Да живееш 20 години чужд живот

Жена разказва за две бебета, разменени в родилното преди 80 години
11 мар 2015 18:45,
10
Да живееш 20 години чужд живот
Снимка: Архив Reuters

Две френски семейства, чиито бебета са били разменени при раждането, скоро получиха около 2 милиона евро като компенсация. Този случай напомня на една необикновена история от преди 80 години.

"Пеги често ми казва, че съм живяла нейния живот, а тя - моя", казва Валери Райлат. И наистина през първите 20 години от техния живот това е било точно така.

През 1936 г. заради административна грешка в болницата, която се твърди, че е станала заради смяната на медицинските сестри, две новородени са се прибрали у дома, само че с грешните родители.

В началото майката Маргарет Уилър имала съмнения, че нейната "дъщеря" Валери не е нейното дете. Тя изглеждала по-малка, отколкото трябвало да бъде.

"Родила съм се по-рано с около 4-5 седмици", разказва Валери пред Би Би Си, която сега е на 78 години. Маргарет е знаела, че ще роди напълно износено дете, а и това и е било второ раждане - разпознала е знаците, че съм родена преждевременно, обяснява Валери.

Така Маргарет Уилър, доверявайки се на своя майчински инстинкт, въпреки че докторите ѝ повтаряли, че греши, се опитвала да се вижда с дъщеря си Пеги, която била отведена от семейство Райлат. Тя посещавала детето от време на време, макар бащата Фред Райлат да е бил видимо недоволен.

След всяка среща Маргарет се убеждавала, че Пеги е нейната истинска дъщеря. Заради това тя започнала да чувства Валери като натрапник.

"Чувствам се зле да разбера, че са ме усещали като натрапник, но това е било само за малко", споделя Валери.

Фред Райлат не вярвал, че Пеги не му е дъщеря. Не искал да разстройва нея и съпругата си и не позволил да се направи кръвен тест, когато Маргарет го поискала. Докторът, който изродил Пеги, може би за да защити професионалната си репутация, отрекъл да има грешка.

Самата Валери почнала да се съмнява, че е част от семейството.

"Моето лице е продълговато и имам дълъг нос. Всички бяхме със сини очи и руси коси, но другите имаха кръгли лица, чипи носове и трапчинки. Забелязвах, че не съм като другите", казва Валери.

След като момичетата пораснали, съмненията на семействата се задълбочили още повече, но продължили живота постарому. Поддържали взаимен контакт, което още повече обърквало ситуацията. Самата Валери също е ходила в къщата на семейство Райлат.

"Те не вярваха, че е имало смяна на бебетата, и предполагам, че не съм била особено добре дошла в техния дом. Но когато бях на осем, веднъж отидох в стаята на Пеги и разгледах нещата ѝ. Тя не си беше вкъщи. Докосвах нещата ѝ и не чувствах, че това е нередно. Сякаш имах правото да го правя", обяснява Валери.

Когато Пеги била на 20 и ѝ предстояло да се омъжи, Маргарет не издържала и ѝ казала, че е нейната биологична майка. Въпреки че тайната била разкрита, Валери посетила своите истински родители - Фред и Бланш Райлат, едва след няколко месеца.

Тя разказва, че в началото ѝ е било трудно да свикне с мисълта и се е чувствала, че не може да се впише никъде. Веднъж срещнала своите родители, тя веднага разбрала каква силна връзка има между тях.

И двете семейства приели "новите" си дъщери, но също така продължили да чувстват като свои деца и "обърканите". Фред Райлат трябвало да се изправи обаче пред факта, че той е отхвърлил своята собствена дъщеря, макар и следвайки съвета на доктора. Той съжалява много за станалото, но Валери му е простила и го разбира.

Поради така стеклите се обстоятелства двете семейства станали много близки. До такава степен те се превърнали в една голяма фамилия, че дъщеричката на Пеги твърди, че има две баби и двама дядовци по майчина линия.

Валери добавя, че през годините тази размяна в родилния дом я е направила по-силен човек и всички са станали едно голямо, единно и щастливо семейство, с двама бащи и две майки.

Последвалият ДНК тест потвърдил размяната на бебетата, но никой никога не е възнамерявал да съди болницата за това.

"Не бих променила нищо", завършва историята си Валери, която сега живее в Андора. "Ако това не ми се беше случило, никога нямаше да имам такъв богат житейски опит. Нищо не искам да променям!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъкмо гледам турски филм по подобен сценарий"Парчета"
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Случва се и днес
4
1
 
6
 
! Отговори
до гурбетчия преди 9 години
И един мармот...
3
15
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Жената вика,че никога не може да си обърка бебето,дори да го мерне за миг!Кви са тия залюхани майки,акъла не ми го побира!
2
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Чети внимателно. Не на тях!!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Do 1 преди 9 години
Прочети хубаво първите 2 реда и ще ти светне.