Автоголът на един десятък

ГЕРБ ще загуби политически от новия налог върху банковите лихви
Обновена: 12 окт 2012 14:44 | 12 окт 2012 11:36, Красимир Ангелов
351
Автоголът на един десятък
Снимка: Булфото

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Още по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
0
 
! Отговори
до Хм преди 11 години
Е това въобще не е вярно, точно те скачат на депозитите най много, дай ми пример за по добра лихва от депозит от 6.90% прримерно ТБИ БАНК, умните с парите какви ще си купят ДЦК на 3% ли?
275
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо никой от коментиращите не обърна внимание, че след като се решават на такава стъпка за сравнително малка (за бюджета!) сума, значи нещата са загрубели до такава степен, че повече няма накъде? Т.е. държавата е фалирала отвсякъде... Но това си беше ясно още когато резервът на фиска, резервът на здравната каса, сребърният фонд и др. бяха опоскани. Явно вече няма друго за обиране... Ето това е управлението на ГЕРБ...
274
2
 
55
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Няма богат, който да държи пари на влог. Има други инструменти, които се ползват за да се печели. Милион не се слага на влог, "кухо" е - не може да си богат и *** /ще си наемеш хора дето разбират, да те посъветват/, та да затвориш пари много пари при мижави лихви. Така че, "честито" на бедните
273
4
 
33
 
! Отговори
до 305 преди 11 години
Написал си: "при 1000 лева, лихвата е около 50 лева годишно."Добре де, ами твоят кумир, бате ти Бойко, днес каза, че лихвата на 1000 лева е 3 /три/ лева и лицето ще загуби 30 стотинки. Той, бате ти Бойко, запознат ли е с това за което говори? Въобще знае ли лихвените проценти? Има ли нещо по което той да не е спец и да не може да вземе отношение? Защо го хвалиш, защо го защитаваш? Та той е едно парвеню, което закопава България.
272
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОДКРЕПЯМ ТЕ. БРАВО.
271
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 22 Типично по български "аз ще загубя ама оня ще загуби повече, баси кефа" 22-ри много си ***. Това което се случва е посегателство към доходите на хората лицемерно облечено в измислена справедливост и пр заблуди. Отново ни показват, че ни смятат за абсолютни ***.
270
25
 
1
 
! Отговори
22 преди 11 години
Аман от слепи, глухи и прости!Към всички ония, които защитават една пропаднала система като червената идея, гласуват за богатите червени капиталисти, а пищят, че гладуват. Това се казва политически онанизъм - същото онава, което сега става в Гърция.
269
41
 
4
 
! Отговори
22 преди 11 години
Който и да е писал тази тендециозна статия, не е наясно с много неща. 1. От това не се пълни хазната - 152 милиона са нищо за бюджета. 2. Това е за справедливост- сто пъти го каза Менда Стоянова, че всеки доход се облага с данък. А при 1000 лева, лихвата е около 50 лева годишно. Данъкът на тази печалба е 5 лева. Та това е една кутия цигари, бе хора!Какво пищите! Да, богатия ще плати много, щото ако има 1 мил. лева в банката, печалбата му е 50000 лв. а данъка 5000лв. Е, кой губи? Кажете, де?
268
0
 
39
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Това че днешните управници са спасили България от фалит е залуда и лъжа.Проблемът на Гърция е съвсем друг, там германски и други европейски банки са изкупували на безценица държавни кредитни книжа, чиятоа стойност спада главоломно - затова Меркел се занесе там. Ами да не са се лакомили толкова за печалби тези германци като зтаят, че Гърция издръжа армия от държавни чиновници с високи заплати.А ние ? Държавните чиновници у нас не плащат дори осигуровки - плаща ги пък държавата, т.е ние.
267
0
 
7
 
! Отговори
до 302 преди 11 години
Подкрепям те. Само така.
266
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРАЯТ НА ГЕРБ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА. ГРОБОКОПАЧИТЕ НА НАРОДА СКОРО ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МЯСТОТО. НА ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА.
265
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и бедни и богати - нека се вдигнем на бой срещу това омразно правителство, което иска да ограби спестените с толкова лишения пари на хората. Ние,които едва успяваме да изкараме тези пари, сега искат да ни ги вземат. Да вземат от тяхните пари /високи заплати, бонуси,безкасови по 1500 лв.на месец/ - всичко това са пари на народа, които управниците вземат на българина за своето безцеремонно забогатчване. НЕКА ДА ПОКАЖЕМ НАШАТА НАРОДНА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ТОВА АЛЧНО И КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО.
264
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ехааа,ама наистина много красив автогол си вкараха!Направо приказка.Никой от опозицията нямаше да се сети да им скрои такъв номер.Както се казва"Каквото човек сам си направи,никой не може да му го направи.Браво и на социолозите!Продължавайте да ги баламосвате,че имат висок рейтинг.Така де,те три години вече ни баламосват нас,все някой трябва да им го върне.
263
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербаджиите не си вкараха автогол ами направо се самоубиха с постоянното въвеждане на нови данъци и такси. Не виждам кой сериозен човек ще гласува за ГЕРБ. Те правят много голяма грешка като въвеждат закони и отстъпки които са в интерес единствено на твърдия електорат на БСП, надявайки се че ще вземат гласове от тази група хора, което е изключително нереалистично даже бих казал фантастично. Тези им действия ще отблъснат и малкото хора които все още са готови да гласуват за тях.
262
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и да не го въведат,самата мисъл,че може да ни ***..ват така е ОТВРАТИТЕЛНА!!!! Долу гробокопачите на България!
261
0
 
41
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Тиквите нямат пари! Докато имаха пари от предишното правителство,простотиите им вървяха.Сега без пари остават само простотиите.И най-големите *** няма да ги търпят! Наздраве!
260
0
 
36
 
! Отговори
akud преди 11 години
това НЕ са спестени пари , а кътани пари от ЛИШЕНИЯ !!!!
259
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 11 години
Нека преди да пишем,прочетем как и къде има подобен данък!!!Чета и си мисля-ние ли сме глупави или някои се опитва да ни направи такива!?Говори за фалит/нека да го посочи/,"какво заварихме"-думи на Държавен глава-нека да го докаже,обеднели хора-нека да погледнат в очите на всички!!!Демагози и неуки хора!!!
258
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре ми се струва.Крайно време е да започнем да спазваме закона, а не да се занимаваме с кокошкарски номерца.
257
0
 
33
 
! Отговори
малкият принц преди 11 години
"НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО Е НЕВИДИМО ЗА ОЧИТЕ"Къв данък , кви 5 лева?!За Дянков е важен не мижавият данък върху лихвите, а "бонусът" към него - компютъра на НАП автоматично ще получава информация за влоговете на всеки един от нас и още по-автоматично ще я сравнява с това, което сме декларирали - и като не се се върже сметката - светва малка червена лампичка и започваш да обясняваш че не си камила. Как ви се струва това?