Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост

Ще има ли траен мир?
Обновена: 14 фев 2015 07:44 | 13 фев 2015 21:05,
250
Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост
Снимка: БТА

Споразумението от 13 точки, което стана резултат от четиристранните преговори за уреждане на конфликта в Украйна вчера в Минск, е описвано различно - от "лъч на надежда" до "крайно проблематично", пише ДПА.

Още по темата
Документът от четири страници, който бе подписан от сепаратистките лидери и членовете на т. нар. Контактна група, по същество е ревизиран вариант на първите мирни споразумения, постигнати в беларуската столица през септември. Освен че повтаря голяма част от първите договорености, като размяната на пленници и общата амнистия, то предвижда и "крайно проблематични" решения за политическия статут на сепаратистките територии и за границата с Русия, смята Дмитрий Тренин от московския Фонд "Карнеги".

Гарантирането на сигурността на границата с Русия бе едно от основните искания на Киев, защото е публична тайна (отричана от Москва), че бойци и тежки оръжия свободно текат от Русия в Източна Урайна през стотиците километри от нея, контролирани сепаратистите.

Макар че Киев настояваше за незабавно връщане на контрола над границата, споразумението отложи това за края на годината и изисква първо Украйна да приеме нова конституция и да организира местни избори.

Въпреки че първоначалното руско искане за федерализация на Украйна липсва, според документа Киев трябва да приложи приетия през есента закон за специалния статут, който дава широки правомощия регионите, контролирани от сепаратистите, вкюлчително им се позволява да поддържат собствени полицейски сили и да назначават съдии и прокурори без съгласието на централното правителство.

Вчера наблюдатели посочиха, че военните точки от споразумението пряко противоречат на политическите. Текущата фронтова линия остава непроменена, що се отнася до бронираната техника на сепаратистите, докато изрично се заявява, че политическите клаузи трябва да се спазват само в териториите, очертани въз основа на линията на прекратяване на огъня от септември.

Това означава, че зоните, практически контролирани от сепаратистите, официално остават под контрола на Киев - една
опасна двойственост. Друга точка, широко смятана за отстъпка пред Русия и сепаратистите, е, че прекратяването на огъня влиза в сила чак утре в полунощ, което практически отпусна още над два дни за боеве за спечелване на нови територии.

Смята се, че сепаратистите в момента притежават по-голяма огнева мощ, след като победиха правителствените сили на летището на Донецк и, макар и неокончателно, на железопътния възел Дебалцево.

Друго поражение за Украйна вероятно е точката за изтегляне на тежките оръжия, която изрично позволява на сепаратистите да запазят завоюваните територии. В споразумението се говори за две линии на прекратяване на огъня - едната от септември за изтеглянето на правителствените войски, и сегашната за сепаратистите.

В добавка буферната зона се разширява от предишните 30 на сегашните минимум 50 километра.

Германският канцлер Ангела Меркел, на която се приписва заслугата за новото споразумение, го нарече "лъч на надежда", макар да отбеляза, че думите трябва да бъдат последвани от дела. Делата бяха най-видими вчера в Дебалцево, където сепаратистите затягаха обръча около правителствените сили, все още удържащи стратегическия пункт според министерството на отбраната в Киев.

Украинските медии изтъкнаха, че първоначалният двудневен срок на прекратяването на огъня е било пордължен до почти три дни под натиска на Русия.

"Допълнителното време им е необходимо заради Дебалцево", написа новинарският сайт "Украинская правда". "Най-доброто, на което можем да се надяваме след Минск, е пракратяването на огъня да издържи", написа Тренин от "Карнеги" в Туитър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
11
 
! Отговори
жилото преди 9 години
До ХА-ХА-ХА ! 144Никой нищо не предлага,а дава възможност на можещите и трудолюбивите да развиватстраните си!Това ви е на вас Ахилесовата пета/тъпня/,че някой ще дава и това трябвада са червените чугунени ушнаки,те ще раздават,а от къде ще го вземат и кой ще работислед като му вземат всичко ,не мислите и започвате с номерата,че някой външен враг ви мъти водата иначе ей сегичка всичко ще се оправи и ще потекат рубли ,мед и маслоиз вашето ведро.Миришете на нафталин и мухъл с тези тъпни !
110
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
144 Първо този твой нов световен ред се опитва не някой друг а именно Путин да го налага , иначе международните отношения в Европа и светът са си установени още пред близо 70 години с основаването на ООН . Заплатата ти е такава каквато си си я изкарал , никой не договаря вместо теб заплатата ти , пак повтарям всичко е спрямо твоите лични възможности . Научи се че на този свят всичко зависи от теб и от никой друг И не е 200 евро защото средната РЗ в България е 410 евроПривери си Одисей 1
109
6
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до Одисей 1Да бъдеш информиран ? Как ? Като ти позволяват да знаеш само онова, което "световния елит" иска да знаеш !Добре, че вече има втори полюс в света, за да надникнем отвъд новата Информационна завеса, гледайки руските телевизии. Там можеш да чуеш истината !Тук, където действа добре смазаната с долари медийна машина на Новия ред, истината няма да я разбереш !За *** и ислямизацията на света именно благодарение на Новия световен ред не искам да говоря. Тях ги виждат всички !
108
6
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Одисей 1Какви възможности за развитие предлага Новия световен ред ?Заплата от 200 евро на месец ?! :)Благодаря за такова "развитие" !Живял съм и в едно друго време, което беше за предпочитане.Какви възможности за пътуване предлага Новия световен ред ? А, пари за път ?80% от българите няма с какво да си платят сметките и лекарствата !И да намерят какво ? Отиди у богатия да се нагледаш ... :)И толкоз !Новият световен ред е добър само за богатите и е РОБСТВО за бедните народи и държави !
107
9
 
