"Президентът избледня на политическата сцена"

Иван Начев: Политиците да не си мерят рейтинга, да помислят колко хора гласуват за тях
145
"Президентът избледня на политическата сцена"
Ще остане ли хартиената бюлетина в историята? Снимка: архив, БулФото

Не може 20 години след началото на прехода политици да искат задължително гласуване. Така политологът и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев коментира пред Dnes.bg инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

Начев е категоричен, че няма нужда от референдум с трите въпроса, които постави Плевнелиев за допитване – задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване.

„Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване – в които има национални проблеми, или в двунационални държави, когато има нужда от консолидация. Въвеждането на задължителното гласуване е станало в европейската практика след някакви сътресения като война, революция, сваляне на политически режим“, изтъкна той.

Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното – то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове.

Той заподозря, че ходът на държавния глава е направен с цел отклоняване на общественото внимание.

„В последно време президентът избледня на българската политическа сцена, остана на заден план. Името му все повече се свързва със скандали. Един от тях в момента е какви фирми е водил в Китай и как се опитва да „подмени“ едрия български бизнес в делегация, която е представителна за България. Обикновено той лансира подобен род тези в такива ситуации, когато не иска да отговори на неудобни въпроси“, смята Начев. По думите му предложението на Плевнелиев в този смисъл не е изненада.

Политологът е категоричен, че не може да се вменява на хората да гласуват задължително в ситуация, в която се вижда, че обществото е отвратено от политическите партии и не вижда алтернатива.

„Политиците вместо да си мерят рейтинга, да си помислят колко хора гласуват за тях“, призова той.

Начев изтъкна, че години наред политическите елити се противопоставяха на електронното гласуване, защото смятаха, че то ще повлияе най-вече на резултата на ДПС с гласовете от Турция.

„Имаше политически страх в някои партии, които заемат сега точно обратната позиция. Това също е смешно, не сме толкова късогледи. Самите партии, забележете, смятат, че това е една възможност те да манипулират вота. Затова, като се мисли за облекчаване на гласуването, трябва да се мисли как този вот да бъде гарантиран, че няма да бъде изкривен“, коментира той.

Начев посочи, че не вижда нищо революционно в изказването на президента, защото това не е нов дебат в българското общество.

Той смята, че партиите у нас закъсняват с посланията за евровота, който ще се проведе през май, докато по-голяма част от европейските държави вече са открили този дебат.

Според него причината е, че все още не са ясни основните политически играчи. Все пак той не очаква избирателна активност над 40-50%, като изтъкна „ситуацията на висока корупция, злоупотреби с еврофондове и това, че българинът не разбира каква полза има от ЕС чисто всекидневно“.

Иван Начев очаква на евровота да не се гласува за личности, а за партиите, които са ги издигнали. По думите му би било добре да се предложат експерти на европейско равнище, които да имат възможност да ни представляват в Европейския парламент.

Политологът не очаква появата на движението на Георги Първанов АБВ да повлияе драматично на резултата на БСП на евроизборите. Начев допусна, че би могло АБВ да има един евродепутат заради познатото лице на Ивайло Калфин, но изтъкна, че е много важно кои ще са участниците в алтернативната листа и кои структури на левицата ще застанат зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове. С това съждение ме преби.
126
0
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
"то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове." ??WTF?
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе Начев -ти от луната ли падаш че не виждаш катастофалните проблеми в държавата.Ако си сляп и глух *** се лекуваи но не говори простотии.
124
3
 
9
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Кой ще е еврокомисаря на България?Ако Кристалина води листата на ГЕРБ, тя маха ли се от комисията? Ако остава като кандидат на България, ще играе ли избори като водач на партийна листа. Боковите бакии край нямат. Индианците да си стоят там, където им е мястото!!!
123
3
 
12
 
! Отговори
БАТЮ преди 10 години
Абе от къде ги измисляте тези политолози като този Начев и днес по Нова телевизия сутринта Кольо Колев ???!!!...Аз съм от по-старото - /на 61 г. съм / поколение но не съм толкова "изфирясал" като тези "политолози" в акъла !!!!!!Те май всичките са завършили някакво образование в ПОМОЩНИ УЧИЛИЩА !!!!!!
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проектозаконa за Електронно Гласуване, подготвен от проф. Михаил Константинов още през 2004 г. обхваща гласуването по Интернет и телефон. Той отлежава вече в трето Народно Събрание и е внасян за разглеждане на два пъти от народните депутати Асен Агов и Иван Костов.
121
8
 
