Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена

САЩ отсъстваха в Минск, но продължават натиска върху Москва
13 фев 2015 19:31,
205
Обама остави Оланд и Меркел сами на дипломатическата сцена
Снимка: Reuters

Съединените щати оставиха френско-германската двойка да се мъчи сама на дипломатическата сцена, за да изтръгне от Русия споразумение за Украйна. Зад кулисите обаче Вашингтон подкрепи европейските си съюзници и сега поддържа натиска срещу Москва - в случай че примирието се провали, пише Джо Бидъл, от Франс прес.

Хиперактивната американска дипломация често се стреми да заема предни позиции в международните кризи, но като изключение се държа изцяло настрана от срещата в Минск, събрала германският канцлер Ангела Меркел с президентите на Франция, Украйна и Русия - Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин. САЩ не изпратиха дори наблюдател на преговорната маса.

Според Джуди Демпси от фондация "Карнеги Европа" президентът Барак Обама, който се срещна с Меркел, й е "възложил" украинския случай.

"Той не искаше да има нищо общо с Украйна, стремеше се в известен смисъл да я зачеркне от своя дневен ред", смята анализаторката.

Американски представители отхвърлят това мнение - напротив, възхваляват "тясното" сътрудничество между Вашингтон, Берлин и Париж в подготовката на споразумението за уреждане на конфликта в Източна Украйна, подписано вчера в столицата на Беларус.

"Европейците ни информираха през цялата нощ и ние подкрепихме усилията им", твърди служител от администрацията на Обама. "Да кажем, че сме били извън играта, ще значи да изопачим реалността", допълни друг.

Американското правителство припомни и дипломатическите си инициативи от последните дни, чрез които според него е останало рамо до рамо с европейските си съюзници: призива на Обама към Владимир Путин, разговора между вицепрезидента Джо Байдън и Порошенко в Мюнхен, посещението на държавния секретар Джон Кери в Киев и срещата с руския външен министър Сергей Лавров.

Наблюдатели дори смятат, че възможността Украйна да получи "отбранителни" оръжия, спомената тези дни от Барак Обама, е подействала на дипломацията като камшик.

Според западни представители, европейските и руските страхове от силна военна ескалация на конфликта са накарали президента Путин да предложи на френския си колега и на германския канцлер мирен план от девет страници на руски точно преди визитата на Кери в Киев от 5 февруари.

Посещението на Кери в украинската столица впрочем бе засенчено от изненадващата визита на Меркел и Оланд в Киев същия ден, след която френско-германската двойка замина за Москва.

Експерти всъщност смятат, че е логично европейците отново да вземат в свои ръце украинската главоблъсканица.

"Нормално е Европа да бъде на челната линия, коментира Фиона Хил, директор за САЩ и Европа в Института "Брукингс". Защото "детонатор на конфликта бе тъкмо взривът в отношенията между Украйна, Русия и ЕС по повод споразумението за асоцииране" с Европейския съюз, напомня тя.

Кризата в Украйна наистина датира от 21 ноември 2013 г., когато по време на лидерска среща във Вилнюс тогавашният проруски президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Москва. Това предизвика неколкоседмични проевропейски демонстрации, потушени с кръв, които продължиха до бягството на Янукович през февруари 2014 г.

САЩ започнаха активно да се месят в кризата, откакто заместник-държавният секретар за Европа Виктория Нюланд дори замина през декември 2013 г. за Киев, където раздаде сладкиши на проевропейските демонстранти.

След анексията на Крим през март м. г. и избухването на конфликта в Източна Украйна Вашингтон не спря да заклеймява военното участие на Русия в събитията, довело до наказателни американски и европейски санкции - нещо небивало в отношенията между Запада и Москва от края на студената война насам.

И при все че "приветстваха" споразумението от Минск, САЩ останаха твърде резервирани към шансовете за траен мир между Киев и проруските сепаратисти. Вашингтон настоя примерно за "дела, а не думи" от страна на бунтовниците и на Москва, за да може прекратяването на огъня "да бъде последвано от незабавни и конкретни мерки".

