Салафитската пролет

Защо ултраконсервативният ислям намира подкрепа
Обновена: 17 окт 2012 10:27 | 17 окт 2012 07:04,
217
Салафитската пролет
Снимка: архив, Reuters

Ултраконсервативното салафитско движение оглави много от последните гневни протести срещу противоречивия антимюсюлмански филм, който се появи в интернет.

Най-съществен знак за подкрепата на салафизма може да се види в Египет, където привърженици на движението получиха добри резултати в последните избори.

За да нахрани 15-членното си семейство Рабия Рахим трябва да изпече 120 самуна хляб всяка седмица. С вдигащите се цени обаче тя не може да си позволи да плати 20 египетски паунда (3 щатски долара) за бутилка газ, пише в материал Би Би Си. 

Докато дъщеря й меси тестото в брашно и го слага в горещата пещ, Рабия казва, че никой в правителството не иска да чуе какви са нуждите на бедните.

Тесните непавирани улици на Ал Ком Ал-Ахмар, на един час път с кола от столицата Кайро, от години са запуснати – на жителите, които основно се занимават със земеделие, им липсват най-основните удобства.

Повечето хора от по-старото поколение са неграмотни, а основният транспорт е магарето с каруца.

Икономическата криза в Египет води до нова вълна от протести по улиците на Кайро, но тук хората се обръщат към Господ. За семейството на Рахим помощта е наблизо. Група салафити в дълги до глезените роби и сандали пристигат на входната им врата с ваучери, които могат да бъдат разменени за газ на по-ниска цена. Салафистите са популярни сред жителите, известни са с благотворителните си дела. По време на празници колят камила, овца или бивол и дават месото на бедните. Плащат също за учебници и лекарства, помагат и за подаряването на домакински вещи, което е задължително за младите булки.

Мохамед Гомах, който отговаря за социалните дейности, обяснява, че салафистите следват инструкциите на исляма.
„Трябва да помагаме на нашия народ. Правим го заради Аллах, но хората не забравят стореното, уважават ни“, казва той. Целта на салафизма е да върне мюсюлманите към онова, което смятат за истинската вяра, проповядвана от Пророка Мохамед и неговите последователи.

Влиянието им се чувства не само в Египет, но също в Либия и Тунис, където салафисти бяха обвинени за атаките срещу американското консулство в Бенгази и американското посолство в Тунис. И в двете държави има напрежение между салафистите и по-умерените мюсюлмани.

В Египет журналист на BBC се е срещнал с шейх Хасан Гидан, учен и проповедник, който се е дипломирал във влиятелния ислямски университет в Кайро „Ал Ажар“.
Той обяснява, че вярва в промяната в обществото, но чрез проповядване сред хората, а не чрез агресивния джихад, възприет от някои салафисти. Дългосрочните им цели обаче били еднакви.

"Промените, които търсим, са да наложим шериата – ислямските закони за социална справедливост, и да установим ислямски халифат, да освободим окупираните от немюсюлмани земи - земи, които са били мюсюлмански“, казва той.
Списъкът му със земи, които трябва да бъдат завзети отново, включват Палестина, Ирак, Бурма, Чечения и Андалусия в Испания.

Запитан за визията си за законите на шериата в Египет, той казва, че неомъжените жени, които участват в изневяра, трябва да получат наказание от 100 удара с камшик, а омъжените трябва да бъдат убити с камъни.
Всеки, хванат да пие алкохол, трябва да бъде осъден на 80 удара с камшик, допълва той.

Обикновено салафитите се дистанцират от политиката с аргумента, че тя е нечиста, но откакто революцията свали режима на Хосни Мубарак през февруари 2011 г., те са сформирали свои собствени политически партии.

Спечелвайки над 20% от гласовете на изборите, те са в позиция да повлияят в настоящия дебат за Конституцията, като настояват шериатът да бъде основен източник на законодателството, а не водещ принцип, както е в момента.

Как да се интерпретира шериатът ще се решава в университета „Ал Ажар“, където междувременно се опитват да изгонят по-умерените духовници и да ги заменят с по-твърдолинейни.

Според директора на организацията „Human Rights Watch” Хеба Мораяф обаче това може да доведе до теокрация, подобна на тази в Иран. „Да имаш неизбираем орган, управляван от религиозни консерватори, които да определят кои закони са в съотвествие с шериата и кои не са, може да бъде пагубно за Египет“, казва тя.

„Египет може да се превърне в религиозна държава, управлявана от неизбираемо малцинство, а това ще бъде директна заплаха за много от основните човешки права“, посочва Хеба Мораяф.

Долната камара на Народното събрание в момента е разпусната, а египетският съд е изправен пред правно предизвикателство по отношение на изборния процес и е възможно да се наложи изборите да бъдат повторени.

Никой не очаква салафитите да дойдат на власт, но светските либерални египтяни се страхуват, че тяхното влияние над получилата мнозинство Партия на свободата и справедливостта на „Мюсюлманските братя“ може да доведе до промяна към по-консервативен ислямизъм.