8
 
! Отговори
Дадеама преди 10 години
Абе не е виновно президентчето ни,ами кажете на жена му да не му казва всяка вечер какво да каже на другия ден!
120
3
 
8
 
! Отговори
рс преди 10 години
Е, щом така казва световно известния "политолог и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев" сигурно е вярно :-)
119
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NE ni trabva prezident i republikansski IZMISHLIOTINI NENORMALNI...a NA Balgarite ni TRABVA ZZAR,nashia DOSTOEN,BLAG i POCHTEN Balgarski ZZAR SIMEON II i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA...
118
3
 
0
 
! Отговори
kehayov преди 10 години
bg centralnata ogromna adminsitracia e nenujna.predi 102 godini bg ujen narod mnogo golyama greshka e napravil da se prisaedini kam sofiiskata BG.ako si stoeshe krotko v Turkye i Ellada, nyamashe da ima nacionalizacia, privatizacia, politicheski teror, ikonomicheska razruha....i 100 evro mesechen dohod....minimalen 1000 evro mesechen dohod i mnogo prava i svobodi s pryaka demokracia.
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало бездуховния , нали това ви бяха исканията , не протестира ли за това миналата година , след всичките глупости , които тогава се тиражираха не останаха ли тези искания , някой чу ли ви от управляващите , май само Президента ви чу , *** незнаещи какво искат .
116
10
 
9
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
На мене референдумът не ми пречи. В случай, че се гласува "за", ще трябва да се свика ( след 3 години) велико народно събрание, за да смени конституцията. И тъй като желаното мнозинство няма да може да бъде осигурено, тя няма да бъде променена. Така че изводът е един - популистко предложение на лигльото със същата цел като всяко негово действие - РАЗЕДИНЯВАНЕ НА НАЦИЯТА!
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
121 Прав си чисто и просто Прзидента е обобщил исканията на гражданите . НАЛИ ТОВА ИСКАХТЕ ОЩЕ МИНАЛИЯ ФЕВРУАРИ . За това той поставя на масата ТРИТЕ ВЪПРОСА Задължително гласуване Мажоритарни кандидатиЕлектронно гласуване Аз например съм противник на задължително , но приемам електронното и ще отида Референдума и ще си кажа волятя Мажоритарни кандита също НЕ . Виж Преференциален ВОТ с нисък ПРАГ, да , Активна регистрация на гласоподавателите за да се избегнат мъртвите души в списъците ДА
114
10
 
3
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
Хакер съм и нямам проблеми с електронното гласуване, както за себе си, така и за партията си.
113
9
 
5
 
! Отговори
Умерения преди 10 години
Някой много упорито искат да ни върнат в комунизма....
112
11
 
4
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Статията е много точна. Оказа се, че тук- там има някой мислещ българин!
111
12
 
8
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Хората на Първанов едва сега "узрели", че Станишев бил вреден за България- аз мисля, че не Станишев, а Борисов е вреден. И то много!!! Но, явно Първанов има други планове с Бойко !?!? Без тикви, плевели и сие....
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко сте, очакваме още да се включат в пропагандата - никой не ви кара да участвате в референдума след като не искате,останалите от нас искат.И става дума за референдум т.е. за волята на мнозинството от българите,а не какво искал президента или какво иска един или друг.Не изкривявайте нещата,никой не е казал,че задължителното гласуване например ще бъде прието от българите.Тук става въпрос за правата на всички нас,става въпрос за повече демократичност.
109
1
 
16
 
! Отговори
Ето преди 10 години
имаме 2,5 милиона емигранти. Половината от тях да са гласоподаватели със е.гласуване ще се удави електоратът на ДПС. Така че за какво са споровете. Да опитаме нещо ново! Не е време да се полюем, а да се обеденим. За да има ефект от следващите избори, съгласете се със президента. Може да не е най- добрият и най - умният, но той има право. Ето ви промяната. Да започнем сега. За бъдещето на децата си, за да я има България. За да се върнем към корените си.
108
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При 417000 гласували за ДПС през 1991 И ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 83% имат 24 депутатаПри 400000 гласували за ДПС през 2013 И ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 60% имат 36 депутатаИзводите си правете сами кой печели от НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ Това са данни взети от ЦИК