Ако Минск се окаже провал, "ако прехвърлянето на оръжия и оборудване през границата продължи, това ще ни принуди съвместно с нашите партньори да наложим по-тежки санкции на Москва, предупреди представител на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите са фикция,златото и диамантите нямат друга стойност освен търговска.Всичко е въпрос на суровини и технологии.Съвет към руските:оправете си технологиите.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес се навършват 70 години от англо-американските бомбардировки на Дрезден. Град, в който не е имало военни обекти и военни заводи - само мирни жители.
45
2
 
6
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Оригинален размер на дълга на САЩ не е 18, и на 91 трилиона щатски долара - казва старши сътрудник в Института Катон във Вашингтон авторитетни Michael Tanner. Разминаването между експертът обяснява, че американските власти са постоянно подценяват размера на държавния дълг, манипулиране на сметки.
44
0
 
4
 
! Отговори
хорус преди 9 години
Вие ,двамата *** трябва да ви пратим да спасявате своите.Половината от свръхсекретния цру искат да изчистят Земята от такива твари.Всеки божи ден се очаква ареста на твоите ментори Бжежински,Кисинджър и останалата дегенератска ***.ПОл муад дип идва за тях
43
1
 
8
 
! Отговори
до астронавт преди 9 години
Роскосмос е на изкуствено дишане--Пак си се объркал. Американците купуват 60 руски ракетни двигатели за 2 млрд. долара. Ти на това изкуствено дишане ли му казваш? Битката за космоса е голяма и засега Америка е много долече да се прави на космическа сила номер едно, щом сами един двигатели не може да си произвеждат.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 7 февруари 2014 г. Виктория Нюланд (САЩ) говори с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят и изтърва реплика по адрес на ЕС: "Майнта му на Европейския съюз" (на английски: "Fuкk the E.U."
41
2
 
11
 
! Отговори
До 85 австронавт преди 9 години
Ти си толкова астронавт колкото баба ми космонавт.Нито един американски товарен кораб не излита без руската ракета носител. Американците налагат санкции на Русия но не се отказват от руските ракетни двигатели. Те самите казват че такива двигатели могат да произведат не по рано от 2019г. Ако мразиш Иван то недей да мразиш и свети Иван.
40
3
 
13
 
! Отговори
ДО 70 квазер преди 9 години
Чети момче чети! поне сега нета е пълен с независима информация. Не вярвай само на фондацията Америка за България.Вярно там дават пари ама при условия да им вярваш на лъжите.
39
8
 
2
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Раждането на една нова нация не може да бъде спряна с Калашник !
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Москва.Както се вижда Порошенко къщо отказа да го подпише.Защо ли?Ами защото и за слепият е очевидно, че след подписването в бюджета ще се появи такава дупка от заради падането на митата, че бедна ви е фантазията.
37
1
 
12
 
! Отговори
ДО 70 квазер преди 9 години
Чети момче чети! поне сега нета е пълен с независима информация. Не вярвай само на фондацията Америка за България.Вярно там дават пари ама при условия да им вярваш на лъжите.
36
15
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Агресивната политика на Кремъл доказа необходимоста от НАТО.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 Джавелинки за украинската армия и ще има "падни-стани" за отпускарите. За жалост 1500 от тях ще се върнат в Русия в цинкови ковчези, като тези от Афганистан
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябваше да напишете че путин не е желал обонго да присъства на срещата а не че сащ са оставили меркел и оланд да преговарят, просто павиана не е на равнището на путин да разговаря с него
33
8
 
8
 
! Отговори
долу москaлия преди 9 години
Лидер Прaвi сектор Ярош не признaвa устнaтa договоркa м/ у ***, Порошенко, Олaнд и Меркел, дори нa ВСУ дa бъде нaредено дa изтеглят тежки оръжия от линия соприкосновения, волонтерскi бaтaльони и полк Aзов продолжaт биткaтa с руския поробител до пълнa победa и рaзгром москaлии
32
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Мирният етап от Перестройката приключи с влизането на Путин в Кремъл.
31
26
 
8
 
! Отговори
долу москaлия преди 9 години
Единствено СAЩ ще спaсят Хрaбрa Укрaйнa от руско робство. US Army от мaрт 2015 г. зaпочвaт обучение нa ВСУ крaй Лвiв! Слaвa УкрaIне, Слaвa СШA!
30
8
 
5
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Един народ, когато набере самочувствие, рано или късно отвърля игото.
29
16
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Вие сме съвременници на борбата на Украйна за независимост от Русия.
28
1
 
19
 
! Отговори
сонар преди 9 години
Лидера на десния сектор в Украйна Дмитрий Ярош заяви че неговите орди няма да спазват минското споразумение. Е това какво ви говори? това че мир няма да има. Това се е знаело още преди подписването. Запада казва едно а върши друго. За това още от 16-2 влизат нови санкции срещу Русия.Това е като онази поговорка- пениш се не пениш ще те ям пари съм давал за теб.