"Президентът избледня на политическата сцена"

Иван Начев: Политиците да не си мерят рейтинга, да помислят колко хора гласуват за тях
145
"Президентът избледня на политическата сцена"
Ще остане ли хартиената бюлетина в историята? Снимка: архив, БулФото

Не може 20 години след началото на прехода политици да искат задължително гласуване. Така политологът и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев коментира пред Dnes.bg инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

Начев е категоричен, че няма нужда от референдум с трите въпроса, които постави Плевнелиев за допитване – задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване.

„Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване – в които има национални проблеми, или в двунационални държави, когато има нужда от консолидация. Въвеждането на задължителното гласуване е станало в европейската практика след някакви сътресения като война, революция, сваляне на политически режим“, изтъкна той.

Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното – то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове.

Той заподозря, че ходът на държавния глава е направен с цел отклоняване на общественото внимание.

„В последно време президентът избледня на българската политическа сцена, остана на заден план. Името му все повече се свързва със скандали. Един от тях в момента е какви фирми е водил в Китай и как се опитва да „подмени“ едрия български бизнес в делегация, която е представителна за България. Обикновено той лансира подобен род тези в такива ситуации, когато не иска да отговори на неудобни въпроси“, смята Начев. По думите му предложението на Плевнелиев в този смисъл не е изненада.

Политологът е категоричен, че не може да се вменява на хората да гласуват задължително в ситуация, в която се вижда, че обществото е отвратено от политическите партии и не вижда алтернатива.

„Политиците вместо да си мерят рейтинга, да си помислят колко хора гласуват за тях“, призова той.

Начев изтъкна, че години наред политическите елити се противопоставяха на електронното гласуване, защото смятаха, че то ще повлияе най-вече на резултата на ДПС с гласовете от Турция.

„Имаше политически страх в някои партии, които заемат сега точно обратната позиция. Това също е смешно, не сме толкова късогледи. Самите партии, забележете, смятат, че това е една възможност те да манипулират вота. Затова, като се мисли за облекчаване на гласуването, трябва да се мисли как този вот да бъде гарантиран, че няма да бъде изкривен“, коментира той.

Начев посочи, че не вижда нищо революционно в изказването на президента, защото това не е нов дебат в българското общество.

Той смята, че партиите у нас закъсняват с посланията за евровота, който ще се проведе през май, докато по-голяма част от европейските държави вече са открили този дебат.

Според него причината е, че все още не са ясни основните политически играчи. Все пак той не очаква избирателна активност над 40-50%, като изтъкна „ситуацията на висока корупция, злоупотреби с еврофондове и това, че българинът не разбира каква полза има от ЕС чисто всекидневно“.

Иван Начев очаква на евровота да не се гласува за личности, а за партиите, които са ги издигнали. По думите му би било добре да се предложат експерти на европейско равнище, които да имат възможност да ни представляват в Европейския парламент.

Политологът не очаква появата на движението на Георги Първанов АБВ да повлияе драматично на резултата на БСП на евроизборите. Начев допусна, че би могло АБВ да има един евродепутат заради познатото лице на Ивайло Калфин, но изтъкна, че е много важно кои ще са участниците в алтернативната листа и кои структури на левицата ще застанат зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимният74, Простако, огледай се колко сте малко, на изчезване като динозаврите сте, с тази разлика, че те са благородни ЖИВОТНИ!!
86
9
 
9
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Комуноидите и турците никога няма да допуснат честни избори. Голям страх ги тресе от задължителното гласуване. Само със задължително гласуване може да се изберат правилните управляващи - така ще се отрази желанието на хората.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очакваното стана факт - след като четири години депутатите не вдигаха заплатите си, сега народните представители решиха, че времето за спестяване е отминало. Така новата заплата става 2550 лева на месец - колкото три средни работни заплати в страната, предаде bTV.Увеличението реално е от 354 лева.
84
5
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До neni4a продължение. Нека да има референдум.Дори и да ги въведат и трите,аз ще си платя глобата и пак няма да гласувам.Пък в крайна сметка при мажоритарен вот,дали ще се кандидатират по-свестни? Над 90% ще са от бивши управлявали . То имаме ли политик,който да не се е надупвал а? Нещо са като извънземните,всички сме чували,че ги има,а никои не ги е виждал. Както и да е,не съм против подобен референдум.
83
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възможно е задължителното гласуване да ни спаси за известно време от продажници и турци!
82
9
 