7
 
! Отговори
астролог преди 9 години
Страшно се сгъстяват и подреждат звездите на Жужин! Очакват го големи неуспехи,разочарованияи мъка ,много мъка..и разбира се ще бере къпини вТайгата за постоянно !
106
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
140 На кое казваш робство , на възможността да се развиваш както пожелаеш спрямо възможностите ти , на възможността да пътуваш където пожелаеш спрямо възможностите ти или на възможността бъдеш информиран за всичко спрямо възможностите ти .Кога в 1300 и кусур не се знае колко годишната ти история си имал такива възможности Чакам отговорОдисей 1
105
8
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Мир няма да има !Не знам дали да кажа "за съжаление" ...Чувал съм от стари хора, които помнят ужасите на войната, че от войната по-страшно и лошо нещо няма.От друга страна, ако светът продължава да се "развива" по този начин, скоро и Русия ще падне под игото на Новия световен ред.Изправени сме пред труден избор - ужасяваща война или мирно робство ?!Българинът понеже е роб по душа ще предпочете хомота ...Има народи обаче, които предпочитат да умрат героично, но да не прекланят глави.
104
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До говори Киев--да..бе...затова подвижните крематорюми на Порошенко работят постоянно--видеото в нета е на украински войници които горят труповете на Правъй сектор.Самите украинци са го сеимали.....а ти си вервай....лошо няма--щом си балък.......
103
14
 
13
 
! Отговори
Бъргас преди 9 години
До говори Киев 136Само така Киев, бий агресорите здраво ,ние сме със вас !
102
9
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Хленченето никога няма да спре. Пердах до Минск-3, щом 2 не им харесва!
101
12
 
18
 
! Отговори
!!???!!!?? преди 9 години
Какво примирие бе,наивници...МакКинен каза--Украйна ще воюва,до последна капка кръв---американците са решили вече съдбата на украинците.....наивници--примирие наяма да има--САЩ искат война.....
100
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как така Русия воюва с Украйна, а в Украйна има вече 5 мобилизации, а в Русия нито една, вероятно укприте се справят зле:))))
99
11
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 9 години
Хмм ама каква е тази пропаганда, твърде си умерен, "реалните" цифри са:1 239000 убити12426097 ранени3 500 ззагубени такнаИ не забравяй да напишеш, че това е след 10-тата задължителна мобилизация.ха..хаа..
98
14
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако говорим за нещо трайно при таварисшч ***... - то това е връзката му с КГБ и мафията...
97
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам с колко лъчи ви е надеждата, но това, което виждам е, че западът настоява Русия да не подкрепя бунтовниците, а в същия момент получавам информации, че държави от ЕС въоръжават другата страна в конфликта, а САЩ дори се готви да се включи във въоръжаването и в момента сондира общественото мнение.
96
21
 
10
 
! Отговори
Путин джудже преди 9 години
загуба на редовни руските войски по време на войната в Украйнана 02.13.2015 УБИТИ 6856ранен 5035Липсващ 3266Неуспешно изтича в Минск тестови Путин нанохимикалки
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shte ima li traen mir ? -NE SAMO GLEDAITE.
94
10
 
18
 
! Отговори
между другото преди 9 години
"Порошенко назначил Саакашвили своим внештатным советником"ха ха - тъкмо навреме! Са ще видим бандеровче вратовръзка яде ли !?
93
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия си е научила урока от Авганистан! Ако няма поне 80% екато при Крим няма да тръгне на военна операция!Колкото и странно да е - във външно отношение, най-много от "целия демократичен свят" уважава волята на нациите.И що не влиза ли ? - щото украинците още не са усетили кой им мисли доброто и кой иска да им вземе ресурсите!
92
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да я прости Украйна. Отиде си тая страна скоропостижно, както се и създаде. Ще си вземат своето руснаците. Няма кой да ги спре. 25 години чакаха, едва ли ще отлагат повече.