Ако има нови избори, изходът им ще се определи по-скоро от икономиката, а не от религията.  Селяните в Ком Ал-Ахмар обаче ще гласуват за онази партия, която може да им осигури неща като канализация и доставки на газ.
Докато дъщеря й вади парещия хляб от пещта, Рабия Рашим грейва от щастие.

В ръката си тя държи ваучера с надпис „Младежи салафити“. Утре тя ще го занесе в склада на салафитите и ще се върне с пълна газова бутилка.  На въпрос за кого ще гласува на следващите избори, тя отговаря без колебание: „За кандидата на салафитите“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Египетсалафизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
34
 
! Отговори
ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВЕН преди 11 години
До АнонименА ЗАЩО СЧИТАТЕ,ЧЕ ЕВРЕЙСКОТО-ЕВРОПЕЙСКОТО Е НАЙ-ДОБРОТО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТОСМЯТАМ,ЧЕ СТЕ В ГРЕШКАКОРАНА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА КРАДЕШ,ЛЪЖЕШ,ВЗИМАШ ЛИХВА /ТОВА ПОСЛЕДНОТО НИ ДОКАРА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА КРИЗА ЧЕРЕЗ ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКИ/КОГАТО Е ОСТАВЕН ДА СЕ РАЗВИВА В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА ИСЛЯМИЗМА СИ Е ДОБЪР ВИЖ ЛЪЖИТЕ ЗА "ДИКТАТОРА" КАДАФИ youtube/watch?v=Hi-r1R3Wfdg&feature=related ,ДИКТАТОРА САДАМ ДАВАШЕ ПО 10л.ЗЕХТИН И 10л.ОЛИО,ПО 10кг. БОБ,ЛЕЩА НАХУД,ЗАХАР.ЖИТО,БРАШНО,........... 96 $ НА ВСЯКО ИРАКСКО СЕМЕЙСТВО НА МЕСЕЦ ,НАШИТЕ ДЕМОКРАТИ ДАВАТ НА БЕДНИТЕ ПО 2-3 кг. БОБ,ЛЕЩА И ЗАХАР ЗА ЦЯЛА ГОДИНА И НЕ СА ДИКТАТОРИ ДА ЗАЩОТО СА ЦИОНИСТ ФАШИСТИ ?!?!?!НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОКВАРАТА НА ЕВРЕЙТЕ ДА БЪДЕ НАЛОЖЕНА ПО ЦЯЛИЯ СВЯТ !!!!!!!!Д.Г.Д. ЦИОНИСТЧЕТАТА СЕГА И НАС ИСКАТ ДА ПРЕТОПЯТ В ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ !!!ХОРА ПОЛЗУВАЙТЕ МОЗАЦИТЕ СИ АКО МОЖЕТЕ ВСЕ ОЩЕ И НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ И ИЗПОЛЗУВАТ ЗА МРЪСНИТЕ СИ ЦЕЛИ !!!НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ СЪС БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ И ЕВРОПЕЙСКОТО-ЕВРЕЙСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА И НЕ МИ ХАРЕСВА ДА СЕ НАЛАГА В РОДИНАТА МИ АКО ЩЕ И ДА МЕ КРЪСТЯТ ДИКТАТОР !!!
117
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Християнството се сърди,че не го зачитаме.Ами чакай бе попе да те попитам дето толкова разбираш от Христовата Любов.Това ли ви беше Любовта ,да гледаш че народа се дрогира,проси,краде отдава се на педофилия,зоофилия и т.н. и ти от покоите си да гледаш всичко това и да си мълчиш,като бит ***.И да караш да палим свещи и да четем молитви,а ти да си агент на ДС.и да си въртиш синдижира и да си викаш ИМАМ ДА ВЗЕМАМ,НЯМАМ ДА ДАВАМ
116
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чезнат и човечеството ще го оставят във отровената им смрад.Да им берем после плодовете от бавноразвиващото им мислене.Според мен трябва мюсюлманите малко да смекчат законите си и да мислят по-европейски.Всички тяхни лидери са учили в Европа и са наясно със психологията на човешката същност.Трябва да има нещо като компромисен вариант,за да не се стига до крайности.
115
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От векове сме управлявани от еврейската машина,която е изцяло подкрепена от ИДИОЛОГИЯТА НА САТАНИЗМА.Виждаме какви щети нанесе на човечеството и на планетата.Кажете кой според вас трябва да ни управлява.Мюсюлманските закони също не са изрядни във тях също има ограничения.Не щем чували на главите и пръчка.А дали пък искаме наркотици,разврат,мизерия,отровени храни,води,въздух.Фабриките за лекарства бълват и света е болен.Докога можем да издържим на този режим?Търсят планета и ако я намерят ще из-
114
9
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Животни! 15 кучета е народила *** и се радва на огризки и мизерен живот, осигурени й от религиозни скотове с користна цел.И такива хора имат еднаква избирателна тежест с нормалните... Е това вече не е нормално. За съжаление се наблюдава и по нашите ширини с ***.
113
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо правят безотговорно 15 деца, а после изискват световно съчувствие за това, че не могат да ги изхранят.Приръстът води до много 'маймуни на един клон', до много гладни и гневни млади хора.И трябва само една искра за да започне клането.Идеологии - религиозни или социални!Този филм е гледан многократно в човешката история.
112
8
 