7
 
! Отговори
Blondi83 преди 10 години
Не е лоша идеята за този референдум, но мен лично ме притесняват 2 неща. Първото е, че Росен Плевнелиев показва партийна принадлежност, независимо че вече е президент, а не регионален министър. Решението му не е взето единствено и само по негово усмотрение, а е повлияно от досещате се кого. Второто нещо е предпоставката за още по-големи измамни схеми с купуването на гласове. Трудно ще може да се следи всичко, така че бъдете сигурни, че никак, ама никак няма да е лесно да се опази вота чист!
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zashto moje referendum za Belene , a za zadaljitelno glasuvane ne.?
80
7
 
10
 
! Отговори
Лозанова преди 10 години
Много малко хора гласуват, а и вече за кого да гласуваме, след като всички са еднакви, подкупни, престъпници, които единствено целят да си напълнят джобовете. Никой не се интересува от нашето мнение, на тях им е изгодно да ни манипулират, никой не може да ни задължи да гласуваме.
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По глупава идиотска статия не съм чел.
78
10
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
И да има задължително гласуване,то едва ли би изменило коренно нещата. Защото народа не ги харесва никои от тия и ще предпочете да си плати евентуална глоба,отколкото да подкрепи някои от тия. Не е въпроса зорна да ни карат да гласуваме ,а да имаме желанието да го направим. Каквото и гласуване да се въведе,то тия са се о*рали нееднократно(говоря за всички),и пак поне 2 млн няма да гласуват,а ще си платят глобите. Целта трябва да е да се върне доверието на избирателя,за да гласува
77
1
 
17
 
! Отговори
Задължителен вот преди 10 години
Ние сме в състояние на национална катастрофа от 25 години насам. Време е или да се спасим или просто да изчезнем.
76
4
 
25
 
! Отговори
социолог преди 10 години
И защо е тази истерия за референдума. Президента просто иска да се попита народа. Нека суверена реши , а не престъпната тройна коалиция БСП-ДПС-Атака-ДС. Доводи има всеки и за и против, но пак казвам нека кажат хората какво мислят пък после да коментираме. Апропо защо БСП-ДС похарчи 14 милиона лв. за безсмислен референдум по АЕЦ Белене, а сега по истинските въпроси не може.
75
23
 
5
 
! Отговори
емо преди 10 години
недоразумението наречено президент пак сеопитва да пречи на страната.вън......
74
18
 
4
 
! Отговори
Тато преди 10 години
Президента пак се оля,явно тези идеи идват от щаба на Боко-тиквата,той освен да създава проблеми на правителството и да плещи глупости в чужбина с друго не се занимава.
73
0
 
28
 
! Отговори
nomer57 преди 10 години
До иванСтрахът е от мажоритарният вот. Тогава 90% от сегашните муцуни ще изчезнат от политическата сцена!
72
4
 
24
 
! Отговори
Дзержински преди 10 години
Същият Начев, от УНСС, го има днес и във в."Стандарт".Червените кратуни, а и обрязаните ***, се уплашиха и мобилизираха всички свои медии, за да отхвърлят предложението на президента. А нали и "Атака" искаше задължително гласуване! Лъсна голата истина: ченгетата от ДС не пускат властта, само действия като тези в Киев ще ги оправят.
71
13
 
3
 
! Отговори
Black Widow преди 10 години
Ако купуването на гласове СЕГА става лесно, но е трудно заловимо, представете си колко по-трудно ще бъде по електронен път на този етап от развитие на нещата у нас. Просто съм убедена, че ще има жестока манипулация. Лично аз съм за такъв модерен начин на гласуване, но първо нека променим много по-важни неща, като Конституцията, като НК и ИК, неща които трябва да са основа на едно бъдещето прозрачно гласуване. А реално така отново нямаме избори - Росен лобира за неговите хора за нови избори.
70
16
 
4
 
! Отговори
don baston преди 10 години
Президентът иска да си мислим, че ни дава възможност от нас да зависи нещо, а в същото време какво се случва обслужва интересите на ГЕРБ! Цветанов и Борисов си въртяха далаверите с бюлетините, та една система за електронно гласуване ли няма да пипнат?! Да не говорим за безумието наречето задължително гласуване, което ни връща във времето на соца?! Така ли президентът иска да стимулира гражданската активност?! Ниската избирателна активност е резултат от липсата на доверие в политиците!
69
6
 
22
 
! Отговори
иван преди 10 години
Голям страх ги тресе БСП и ДПС от задължително гласуване.Наясно са че ще олекнат много,ще изпуснат кокала завинаги.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Иван Начев: Политиците да не си мерят рейтинга, да помислят колко хора гласуват за тях"Прав е в случая.