Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?

Беше ли грешка понижаването на нивото на заплахата?
Обновена: 5 юни 2017 06:34 | 4 юни 2017 12:00,
105
Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?
Снимка: Reuters

След двете терористични нападения късно в събота вечерта в центъра на Лондон ще бъде поставен въпросът относно решението на британския премиер Тереза Мей да намали опасността от терористична заплаха от най-високата степен след убийствата в Манчестър, пише британският "Independent".

Понижаването на нивото на заплахата от "критично" на "сериозно" и изтеглянето на военнослужещите от улиците поражда притеснения, че има пропуски в разузнаването.

Свидетели твърдят, че между 10 и 15 минути са минали преди въоръжената полиция да пристигне на мястото на инцидента и че невъоръжените общински полицейски служители са изглеждали безпомощни, докато нападателите са атакували с ножове минувачите. По-късно властите уточниха, че тримата нападатели са били застреляни осем минути след получаването на първото спешно повикване.

Още по темата

Силите за сигурност допълниха, че полицията ще бъде в готовност да провежда операции в неделя, като се очаква самоличността на нападателите да бъде разкрита до няколко часа.

По-късно днес на извънредното заседание на правителствения комитет COBRA, председателстван от министър-председателя Тереза Мей, ще бъде оценено нивото на терористична заплаха и вероятно ще бъде повишено отново.

Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон. Това обяви кметът на Лондон Садик Хан.

"Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет COBRA съм сигурен, че полицията ще направи изявление”, заяви Садик Хан.

Според него понижаването на нивото на заплаха не е било грешка, но въпреки това лондончани щее виждат засилени мерки за сигурност в идните дни.

"Важно е всички ние да направим всичко, което можем, за да осигурим безопасността си", заяви Хан.

Той обяви още, че насрочените за 8 юни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

„Изборите няма да бъдат отменени и ние ще отидем да гласуваме. Някои може и да не разбират защо казвам това сега, но аз не подкрепям идеята за отлагането на изборите. Трябва да разберем, че онова, което тези терористи мразят, е демокрацията. Ние сме най-сигурният град в света. Нашите полицаи са добре подготвени” подчерта кметът.

