"Президентът избледня на политическата сцена"

Иван Начев: Политиците да не си мерят рейтинга, да помислят колко хора гласуват за тях
145
"Президентът избледня на политическата сцена"
Ще остане ли хартиената бюлетина в историята? Снимка: архив, БулФото

Не може 20 години след началото на прехода политици да искат задължително гласуване. Така политологът и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев коментира пред Dnes.bg инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

Начев е категоричен, че няма нужда от референдум с трите въпроса, които постави Плевнелиев за допитване – задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване.

„Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване – в които има национални проблеми, или в двунационални държави, когато има нужда от консолидация. Въвеждането на задължителното гласуване е станало в европейската практика след някакви сътресения като война, революция, сваляне на политически режим“, изтъкна той.

Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното – то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове.

Той заподозря, че ходът на държавния глава е направен с цел отклоняване на общественото внимание.

„В последно време президентът избледня на българската политическа сцена, остана на заден план. Името му все повече се свързва със скандали. Един от тях в момента е какви фирми е водил в Китай и как се опитва да „подмени“ едрия български бизнес в делегация, която е представителна за България. Обикновено той лансира подобен род тези в такива ситуации, когато не иска да отговори на неудобни въпроси“, смята Начев. По думите му предложението на Плевнелиев в този смисъл не е изненада.

Политологът е категоричен, че не може да се вменява на хората да гласуват задължително в ситуация, в която се вижда, че обществото е отвратено от политическите партии и не вижда алтернатива.

„Политиците вместо да си мерят рейтинга, да си помислят колко хора гласуват за тях“, призова той.

Начев изтъкна, че години наред политическите елити се противопоставяха на електронното гласуване, защото смятаха, че то ще повлияе най-вече на резултата на ДПС с гласовете от Турция.

„Имаше политически страх в някои партии, които заемат сега точно обратната позиция. Това също е смешно, не сме толкова късогледи. Самите партии, забележете, смятат, че това е една възможност те да манипулират вота. Затова, като се мисли за облекчаване на гласуването, трябва да се мисли как този вот да бъде гарантиран, че няма да бъде изкривен“, коментира той.

Начев посочи, че не вижда нищо революционно в изказването на президента, защото това не е нов дебат в българското общество.

Той смята, че партиите у нас закъсняват с посланията за евровота, който ще се проведе през май, докато по-голяма част от европейските държави вече са открили този дебат.

Според него причината е, че все още не са ясни основните политически играчи. Все пак той не очаква избирателна активност над 40-50%, като изтъкна „ситуацията на висока корупция, злоупотреби с еврофондове и това, че българинът не разбира каква полза има от ЕС чисто всекидневно“.

Иван Начев очаква на евровота да не се гласува за личности, а за партиите, които са ги издигнали. По думите му би било добре да се предложат експерти на европейско равнище, които да имат възможност да ни представляват в Европейския парламент.

Политологът не очаква появата на движението на Георги Първанов АБВ да повлияе драматично на резултата на БСП на евроизборите. Начев допусна, че би могло АБВ да има един евродепутат заради познатото лице на Ивайло Калфин, но изтъкна, че е много важно кои ще са участниците в алтернативната листа и кои структури на левицата ще застанат зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Анонимен 116.Не страх ме е от *** като теб!
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страх ли ви е от задължително гласуване а?
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най много от загължително гласуване се страхува ДПС защото около 2 000 000 Българи НЕгласуват а от това печели Доган и Местан.Ако се въведе тогава ДПС има верочтност вообще да невлезе в парламента камо ли да управлява както винаги
104
10
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
Защо Бойковските и ГЕРБерски *** така неистово искат задължително гласуване? Защото са комунистиииии! Това е истината!
103
4
 
10
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До Blondi83Използвай,опорните точки по предназначение неграмотнико.!! Как Президента показва партийна принадлежност?.Може би е казал 'гласувайте мажоритарно ,по електронен път за ГЕРБ".?Позитанската простотия и малоумие бележат нови висоти.Проблемът ви е че 90% от електората ви сте неграмотни а останалите просто евтини продажни ***
102
4
 