32
 
! Отговори
Мамунчо преди 11 години
Мусюлманите нещо не мислят,те само се е*ат,плодят и ако не се появи някой нов Хитлер след 50 години в Западната Европа би била шариат с джазие за коренните аборигени и други интересни данъци.Ако шейховете си седяха мирно то тогава биха победили запада чрез емиграция и наплодявание.Те обаче нещо бързат и това може да им изяде главата.Даа петрола май няма да е безкраен, едни ел.возила се задават на хоризонта...
111
10
 
33
 
! Отговори
sefkat преди 11 години
abe glupak tikiv kikvoti preci korana i zasto kajej ce satavme glupaci ti si nariccas hristiyanin pone znaesli za bibliya za kakvo e izdadeno ili cetoli nyakoi lista ot bibliya tisi glupaka ne niye zastoto niye si znaeem religiyata a viye ne znayete razbrali prase tikiv
110
9
 
33
 
! Отговори
аз съм виновен преди 11 години
Колко сме изненадани :)Защо ли западните "моралисти" пак се правят на ***?
109
10
 
37
 
! Отговори
generala преди 11 години
Мюсюлманите си мислят, че могат да завладеят запада, както в миналото. Истината ,че западът е векове напред пред всяка мюсюлманска държава. В повечето ислямски държави няма деление на власт и вяра, свобода за всеки да се развива, защита на правото на собственост. А да не говорим, че чисто военно са още с прашки и копия.
108
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се оправят! Само тука да не ми идват, че ще се колим.
107
8
 
38
 
! Отговори
istinata преди 11 години
krasavci,ubavci.jalko za horata tam
106
18
 
44
 
! Отговори
до Маймун преди 11 години
Както преди векове евреите опасоха индианците и ги набутаха в резервати,така и нас ни опасоха и ни набутаха в трета глуха.Може да имаш само две деца,но те не живеят нормално,нито пък ти.Само ,че за разлика от нас българите арабите имат национално самсъзнание и гордост.А ние нито едното нито другото.Дупим се на всеки от векове...ако ние сме свикнали,те не са...така,че нямаме право да ги опрекваме.Това,че си пазят интересите и религията не ги прави лоши,а напротив ,народ с достойнство и характер
105
10
 
37
 
! Отговори
до Маймун преди 11 години
Европейците и САЩ първи превзеха и се намърдаха там за да я грабят сега когато повечето нямат колонии потъвът в дългове и мизерия и скоро ще се изпокарат
104
13
 
38
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
Да съм праил аз децата на този *** или на африканските скъкълци не ме занимавайте моля високи ровове и минни полета около цяла африка и другите резервати да се опраят иначе шъ на упъсът
103
13
 
38
 
! Отговори
простака преди 11 години
Прочетете за Израел как е основана и даже не е призната и за нормална държава.Единствената държава в света без столица.За мен това означава,че там са натресени.Щом ООН не ги признава всички коментари са излишни.Само можем да се учим от този мъдър народ,защото ако говорим за религия и там са по-добри.В тяхната религия има знания и мъдрост,които не искат да се приемат защото някой много ще го заболи от истината
102
14
 
35
 
! Отговори
простака преди 11 години
Защо пишете само глупости.Саудитска Арабия си защитава интересите,като не допуска еврейската *** да им лапне находищата на нефт и природен газ.Саудитска Арабия е на първо място в света по износ на нефт и природен газ,мислите ли,че това ги прави мръсни и бедни.Те са били винаги могъща сила от векове и това плаши *** еврейци.Пропагандата е важно оръжие сред неграмотници и когато е подсилено и на религиозна основа още по-добре действа на зомбирани овце.
101
31
 
34
 
! Отговори
бг преди 11 години
116. Нека бъдем толерантни към мюсюлманите и вярата им. Аз като българин и християнин нямам нищо против в герба ни да бъдат добавени полумесец и звезда. Все пак у нас живеят немалко мюсюлмани. Да уважаваме религията на сънародниците ни!
100
13
 
36
 
! Отговори
Днес там,утре и тук! преди 11 години
Мдаа,салафитската пролет. Днес в Египет,Либия и Турция. Утре и в България! Неомъжените изневеряващи жени ще бъдат бити с камшици на градския площад,а омъжените-убити с камъни. Това ви чака в бегето!
99
12
 
42
 
! Отговори
телета оглупели преди 11 години
Това някакъв *** ли е на снимката?