Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?

Гласовете от чужбина може би ще решат референдума на 16 април
11 апр 2017 21:13,
122
Какво ще кажат турците в чужбина на Ердоган: "Евет" или "Хаир"?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В рамките на две седмици турските избиратели, живеещи в чужбина, можеха да гласуват на турския конституционен референдум. В неделя гласуването приключи. Във вота са участвали над 1,3 милиона турски граждани от общо 2,9 милиона потенциални гласоподаватели. Само в Германия гласуваха близо 700.000 души, което се равнява на половината от имащите право на глас в турски избори. Около 50% са и участниците в Австрия, което означава около 55 000 турци, посочва "Deutsche Welle".

Още по темата

В Турция допитването ще се проведе на 16 април. Там право на глас имат около 55 милиона турци, като допитванията засега показват изравнени шансове. Тоест, гласовете от Германия и от други държави с големи турски общности - като Австрия, Холандия или САЩ - могат да се окажат решаващи. Турският президент Ердоган многократно призова турците зад граница да гласуват със "за", а атмосферата истински се нажежи, след като турски министри не бяха допуснати да агитират в Холандия и в Германия. Това сериозно увреди най-вече германо-турските отношения, особено в резултат от нападките на Ердоган, който обвини канцлерката Меркел, че подкрепяла терористи и на няколко пъти направи исторически паралели с нацизма.

Най-голямата диаспора: Германия

Повечето от живеещите в Германия турци подкрепят ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това пролича още на парламентарните избори през 2015, когато подкрепата за Ердоган в Германия беше с 10 пункта по-висока, отколкото в Турция. Лидерът на Зелените в Германия Джем Йоздемир, който сам е от турски произход, смята, че за тези нагласи е виновна и германската политика, която години наред е загърбвала интеграцията на турците.

"Трябва да се запитаме защо толкова хора в Германия са въодушевени от турския президент, макар че тук те се радват на свободата, която Ердоган иска да отнеме на техните близки и приятели в Турция", каза Йоздемир.

Представители на турската опозиция в Германия признават, че гласуването е било честно, но посочват, че е имало отделни опити за натиск в полза на Ердоган, както и прикрита пропаганда в някои джамии. Според представители на турската общност в Германия, в сегашното гласуване за референдума гласовете на тукашните турци ще бъдат приблизително поравно разделени между "Евет" и "Хаир" (на турски "да" и "не").

След края на гласуването председателят на тази общност Гьокай Софуоглу изтъкна следното: "Многократно бе казано, че гласовете "за" ще са много, но според мен резултатът ще бъде на кантар." Той посочи, че в това гласуване са участвали повече турци, отколкото на парламентарните избори преди две години.

"Много хора се интересуват как ще се управлява Турция занапред – а не кой ще я управлява", обяснява Гьокай.

А отношенията с Германия?

Според Севим Дагделен, лява депутатка в Бундестага, която е от турски произход, германо-турските отношения няма да се подобрят след референдума. "Независимо какъв ще е резултатът: Ердоган ще продължи да превръща Турция в ислямистка, потисническа държава. Не вярвам, че под управлението на Ердоган може да се очаква сериозно подобряване на двустранните отношения", смята Дагделен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
14
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До stominсмей се тогава :))))) вас българите като ви свършат доводите в споровете почвате да увъртате "смешен си" , "тъжен си", "луд си".Точно "смешните" и "лудите" ви натриват носа в асфалта!
43
2
 
1
 
! Отговори
stomin преди 7 години
До EVETщо другите да не продават
42
3
 
7
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До stomin...няма пък..., да дразниш българите с истината е безценно!
41
3
 
4
 
! Отговори
stomin преди 7 години
До EVETа бе ефе ходи се скрий с твоите коментари едни и същи простотии на много места 4-5 аборигена ама май един *** на заплата ккъм турските служби
40
3
 
9
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 51"Ще повярвам това когато Султана съкрати едностранно армията"С тази армия ще ви пази султана. С голо дуп.е държава не се защитава!"и подари безвъзмездно на България 300 броя изтребители Ф-16"А кой ще ги пилотира тези самолети? Това е като да дадеш ключовете от новата си кола на 10 годишния си син. Първо той трябва да вземе пример от теб, да го възпиташ добре и чак тогава...
39
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Султана ви пази 500 години, ще ви пази още 500, докато ги има турците, никой не може да навреди на българите! =====Ще повярвам това когато Султана съкрати едностранно армията си и подари безвъзмездно на България 300 броя изтребители Ф-16. :)))))))
38
3
 
5
 
! Отговори
stomin преди 7 години
До EVETпрегледай се
37
15
 
8
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 47Султана ви пази 500 години, ще ви пази още 500, докато ги има турците, никой не може да навреди на българите!
36
3
 
3
 
! Отговори
do 44 bulgar преди 7 години
Sikish
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Султанът ще донесе и СВОБОДАТА на Българския народ...======При една анексия на България, султанът ще изфабрикува няколко атентата в Истанбул от българи, ще "намери" химическо оръжие на Българска територия и така ще обяви за терористи българите живеещи там.След това ще започне систематичен геноцид и масово изтребление на българския народ както го прави с кюрдите сега.Ще въведе отново данък за изтърканите зъби за тормоз на останалите българи.
34
2
 
3
 
! Отговори
stomin преди 7 години
До Мен ме интересувати да не си чакаш пастира и тоя дето ще те оправи бе *** туркофилски
33
7
 
6
 
! Отговори
Bulgar sinan преди 7 години
EVET
32
12
 
12
 
! Отговори
мен ме Интересува преди 7 години
Султанът ЕРДОГАН е световен политик с топкиии,знаещ и можещ,умен и интелигентен..при Султана не се толерират национални предатели като Кунева,Иван Костов,Винету,Физкултурника на герб- ЕООД Комерс,разни третополови екземпляри
31
16
 
9
 
! Отговори
Мен ме интересува преди 7 години
Султанът ЕРДОГАН е и спасение за Българския народ от вечната мизерия и глад ,Султанът ще донесе и СВОБОДАТА на Българския народ.....с тия мизерни заплати и пенсиии бедното българско стадо е за никаде
30
4
 
3
 
! Отговори
Ще кажат преди 7 години
Япма!
29
7
 
11
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Човек, който е готов да инсценира преврат и да причини смъртта на стотици нима няма да се нагласи референдума в своя полза? Това е фарс, Ердоган държи и ножа и хляба в Турция.
28
4
 
7
 
! Отговори
Джумбуш преди 7 години
Ердоган е точно толкова добър за Туркие, колкото и Путин за Русие.
27
8
 
13
 
! Отговори
Не ме интересува преди 7 години
Изобщо не ме интересува какво ще кажат турците.Интересува ме, че турците и Ердоган искат да завладеят отново България и да ни колят и убиват както преди. Това са го правили винаги, не се подлъгвайте по мазните им усмивки като ходите на екскурзия там. Те бяха в основата на разбиването на Сирия, а следващата им цел е България.Колкото до Ердоган - да ходи да се лекува, има много болести, най-опасната от които е в главата му.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ясно е как ще гласуват ,ама как ще се броят бюлетините ?поздрав от булгериастан !
25
2
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Живеем в бардак и нямаме здравеопазване и полиция и правосъдие и чужди инвестиции, заради различни видове *** които поддържате вие от рода на мустафа и др подобни. Смукахте от тази държава а не се махнахте от нея щом чуждото ви е по- мило. Не мога да нарека такива национални предатели, защото не са от тази нация. Националните предатели са тези които пречат това което написах по- горе да го имаме. Те са ли.зачи на чужди близалки.