10
 
! Отговори
Ta преди 10 години
България не е ли като след война? 25 години преход и е на дъното. Прав е президента. Трябва най-после да стане задължително гласуването. Много млади хора нехаят и не ходят да гласуват. Всички искат, а ги мързи да отидат до урните. Само със гласовете на пенсионерите, *** и живеещите в Турция не става. Ако продължава по стария начин България ще се затрие. Ето възможност за промяна и президента ни я дава. Сега всичко е в наши ръце. Тези които са против те са срещу България.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветанов бил много учуден защо изобщо проверявали ювелирните му акции, които се оказаха в пълната си степен извън закона и дори такива, че само устно е посочвано кой да бъде проснат по очи, ей тъй на. Ама как, мига на парцали Цветанов, регионалните дирекции имаха пълна свобода Бившият МВР-министър направи позорен опит да набута на пангара шефовете на регионалните дирекции на МВР, след като и *** в дирекциите прекрасно знаят, че без думата на Цветанов същите регионални негови слуги не смееха дори да пръднат
100
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
До ГаврилНе си добре човече!! Вземи се прегледай главата и си пий хапчетата редовно
99
4
 
10
 
! Отговори
pamet преди 10 години
Защо неистово врещят червените *** ?Значи за "беленския" им референдум кюстендилските и ломски *** братя на Мая Манолова-Галева бяха достатъчно компетентни да гласуват и "българският народ беше достатъчно мъдър" да гласува ,а сега по три елементарни въпроса ,не са .Много сте жалки това червените въшки.Обиждате си електората.Паника,паника.Насрахте се от страх и истерия
98
8
 
4
 
! Отговори
tuzarya преди 10 години
Спомняте ли си кога бяхме задължени всички да гласуваме! Отговора е - при комунизма! Как могат да се лансират такива *** идеи, които са в разрез с основния закон на страната - Конституцията!
97
5
 
5
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@гавраилееее,много ти дойде,че не можеш да преглъщаш вече и търсиш къде да излееш,а гейберастки гомн*яд
96
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРЪКНА ВИ С БОКСОВА РЪКАВИЦА ОТЗАД
95
5
 
4
 
! Отговори
Гаврил преди 10 години
@Дядо, изливаме право в твоята уста, мой човек :)
94
9
 
10
 
! Отговори
Гаврил преди 10 години
Ще ви се да е избледнял :) Тепърва ще има да ви вгорчи живота Плевнелиев, червен *** такива. Не сте виждали вие успял, честен човек и ви страх, ама направо по гнусен начин ви личи. Ще сърбате докрай обаче! Предатели и ***.
93
8
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Интересно ми е ,говедата гласували за мазното *** Роско Пу*иту,как излизват насраното и с пълно гърло реват:-Това е шоколааад ;)
92
12
 
7
 
! Отговори
до там преди 10 години
С мажоритарния вот и задължителното глсуване ще стане най-прекрасното и завършени обединение на ГРЪБ БСП и ДПС.БКП ще бъде в разцвета си.А с електроннот гласуване машинацията брутална и невиждана досега!!!Послествие - гражданска война!
91
12
 
12
 
! Отговори
Kostadinova преди 10 години
Vie ste na prav pat Gospodin Prezident !!Rosen Plevneliev ,Vie ste mojat Prezident !!
90
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги , когато Президента критикува управляващите мафиози се появява някой "независим" комуно-цоциалист да го оплюе. Само задължителни избори може да доведат до нещо по-добро в управлението на държавата. Сегашните управляващи си иимат Държавата за собствено ползване.
89
3
 
10
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Болен многократно се е доказал като криминално лице . Ако е човек с характер , както той твърди, трябваше още при скандала в самолета на 'Луфтханза' да си даде доброволно имунитета, а не да го ' дава ' доброзорно сега .Агент Павел е съратник на агент Сава, който е ортак с Йосич и покровител на Пешо сумиста, Брендо, Златко баретата и Маргините .
88
14
 
15
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Президентът Плевнелиев многократно е доказал, че е европейски политик с висок морал и интелект . Неговото мнеие е ЗНАЧЕЩО за обществото ни !За съжаление, Сталинишев, Болен и агент Сава от ДС са хора с диктаторско и престъпно поведение и тяхното непоследавателно и нелогично мислене дори и не трябва да се коментира .Сталинишев е интригант, лъжец и манипулатор, който взима незаконно европейски и български пари .Болен многократно се е доказал като криминално лице . Ако е човек с характер , както той твърди, трябваше още при скандала в самолета на 'Луфтханза' да си даде доброволно имуните