Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторката явно няма за какво друго да пише, та дъвчи тъпата тема.Щом има специална стая, значи ще кърмят там!Ако онази *** кифла се е надявала да впечатли мъжете, значи е мооооооооооого, ама много проста!Мъжете обичат ци/ци, но не и в ролата им на виме!
235
5
 
17
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Не може жени с "леко поведение" да си рекламират циците в МОЛ-а и вместо да плащат за рекламата, те искат да печелят пари, като завеждат дела в съда ?!?!?
234
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега се готвели да окупират мол Парадайз в подкрепа на тая Деница. 500 майки кърмачки се събирали на 30-ти, прочетох в друг сайт.
233
13
 
17
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Не желая да гледам смижурените им цици в мола! Това ме отвръщава и започвам все повече да мразя "дойните крави"!
232
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно, че интереса на детето е преди всичко, ама какъв интерес има това бебе да бъде водено в мола, при шумотевицата и блъсканицата, вместо в парка на чист въздух примерно или да бъде прибрано в къщи, за да се нахрани на спокойствие и да се наспи, по нейните думи е било гладно и уморено. Или майката си гледа преди всичко нейния интерес.
231
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук много хора пишат за приличие, етика, ценности, морал, а всъщност са крайно задръстени говедари. В случая е накърнен интереса на детето, който е водещ преди всичко друго. Кърмаче - нужда - кърмене, кога - веднага. Щом едно нещо е полезно и необходимо за бебето, останалото е без значение, в това число, че някой простакундер се възмущава.
230
9
 
22
 
! Отговори
фхэфх преди 9 години
Мариа Нестерова страшна статия! Сега щом толкова те кефи да се веят цукала наляво и надясно що не ни покажеш и п....тчицата ти! И това е по природа и естествено, а!?!?!?!?!?!?
229
2
 
3
 
! Отговори
Вис-1 преди 9 години
До АнонименА ти си един калпав ***
228
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 288И къде е написано че някакви нейни права (в които не влиза да скандализира обществото) не са в противоречие с моите и на моето семейство права
227
1
 
15
 
! Отговори
Вис-1 преди 9 години
Не в Мола е проблема а в манталитета на скапаното и разлагащо се "българско общество",в липсата на морал и ценностна система.Тъжно за това примитивно място България
226
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има такива понятия като приличие и морал!!! Статията е отвратителна защото вместо да порицае майката ч защитава. За такива се полагат глоби. Особено голями глоби трябва да е налагат на автори които насърчават нарушаването на обществения морал. Организации като Хелзинския Комитет трябва да бъдат съдени че с действията си предизвикват подобни проблемиИ послено: Всеки МОЛ има специална стая за бебета така че майката го прави предизвикателно нарочно а не поради изключитлни обстоятелства
225
17
 
7
 
! Отговори
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ ДНЕС преди 9 години
Опорните точки на тролчетата днес:= Тъй като сме в ЕС, сме захранени с пошлата европейска култура - в случая кърменето се явява част от упадачната западна култура= моля всички да пращат коментари, че в Русия кърменето на обществено място е забранено= моля всички да коментират, че въпросната майка има финансова изгода, демонстрира голота, неграмотна е, не може да си гледа детето =
224
11
 
20
 
! Отговори
ексхибиционист преди 9 години
Браво , Миче , браво, Несторова !Много прочувствена статия ! Използвала си тази висока трибуна ,за да ни предадеш духовните си терзания в защита на такава благородна кауза !Сега всяка нереализирана ексхибиционстка откри своя звезден миг и своите 5 минути слава , защото такова "внимание " не бяха виждали и в най-смелите си сънища.Заслугата е изцяло твоя , Миче ! Поздравления !С вимето , напред !
223
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 287 Ама къде е написано, че нейните права анулират правата наложени от собствениците на мола ?Тези неписани правила са много разтегливо понятие.
222
16
 
5
 
! Отговори
до 287 преди 9 години
Не, търси си правата, защото всеки човек има достойнство - в случая нейните права са нарушени.
221
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не се беше сетила 7 месеца по-късно да си търси правата, можеше и да ме трогне. Сега просто изглежда като използване на момента с финансова цел.
220
8
 
10
 
! Отговори
до 285 преди 9 години
Жената кърми бебето си, а това прави впечатление само на лузъри и комплексари като теб.
219
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неосведомени люде! Приемете следните факти преди да осъждате- майката има право да ходи и в парк, и в мол, и да кара кола, и да спортува. Това, че е била в мол, не означава че виси там 24/7- на всяка кърмача може да й се наложи да кърми навън, защото бебето е огладняло. Някои бебета сучат по-малко но често, други много на по-рядко. Майката може да се окаже в парка - ще кърми в парка. Може да се окаже в мола - ще кърми в мола. Може и на улицата, на пейка.- кърменето не е демонстрация! А нужда!
218
3
 
12
 
! Отговори
maika преди 9 години
До MaikaНикъде в моят коментар не съм твърдяла, че това да кърмиш е възмутително и че трябва да се прави в тоалетна. Но отстоявам позицията си, че е много по правилно да го правиш дискретно. Първо прикривайки себе си и детето с пелерина осигуряваш на детето уют, а на себе си спокойствие. За мен гледката на кърмачка кърмеща дискретно своето дете не е грозна.
217
3
 
17
 
! Отговори
гост преди 9 години
Стига вече, проглушите ни ушите с тези кърмачки! Да кърмят където искат, но да се покриват без демонстрации!