Петродоларите: Удари ли часът на Саудитската кралска династия?

Как би се отразил крахът на кралското семейство върху световната икономика?
13 мар 2017 22:00, Боряна Павлова
136
Петродоларите: Удари ли часът на Саудитската кралска династия?
Снимка: архив Reuters

След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на Съединените щати да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд, пише Мишел Санти от френския в. "Трибюн".

В края на Втората световна война огромните златни резерви на САЩ - най-големите на планетата по онова време - им осигуриха привилегията да построят един нов световен ред, центриран около долара. Конференцията, проведена в Бретън Удс през 1944 година, на практика официализира статута на долара на първа световна резервна валута, около която националните валути на останалите страни да гравитират по курсове, които са фиксирани, така както и стойността на златото, една тройунция от което е "закована" на 35 долара. В резултат на тази "интронизация" на долара всички централни банки бяха задължени да държат резерви от "зелената валута" и той се превърна в разплащателното средство, използвано в международната търговия.

Доларът стана жертва на своя успех, като инвеститорите, спестителите, държавите и компаниите на цялата планета трупаха резерви от него, до такава степен, че в един момент запасите от злато на Управлението за федерален резерв на САЩ вече не бяха достатъчни, за да задоволят търсенето. Известен брой субекти, които притежаваха долари, на практика поискаха - както имаха и право - да превърнат своите запаси в злато. В резултат американските резерви от благородния метал се стопиха от 574 на 261 милиона тройунции между 1945 и 1971 година.

Краят на златния стандарт, ключов момент в световната история

(Логичното) премахване на златния стандарт на 15 август 1971 г. от Ричард Никсън бе един от онези важни моменти в американската и дори световната история, сравними с борсовия срив от 1929 година, убийството на Джон Кенеди и атентатите на 11 септември 2001 година. Краят на Бретън Удс позволи на долара да се котира свободно в зависимост от предлагането и търсенето, без да е твърдо фиксиран към стойността на тройунция злато. Естествено, това ключово решение бе определено като временно от Никсън, който всъщност бе доста доволен от факта, че неговата централна банка вече ще може да печата пари на воля. Временно положение се запазва вече над 45 години и в резултат на него доларът загуби над 80 % от стойността си от 1971 година!

Смъртта на Бретън Удс де факто е изпадане на САЩ в неплатежоспособност по техния ангажимент да осигуряват незабавно конвертиране по фиксиран курс на тяхната национална валута в злато. Оттогава, при условие че другите държави и чуждестранните компании вече нямат реална причина да държат долари в такъв мащаб и че търсенето на американската валута е обречено на силно намаление, американците намериха решение. В действителност краят на системата от Бретън Удс имаше не само финансови, но и изключително важни геополитически последици за света. Правителството на САЩ въведе нов ред, който би трябвало да позволи на долара да запази своя статут.

Измислянето на петродолара, майсторски удар

Причината, която принуди всички страни в света да продължат да държат долари и да търгуват с тях, бе системата на петродоларите. Този майсторски удар, измислен от митичния тандем Никсън-Кисинджър (тогавашния президент на САЩ и държавния му секретар Хенри Кисинджър), се свеждаше до установяването, между 1972 и 1974 година, на специални отношения със Саудитска Арабия - страна с огромни петролни резерви и всемогъщ лидер на ОПЕК.

Този съюз позволи на Съединените щати да се отличат в стратегически план в борбата си срещу Съветския съюз, което им гарантира скъпоценна подкрепа за тяхното снабдяване с енергия в трудния контекст на войната от Йом Кипур през 1973 година, когато петролът поскъпна четворно. Според този пакт САЩ се ангажираха да пазят на власт уахабитската династия, която в замяна гарантира, че цялата търговия с петрол винаги ще бъде в долари и впоследствие приходите ще бъдат инвестирани в американски държавни облигации. Тази прекомерна привилегия, дадена на Цар Долар, бе наложена на целия свят, поставен пред свършения факт да плаща задължително енергийните си сметки в тази валута. Следователно централните банки и министерствата на финансите на всички държави бяха принудени да трупат долари, жизненоважни за техните петролни и газови трансакции. Този изкуствен пазар, създаден за щатската валута, принуждаваше, страна като Франция, например, да продава френски франкове и да купува долари, за да плаща своята доларова сметка - ето как функционираше системата на петродоларите.

Падането на династията Ал Сауд би променило облика на света

Невъзможно е да опишем с пълна точност изключителните предимства, извличани от Съединените щати от въвеждането на тази система, при която едно множество от операции и трансакции, нямащи пряко отношение към тях, въпреки това се осъществяват в долари; самите те внасят и изнасят в своята собствена валута и при това могат да печатат пари без ограничения! Именно това е фундаменталната причина за специалното отношение, проявявано от американския елит към саудитците. Ето какво обяснява освен това защо Саудитска Арабия - страната на произход на по-голямата част от извършителите на атентатите на 11 септември - не е сред държавите, срещу които новият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе в последно време мерки, за да забрани на техните граждани да влизат на американска територия с аргумента, че те подпомагат радикалния ислямистки тероризъм.

Въпреки това сегашният световен ред, чиито основи бяха положени през 1971 година, днес изглежда разклатен от заплахите от разпадане на династията Ал Сауд, която преживява период на голяма уязвимост, определено най-критичния от своето възкачване на престола през 1932 година. В действителност изглежда, че звездите се нареждат неблагоприятно за една изпаднала в затруднено положение Саудитска Арабия с ключов залог евентуалния край на системата на петродоларите, който несъмнено ще представлява промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 година.