Той потвърди, че 6 души са загинали при нападението снощи, над 40 са ранени и са приети в болници. Някои от ранените са в критично състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създава се ВЪНШЕН ВРАГ с единствена цел- ДА НЕ БЪДАТ ПОМЕТЕНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЕМОКРАТИ В ЕВРОПА . зАТОВА СЕ ФИНАНСИРА И ВЪОРЪЖАВА ИДИЛ ОТ ЗАПАДА . Народите ненавиждат управницитеси и тези в Брюскел и за да бъде откланено вниманието им от тях ,те ти го врагът .
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терористите от САЩ като бомбардираха телевизията в Белград колко цивилни взривиха? Или там се бяха скрили сръбски терористи които са взривявали хора в САЩ и се бяха обградили с цивилни журналисти, за това американските терористи взривиха и цивилните и сръбстите терористи взривявали деца в САЩ, тъка ли стана?
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние взривяваме деца за истинска и справедлива кауза, за демокрацията. Нашата кауза е справедлива - демокрацията е най-висшата ценност.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във филма за Сноуден се видя на документалните кадри, как избиват и как стрелят направо по цивилни, натискаш едно копче на клавиатурата и бум - демократично.
57
0
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Напротив, ако каузата им е истинска и не са страхливци ще нападат който трябва и няма да се обграждат със невинни хора за да не бъдат нападани.Истината е че са страхливци, защото знаят добре че като нападат невинни няма да спрат управляващите! Защото на управляващите не им пука за народа им, а за целите им!
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли, срещу боийците? Затова терористите от САЩ и Англия изсипаха бомбите и ракетие над Багдат и избиха близо 1 милион цивилни, от които 200 хил деца. Там ли бяха ислямсктие бойци? Терористите от САЩ като бонбардираха София и всривяваха български деца - тези деца ли бяха обявили война на САЩ, защо американските терористи не удариха казарми или военни обекти?
55
1
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Нещо не следиш мисълта на коментарът ми се струва! Или не я разбираш?
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "хората да бъдат бдителни"? Вървиш си мирно и кротко, и изведнъж една от движещите се коли завива рязко с голяма скорост към пешеходците и започва да мачка наред! Колкото и да си бдителен, невъзможно е да познаеш къде, кога и как някой ще реши да убива невинни. Отмъщавали! За какво, че са им предоставили условия за живот, образование, привилегии? Не е ли време Европа да разбере най-после, че тези хора имат една цел: да унищожат християнството, културата и цивилизацията?
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото политиците ходят с охрана и не се разхождат в метрото и по улиците. Терористите ислямисти като виждат, че не могат да ударят политици убиват цивилни. Също и демократичните терористи от ЕС и САЩ като видят, че не могат да взривят лидерите на ИД или да убият членовете на правителството на някоя мюсюлманска държава за да вземат петрола и да въведат демокрация, започват да взривявта мюсюлмански деца. Толкова ли е сложно да се сетиш и да си отговориш сам на въпроса?
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лондон сбърка още преди 70-80 години, когато отказа съюз с Хитлер и му заби нож в гръб като му обявиха война след като немците си върнаха сухопътната връзка с източна Прусия и така разпалиха втората световна довела до сегашния ултралиберален световен ред!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиничкаТочно така е! Облъчват ли ги, зомбират ли ги тия нещастници от "голямото семейство" (върховна лъжа!) та са толкова тъnи, като мaлoyмни, пеят нещо там, държат се за ръце, мрънкат - съвсем ***. Правят идиoтски декларации, дигат лозунги от типа "във всеки дом - roвeдо". Абе, изобщо - облъчени от лицемерно "човеколюбие". Не са били празни приказките преди 1990 г. за лицемерния западен морал. Самоубийствено лицемерен, култивиран от злите, алчни сили, защото им носи огромни печалби.
50
0
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Нашите ако могат да се нарекъл наши, понеже аз не ги подкрепям са насочени към бойците им, които са пълни страхливци и се изграждат със деца и невинно население!А техните са насочени директно към невинни хора! Нима не знаят къде са военните поделения в чужбина? Или там ще умрат преди да са убили невинен човек?
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин Стига дрънка глупости .-демократична държава !Малцинството имат много повече праве - демократична държава ?
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 9 Ей тук е заровено кучето ! Зашо няма един атентат срущу политик? А едно време ИРА хич не си поплюваше и основните мишени бяха политиците . И Баските и на вкички Освободителни движения в Западна Европа , основните жертвите бяхя политици; Сардиния ,Корсика...Бретан
47
0
 
14
 
! Отговори
въпрос към форума преди 6 години
Защо никога няма пострадали богаташи или полисици а всички обикновеничарите хора загиват? Време е да настъпят големи промени. Време е да сменим политиците и богаташите
46
1
 
0
 
! Отговори
Айкидис преди 6 години
Да се учима на айкидо, всеки айкдис знае айкидиски фатки как да се избегне ударната вълна от зриф.
45
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Истината, е че докато се окуражават и защитават представителите на тази вяра със толерантност, която не заслужават те ще се чувстват все по силни да извършват подобни зверства. Тях само страхът ги спира, както страхът от диктаторът им ги кара да се забулват в белите държави, където имат право да бъдат свободни! Те не подлежат на интеграция в една демократична държава, страхът а не любовта към исляма ги прави опасни.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите зверства са демократични, ние можем да взривявам деца с демократични бомби, защото сме най-напредналата западни цивилизация, но те не трябва да отвръщат със зверства, да отвръщаш на зверства със зверства не е решение, просто те като виждат колко деца им взривиме трбябва да се промеянт и да приемат нашия начин на живот и да се откажат от начина по който живеят сега защото не е правилен, нашия начин на живот е правилен и трябва да го приемят.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква ти съдебна система като нямаш право на самоотбрана ,сакън да не си превишиш правата .Каквато ти е съдебната система ,такова ти е демократичното общество .Демагогия и популизъм .
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 9Ами САЩ и ЕС да престанат да извършват зверста и да взривяват децате на мюсюлманите в Близкия изток, защо продължават, преди няколко дни взривиха 42 деца.