Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена

Медиите коментират избора на Еманюел Макрон
Обновена: 8 май 2017 12:53 | 8 май 2017 07:30, Александър Попов
184
Франция победи популизма, но пък е дълбоко разделена
Снимка: Reuters

Избирането на проевропейския центрист Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е победа над популизма и облекчение за Европа, но на най-младия френски държавен ръководител предстои много работа, пишат френски и чуждестранни вестници, цитирани от Франс прес.

Още по темата
Според парижкия "Монд" има много неща, заради които този успех е относителен: голяма част от французите са гласували не за центристкия кандидат, а против крайната десница, а празните или невалидни бюлетини са рекорден брой. Еманюел Макрон ще бъде президентът, чиято легитимност, основаваща се на изборните урни, най-бързо ще бъде поставена под въпрос, добавя "Монд".

Левият "Либерасион" пише, че това е победа под натиск, защото големият брой въздържали се, въпреки заплахата от Националния фронт, вече е знак за недоволство от новия президент.

За десния "Фигаро" резултатът от изборите не е толкова убедителен, тъй като на тях се въздържаха най-голям брой избиратели от 1969 г. и електоратът се пръсна в четири блока. Вестникът прогнозира трудни парламентарни избори за новия президент.

Либералният икономически всекидневник "Лез'еко" приветства "избора на надеждата и новото лице на Франция - млада, дръзка и завладяваща".

Комунистическият "Юманите" пише, че "започва нова битка за оспорване на либералната политика, обявена от новия държавен глава".

Според испанския "Паис" Франция избра Макрон и възпря популизма. "Франция каза не. Победата на Еманюел Макрон - проевропейски бивш либерален банкер, възпря вълната на популисткото недоволство, което удържа победа на президентските избори в САЩ през ноември и преди това на референдума във Великобритания. След Брекзит и Тръмп няма да има Льо Пен", посочва "Паис".

Консервативният германски вестник "Франкфуртер алгемайне": "Европа избягна кошмара. Немислимото не се случи: Франция няма да бъде управлявана от крайнодясна лидерка. Ясната победа на Еманюел Макрон вдъхва доверие, но въпреки това Европа не бива да си прави илюзии".

"Ясната победа на Макрон е огромно облекчение за Франция", отбелязва левият германски "Тагесцайтунг".

"Пожелаваме ви късмет, господин Макрон, ще имате нужда от него", пише британският "Гардиън", за който е тревожен рекордният брой гласове за крайната десница. "Всеки друг резултат би бил катастрофа за Европа. И за щастие, поне веднъж социологическите анкети се оказаха точни", добавя "Гардиън".

За "Ню Йорк таймс" победата на Макрон е голямо облекчение за Европа. Но вестникът предупреждава, че избраният за президент е изправен пред големи предизвикателства. "Той застава начело на дълбоко разделена страна, също като САЩ, Великобритания и други големи демокрации".

Руският ведомости пише, че французите са избрали "кандидата, представляващ основните принципи на Петата република: управление от квалифициран елит и привързаност към европейската демокрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесен подарък за празника на ЕвропаВива Франция.
122
1
 
12
 
! Отговори
ууу преди 6 години
Когато една уФцъ падне в пропастта другите след нея не спират. Овчедушието го виждаме в Европа-та, а пропастта е дълбока.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предадоха се те.при нова война - брекекзита няма да ги пожали
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се радват глупаците, скоро неолибералния им строй ще бъде сменен от шератско-фашистки. Той Ердоган ще ги оправи всичките
119
3
 
18
 
! Отговори
гп преди 7 години
Тъпите сатанински либерали превзеха света. И в Библията е казано, че ще стане много, много зле и тежко на земята преди нещата да се оправят отново.
118
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин, кремълският гном е записал в дневника си печалният извод "С атентати не става, с лъжи не става, с всяване на страх не става, с хакерски атаки не става, с подкупи не става. Как ще я карам аз и бедната ми Русия от тук нататък?" На страницата са паднали и 2 свещени путински сълзи, но гнома е стиснал юмруци и се е заканил "Ну Европа, погоди"
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макарон
116
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макарона не може ли и нас да ни оправи.
115
5
 
12
 
! Отговори
К.М.Т. преди 7 години
До Д. ДимитровЕврейските фамилии се разпореждат навсякъде, не само в политиката! Аз примерно четох, че изборът на папа Франциск за глава на католическия свят далеч не е случаен. Той самият е *** на масоните, който би трябвало да се бори срещу такива. Какво остава тогава за някакъв вчерашен пикльо, женен за жена на възрастта на майка му? Много ясно, че ще е техен (на еврейските фамилии, които спомена), няма да е нито наш, нито на французите, дефакто и те не го искаха!
114
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега Франция първа дама ли ще си има, или първа баба, не мога да разбера?
113
16
 
5
 
! Отговори
Жилбер дьо Лафайет преди 7 години
"Честита поредна марионетка... Европооо, умираш!"Марионетка си ти и такива като тебе. Яд ли те е, че французите избраха Макрон?Пукай се, *** нещастен!
112
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилски вой...
111
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако 39 годишен мъж учител си ляга с 14 годишна негова ученичка във Франция (не в България, в България от 14 години вече е законно) щяха да го вкарата моментално в затвора за педофилия. Ама нали сме феминисти, ако учителката си ляга с малолетен ученик това не е педофилия а толерантност.
110
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата си е лягала с него още когато е бил на 14 години ученик, а тя на 39 му е била учителка. Крили са се една година защото под 15 години е незаконно във Франция - води се педофилия и се наказва със затврор. А в САЩ Роман Полански още не смее да се прибере защото ще го арестуват, че преди 30 години си лягал с 15 годишна. Геронтофила Маркон да внимава с бабата ако ходи на посещение в САЩ, да не я арестуват за педофилия.
109
4
 
12
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
Е, фамилия Рлтшилд вече си имат и президент... Не че предходните не са били под тяхно влияние, но вече дори не го правят задкулисно! Французите си избраха Б и сексуален водач, със съмнителна репутация, човек който никога преди не се е явявал на избори. Вижте коя е жена му, от къде произлиза и ще си отговорите на много въпроси. До кога?
108
8
 
6
 
! Отговори
К.М.Т. преди 7 години
Не го ли разбрахте! Повечето французи гласуваха за Макрон, просто за да не дадат властта на Льо Пен, а не защото са искали той да ги управлява! Ето откъде идва разделението. От една страна е добре, защото не е Льо Пен, но от друга не е и президент, който французите желаят. И стига тоя Путин сте го месили навсякъде. Защо сега някоя медия не напише, че масоните са купили изборите? Самият Макрон го дават на 100% масон. Чия *** е тогава? Ето, аз съм русофил, ама бях за Меланшон, а не за Льо Пен
107
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Мистър Макрон, искате ли макарон!- Да, мерси!- Кажи тенкю, баби!
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Микрон е жуже.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църкайте силно *** , не ви чуваме :)) 4 месеца врачувахте успех на популъьма ....днес искам да ви слушам само хахахах
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
115 ми лоши са не видя ли