз,извинявай , ама ме поставяш пред изборът ,КОй Е ПО МАЛКО ЛОШИЯТ?Наистина е жалко за такъв избор, но при всики случаи ,ако не доброто , ще избера кой е най малкото зло за България.Тъжно, много тъжно,а?
219
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май отвсякъде ни бият управляващите дуспата, не щат вече да се съобразяват с реакцията на хората. Работата е сериозна и значи има много пари за пълнене на дупки в бюджета. Идват избори и ми е интересно защо са толкова сигурни, че ще спечелят, че са станали толкова арогантни.
218
0
 
33
 
! Отговори
МОЛБА преди 11 години
Уважаеми управляващи,Моля да възстановите ергенския данък незабавно.Моля да въведете данък килограми за наднормените като мен.Моля да въведете данък килограми за поднормените, че им къркорят червата.Моля да въведете данък за живеещите след средната възраст за умиране. Моля да въведете данък за много красивите като мен и за много грозните като ...Надявам се, че молбата ми ще бъде приета и изпълнена преди изборите.С Уважение /ПоДАНник/
217
0
 
35
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Бойко, нали се готвеше да управляваш 20 години? Аз сега се замислям държавата или "Витоша Бистрица"?? Как ще стане с нещо, от което загубите ще са повече от ползите в следващите поне 2г, а всичко слагаш на гърба на избирателите? Или може би ти разчиташ само на избиратели, които купуваш с по 50лв?