/БТА/


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спечели БСП,хамериканският долар ще *** супата.Вярвам на другарката Нинова за увеличаването на всичко.
87
11
 
4
 
! Отговори
читател преди 4 години
Примитивна и тенденциозна статия.
Смешно е да се счита, че само петролът крепи долара.
Известно е, че доларът ни е стар враг.
И винаги ни пречи, и да пада, и да се качва, все е лошо за нас...лошо е изобщо, че го има.
Дали в доларът е проблема?
86
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 4 години
Пак е имало цензура . 97 пише до 107 уникално предположение какво би написал 10-я след него . Точно като баба Ванга .
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

Кои не могат да окажат съпротив бе, ***.
Нали Русия е там, тя не е в ОПЕК.
84
3
 
29
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Не разбирам защо американците, като са такива защитници на демокрацията, не вземат да изнесат малко такава и в Саудитска Арабия? Нека и там да ги лъхне арабската пролет.
83
2
 
4
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
До Анонимен
Ти ако беше производител, и зависеше от теб в коя валута да ти плащат за петрола, различно ли от долари би предпочел и на каква база?
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Болгар

По скоро са гАзорубли - като газа леки и отвяти.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** Страните членки на ОПЕК реализират 40% от световното производство и 50% от световния износ на нефт.Най-голямо влияние в тази организация има Саудитска Арабия,хайде помисли си пак защо янките са се договорили именно с тях.При положение,че 50% от търговията с петрол се заплаща с долари,а другите 50% не са организирани като ОПЕК и не могат да окажат съпротива,то...
80
5
 
11
 
! Отговори
Тръмпотека преди 4 години
Тръмп обеща да не печати $.
А какво ще прави:-Ще увеличи лихвите и ще играе на котка и мишка с Русия(също на $ позиции).Оттук насетне срив на ЕС(сега банките "даряват" кредити, но при повишение на лихвата "бизнесмени" ще лапат дулата).Когато ЕС "преразгледа" Русия,тя ще намали добива на енергоносители и ще се насочи към производство(вкл. и високи технологии).
Какво ще стане с хранилката на ИД-шейховете-ще "изгризят дръвцето".US срещу ЕС и шейховете.
А Китай($ позиция) не спи,а му трябва петрол!
79
4
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
това е реалността и последните опори на американският долар саудитските чаршафи рухват след тях краят на долара е близо както и на самите САЩ светът се освобождава от наи големият *** дано стане спокоино иначе ядрен огън ще ги пече
78
4
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
Mdaa,edin ot subektite iziskal da poluci zlsto srestu kravarska zelena toaletna hartia be general De Gol.zatova krivonosite ot FED mu spetnshs edin ot purvite cvetni Maidanceta-studentskite buntive,doveli do ostavkata mu.Posle zelaestite za zlato srestu zelen keneFF papir ponamaliaha...
77
23
 
13
 
! Отговори
Болгар преди 4 години
Отчайващо ниско ниво на икономическо познание и мисъл у автора на статията. Прилича на разработка на опорна точка "На долара му идва края", платена с петрорубли....
76
19
 
11
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Личи си, че източникът на статията е френски - анализът е арогантен и повърхностен.
Саудитите, въпреки че са най-големият производител на суров петрол, вадят по около 10 млн. барела на ден, което е едва 12-13% от световното производство. Как тогава биха задължили целия свят да търгува петрола в долари? Или може би петролните производители сами искат долари... вие евра ли бихте предпочели - те не се ли печатат също. Помислете, Русия защо и тя в долари търгува - дали от конспирация или изгода
75
5
 
11
 
! Отговори
???? преди 4 години
Проблема на Китай е че произвежда основно стоки , които всеки може да произведе , просто Китай ги произвежда по-евтинко
74
13
 
20
 
! Отговори
SpaceX преди 4 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир!
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SpaceX

Колко си *** самооо, по добре си мълчи и не ставай за смях брат
72
3
 
4
 
! Отговори
проблеми преди 4 години
От бъдещето проверяващи подават
Тежко се уврежда биосфернат аохрана с НЕНУЖНИ скенери маскирани като бели и сини автомобилни фарове.
Има риск от ядрена война.
Нови съоръжения вкл бели скенери и камери монтирани в ядрени централи правят проблемни ядрените реактори.
Достатъчни са три големи широкоекранни телевизора насочени към ядрен реактор и проблемите стават страшни подават проверяващи 12 ядрени реактора в Великобритания с висок риск..
71
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
(до 107 - цитирани са реални факти, но...) Това, че на теб/вас не ти/ви е известно не означава, че не е така. И да... САЩ могат да печатат колкото си искат. Питай някой икономист, щом не вярваш на статията и на мен предполагам. Всеки пожелал да продава в друга валута му се случва случка, защото САЩ си пазят интереса (не ги оправдавам, а обяснявам) - Кадафи, Садам, че дори и Путин, просто последния се оказва по-съобразителен... Лихвеният процент в САЩ също е "алабалистика", но дълга тема...
70
2
 
17
 
! Отговори
Ястреба преди 4 години
Плюнча един *** и мисля...
69
1
 
21
 
! Отговори
ЕРДОГАН до ястреба преди 4 години
Ашколсун аркадашлар!
Ама забрави и ибри*ците!
Това уникално ман*афско изобретение, което ползват братята ни по цял свят!
Не знам - китайците произвеждат ли ибри*ци?
Ако да - Ердоган да ги заплаши със санкции !
Веднага!